sunnuntaina, toukokuuta 18, 2008

Wincapita - tietoisku

Wincapitan lyhyt historia

"Sijoitusklubi" Giiclub aloitti vuonna 2003 toimintansa urheiluvedonlyönnillä. Vuoden 2005 tienoilla toiminta siirtyi valuuttakauppaan, ja klubin uudeksi nimeksi tuli Winclub. Sisäministeriön esitettyä epäilyjä pyramidihuijauksesta klubi vaihtoi nimekseen Wincapita vuoden 2007 lopulla.

Vuosien varrella klubin jäseniksi on liittynyt jopa 10 000 suomalaista, joiden klubille suorittamat jäsenyysmaksut ja sijoitukset ovat olleet tuhansia euroja jäsentä kohden. Jopa kymmenien tuhansien eurojen sijoituksia on tehty, ja sijoitusten yhteissumma nousee kymmeniin miljooniin euroihin.

Jokaisen jäsenen on klubiin houkutellut mukaan tuttava, "sponsori", joka on saanut lisää tuottoja klubiin tuomiensa uusien jäsenten tekemistä sijoituksista.

Huikean menestyksekkäästä valuuttakauppasta syntyneiksi väitettyjä tuottoja maksettiin klubiin sijoituksia tehneille jäsenille aina helmikuuhun 2008 asti. Tällöin tuottojen "kotiutus" ja klubin toiminta alkoivat kuitenkin takkuilla.

Rikosilmoitukset ja -epäilyt

Wincapitan sivusto sulkeutui 7.3.2008. Seuraavan kerran kotiutuksia piti voida tehdä 16.3.2008. Sivusto ei kuitenkaan enää avautunut. Sadat toimintaan osallistuneet ovat tehneet rikosilmoituksen.

Mikäli Winclub/Wincapita paljastuu huijaukseksi, se voi hyvin olla Pohjoismaiden historian suurin huijaus. Pahimmassa tapauksessa Wincapita kuuluu lähihistorian suurimpien Ponzi-huijausten joukkoon.

Poliisin uusimpien tietojen mukaan Wincapitassa on ollut mukana noin 10 000 jäsentä ja kerättyjen varojen yhteissumma nousee lähelle 100 miljoonaa euroa.

Rikosilmoituksen tai tutkintapyynnön tekeminen on ainoa tapa saada huijauksessa menetettyjä rahoja takaisin. Keskusrikospoliisi on jo ilmoittanut ottavansa jutun käsittelyyn yhteistyössä Sisäministeriön kanssa. KRP on aloittanut asiassa esitutkinnan 25.3.2008 rikosnimikkeillä rahankeräysrikos ja petos. Tutkinta keskitetään KRP:n pohjoiselle yksikölle.

KRP kehottaa huijatuksi tulleita tekemään rikosilmoituksen paikallispoliisille. Tietoa WinCapitasta voi välittää KRP:lle ottamalla yhteyttä päivystävään tutkijaan puhelinnumeroon 050 456 4780 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen krp-wincapitatutkinta@krp.poliisi.fi

Kummankin epäillyn rikoksen kohdalla toimintaan rahojaan menettänyt voi halutessaan olla asianomistajana ja vaatia vahingonkorvausta rikoksen tekijöiltä kärsitystä taloudellisesta vahingosta. Epäilyt koskevat lähinnä toiminnan taustatahoja, mutta myös rikollista toimintaa edistäneitä voidaan epäillä samoista rikoksista tai niiden lievemmästä tekotavasta.

Wincapitan taustatahot

Toiminnan taustahenkilöistä on saatavilla tietoa hyvin vähän, joskin joitakin suomalaisia nimiä on yleisesti tiedossa.

Wincapitan taustayhteisö löytyy Panamasta väärin kirjoitetulla nimellä Worlwide Investment Company Corp. Rekisteriin merkityt yrityksen taustahenkilöt Ana Valenzuela Miranda, Juanita Rodriquez Reyna sekä Maria Esther Cherigo Gonzalez näyttävät olevan paikallisia bulvaaneja.

Worldwide Investment Company on aiemmin ollut rekisteröitynä USA:n Wyomingin osavaltioon, jonka yritysrekisterin mukaan yritys on purettu viran puolesta hoitamattomien velvollisuuksien - veroilmoituksen ja lupaverojen - vuoksi. Yrityksen toimitusjohtajaksi (manager) on merkitty toinen yritys, "Smith & Wesson Inc.", joka on rekisteröity Niuen saarelle ja jonka taustoista ei tietoja ole saatavilla. Worldwide Investmentin paikalliseksi agentiksi on mainittu Registered Agency Services, Inc.

Rahaliikenne Wincapitaan on kulkenut Moneybookers-nettimaksupalvelun kautta. Moneybookers on sulkenut Wincapitan tilin epäselvyyksien vuoksi. Ilmeisesti osakaan saaduista sijoitusrahoista ei ole päätynyt Panamaan rekisteröidyn yrityksen tileille.

Tietoa

Tietoa jäsenille:
Taustatietoa:
Lähteitä:

Wincapitaa koskevat uutiset netissä:
(uusimmat viimeisenä)

Muita aihetta käsitteleviä sivustoja

Keskusteluja:

Tätä sivua päivitetään ja pidetään blogin ensimmäisenä tekstinä toistaiseksi. Sivun ensimmäinen versio julkaistiin 17.3.2008. Wincapita/Winclub -aiheesta on tällä sivulla kirjoitettu vuodesta 2006 alkaen.

Mursis
Yhteydenotot: mursism@gmail.com

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kooste.

Wincapita täyttää kaikki pyramidipohjaisen sijoitushuijauksen tunnusmerkit ja toiminta on edennyt liiaksi kuin käsikirjoituksen mukaan, jotta se olisi totta.

Silti sijoittaneet uskovat sen olevan totta. Siihen moni epäilevästi suhtautuneetkin suhtautuvat, että se voisi olla totta. Tämä jospa-usko on huijaajille tärkeä ja huijatuille tärkeä taittaa.

Tämä Wincapita ei ole ainoa lajiaan suomessa.

Charles Ponzin perintö elää edelleen vahvasti. Jos saataisi edes näitä vähemmälle teemalla pyramidivapaa suomi.

Anonyymi kirjoitti...

Vaikka blogiin tulee uusiakin tekstejä, pyritään nyt päivittämään tätä kirjoitusta sitä mukaa, kun uutta asiassa ilmenee.

Sivun suora osoite on:

http://verkostomarkkinointi.blogspot.com/2008/03/wincapita-tietoisku.html

Osoitteen saa myös klikkaamalla tekstin alla olevaa kellonaikaa ja kopioimalla linkin.

John McClane kirjoitti...

Mielenkiintoinen tiivistelmä, kiitos.

Anonyymi kirjoitti...

Välillä tulee mieleen teoriat salaliitosta, ainakin netin kirjoituksia kun seuraa. Välillä on tiukkaa faktaa ja tuntetumusta Wincapitasta ja henkilöistä. Seuraavassa hetkessä niitä ei enää olekkaan.. Sopii niin - ah - hyvin tyyliin, kaikki fakta häviää taivaan tuuliin. "Totuus on täällä jossain.. "