tiistaina, toukokuuta 13, 2008

Wincapita taas aukeamassa

Kuun puolivälin lähestyessä Wincapita-keskustelu kiihtyy jälleen. Wincapitan tuottojen seuraava maksatuspäivä olisi 16.5. Taas kerran levitetään huhua siitä, että klubi jatkaa toimintaansa entistä ehompana.

Tällaisia huhuja leimaa aina yksi piirre: epämääräisyys. Mitään tarkempia tietoja ei anneta siitä, mitä tarkalleen ottaen odotetaan. Sitä ei aina välttämättä tiedetä itsekään.

Verkostomarkkinoinnissa ja verkostoperiaatteella leviävissä pyramidipeleissä huhut syntyvät yleensä kahdella tavalla. Joskus huhut perustuvat vain mukana olevien esittämiin toiveisiin, jotka levitessään suusta suuhun ovat muuttuneet varmoiksi tulevaisuudenlupauksiksi. Joskus huhuja levittää järjestelmän pyörittäjä tai värvääjä, joka joko haluaa rahastaa lisää tai sitten yksinkertaisesti voittaa aikaa omia suunnitelmiaan varten.

Epätarkkuus on aina huhujen levittäjien edun mukaista. Tästä syystä huhuja ei tietysti saa kertoa ulkopuolisille, kirjallisten todisteiden jättämisestä puhumattakaan. Kun toiveet eivät toteudukaan, koko huhu on helppo tuomita "joidenkin jäsenien turhaksi innostukseksi" tai kieltää sen sisältäneen mitään varsinaista lupausta.

Huhuilla voidaan usein yllättävän tehokkaasti estää ja hidastaa huijauksen uhrien reaktiota. Tahattomasti ja tahallaan levitettävät huhut nostavat toivoa ja hidastavat tosiasioiden kohtaamista. Toivon sammuessa hitaasti huijattu ei reagoi voimakkaasti tai ryhdy toimiin omien menetystensä takaisinsaamiseksi.

Jos Wincapita ei aukea tälläkään kertaa, luvassa lienee rikosilmoituksien tulva Keskusrikospoliisille. Rikosilmoitus on ainoa tapa saada huijaukseen menetettyjä rahoja takaisin.

Rikosilmoituksen tekemisellä ei ole vaikutusta siihen, saako poliisi tietää omasta tai toisten osallisuudesta toimintaan. Tilitietojen kautta poliisi saanee selville aivan jokaisen, jolla on ollut tekemistä Wincapitan kanssa.

Rikosilmoitus voi myös olla merkki siitä, että kokee tuleensa huijatuksi. Jos taas on osannut aavistaa, ettei toiminnassa ole kaikki kohdallaan, rikosilmoituksen tekeminen ei ehkä tunnu oikealta. Toisin kuin huijatuksi tulemisessa, huijaamisessa on hävettävää.

Ei kommentteja: