torstaina, toukokuuta 15, 2008

Wincapitassa huijatuille

Keskusrikospoliisin mukaan Wincapitan pyörittäjä on maksanut tuotot uusilta jäseniltä kerätyistä maksuista ja sijoituksista pitäen osan rahoista itsellään. Sijoitusten summa oli selvästi jäsenille maksettuja tuottoja suurempi eikä valuuttakauppaa ole käyty. Jos näin on, Wincapita oli täydellisen puhdas huijaus.

Mitä huijatuksi tulleen olisi syytä tehdä?

Tässä tapauksessa Wincapitan toiminnassa on kyseessä ollut pyramidipeli, jonka toimeenpanossa on kyseessä rahankeräysrikos. Rikosilmoitus on ainoa tapa saada rikoksella vietyjä rahoja takaisin. Rikosilmoitus on myös ainoa laillinen keino pyrkiä vaikuttamaan siihen, että tällainen huijaus ei toistu.

Poliisilla on tiettävästi tieto lähes jokaisesta osallistujasta, joten oman tai sponsorin nimen paljastumista ei tarvitse pelätä. Rikosilmoituksen tekijöistä ei muutoinkaan anneta tietoa kenellekään poliisin ulkopuolelle. Huijatuksi tulemisessa ei ole mitään hävettävää.

Wincapita-tapaus käsitellään parhaassa tapauksessa yhdessä oikeudenkäynnissä, johon rikosilmoituksen tehneet voivat ilmoittautua asianomistajiksi. Asianomistajien etua ajaa oikeudenkäynnissä yleinen syyttäjä, eikä oma läsnäolo tai oman asianajajan palkkaaminen ole välttämätöntä. Todennäköistä tosin on, että tapaus jakaantuu useampiin oikeudenkäynteihin.

Laajaa ja monimutkaista sijoitushuijausta ei Suomessa vielä koskaan ole saatettu oikeuden eteen, joten ennakkotapauksia ei ole. Järkevältä ja hyvältä oikeuskäytännöltä vaikuttaisi se, että kaikilta pyramidipelistä tuottoja saaneilta hyöty tuomittaisiin menetettäväksi siltä osin kuin se ylittää heidän tekemänsä sijoituksen suuruuden.

Menetetyiksi tuomituilla varoilla voitaisiin edelleen kattaa toimintaan rahaa hävinneiden kärsimiä tappioita. Samoin toiminnan pyörittäjältä takavarikoidut rahat on syytä jakaa takaisin tappioita kärsineille.

Rahankeräysrikoksen ohella toiminnan pyörittäjää tai pyörittäjiä voidaan syyttää myös mm. törkeästä petoksesta. Siinä tapauksessa, että sponsorit ovat tietoisesti esittäneet paikkansapitämättömiä väitteitä tai liioitelleet toiminnasta heille annettuja tietoja, heitä voidaan syyttää rahankeräysrikoksesta ja/tai petosrikoksesta.

Joidenkin värvääjien kohdalla todisteita tällaisesta toiminnasta voi olla. Useimmat ovat kuitenkin toimineet hyvässä uskossa.

Ohjeet yhteydenottoon ja rikosilmoituksen tekemiseen saa Keskusrikospoliisin sivuilta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miksi lehdistö ei julkaise Wincapitan lehdistötiedotetta???
vain Iltalehti on sen pienesti piilotellut sen julkaisuunsa!

Roland451 kirjoitti...

Persona, kura vēlas jūs izkrāpt, aizbildinoties ar iemīlēšanos tevī, noteikti ir izpildījusi mājasdarbu, sagatavojusi ticamu stāstu par aizmuguri un izveidojusi vāku, ko var zināmā mērā aizsargāt. Tātad vienkārši, vienkārši jautājumi nesniegs vajadzīgo ieskatu, lai apstiprinātu savas aizdomas par personas nodomiem. Vienīgais veids, kā atpazīt romantikas krāpnieku, ir rakšana zem virsmas un izmeklēšana, kas var likt personai, kas atrodas otrā galā, sašķobīties. Tās ir drošības un atkopšanas aģentūras, uz kurām varat paļauties, lai veiktu rūpīgu izmeklēšanu vai atgūtu savus zaudētos līdzekļus, neatkarīgi no tā, vai tā ir tiešsaistes krāpšanās ar romantiku vai krāpnieciskā valūta, izmantojot vietni Lallroyal .org. Tās ir drošības/atgūšanas komanda, kas specializējas līdzekļu atgūšanā no tiešsaistes krāpniekiem. jebkurā pasaules daļā.