maanantaina, toukokuuta 19, 2008

Wincapitan viestit

Blogille on lähetetty pitkä pätkä Wincapitan jäsenten välistä kirjeenvaihtoa, joka nyt on muutenkin vuotanut nettiin. Kirjeenvaihdosta huokuu epätietoisuus ja epätoivo.

Jäsenet eivät tiedä, mitä on tapahtunut ja mitä tulisi tehdä. Itseä ja toisia yritetään kuitenkin yhä vakuuttaa siitä, että klubi ja rahat saadaan vielä takaisin. Osittain vakuuttelun motivaatio voi olla toivo omien rahojen takaisinsaamisesta, osittain kyseessä lienee hätääntyneiden sponsorien pyrkimys lykätä ikävien tilanteiden kohtaamista.

Rikostutkinta

Eräs viesteissä paljon kommentoitu aihe on tietysti Wincapitaa koskeva rikostutkinta. Vieläkin klubin jäsenet tuntuvat toivovan, ettei tutkinta liittyisi koko klubin toimintaan vaan vain johonkin epäselvyyteen siinä, esimerkiksi jonkun jäsenen harjoittamaan rahanpesuun. Oman etunsa vuoksi klubilaisten kannattaisi nyt viimeistään miettiä asiaa uudemman kerran.

Keskusrikospoliisi on kuitenkin selkeästi tiedottanut, että Wincapitan koko toimintaa on syytä epäillä huijaukseksi ja rahankeräysrikokseksi. Toimintaan liittynyt rahanpesu ja muut epäselvyydet ovat poliisin ja hallitusneuvos Laihon mukaan sivuseikka.

Rahankeräysrikoksen osalta rikosepäilyä voimisti selvästi se, että klubin rahaliikennettä tutkittaessa jäsenten tekemien maksujen ja sijoitusten määrä ylitti merkittävästi jäsenten tekemien nostojen määrän. Mitään viitteitä ei ole löytynyt siitä, että klubi olisi siirtänyt rahaa tuottamaan valuutta-alustalle ja takaisin.

Kun edelleen klubin taustahenkilö on hyötynyt toiminnasta ja hävinnyt rahojen kanssa, häntä on syytä epäillä petosrikoksesta. Tämä rikosnimike voi koskea myös sellaisia sponsoreita, jotka ovat esittäneet taloudellista hyötyä tavoitellen ja tietoisesti valheellisia tai harhaanjohtavia väitteitä.

Klubin pyörittäjä on Keskusrikospoliisin epäilty numero yksi. Hän ei ole millään tavalla käynnistänyt, osallistunut tai edesauttanut tutkintaa. Poliisi voi jättää jotakin kertomatta, mutta valehdella poliisi ei saa edes tutkinnallisista syistä.

Sulkeutumisen syyt

Kuten rikosepäilyjen, myös sivustojen sulkeutumisen syytä Wincapitan jäsenet näyttävät yhä etsivän muualta kuin toiminnan pyörittäjästä. Keskeisenä kirjeenvaihdossa nousee esiin Wincapitan pari viikkoa ennen sulkeutumistaan lähettämä jäsentiedote, jonka mukaan joitakin klubin jäseniä epäillään epärehellisestä toiminnasta klubin sisällä. Klubin jäsenpalvelusta saaduksi esitetyn viestin mukaan yksi tällainen toimija olisi valuuttakauppakerho Smart Profit Club.

Jos klubi olisi sulkeutunut sisäisen tutkinnan vuoksi, sulkeutumisesta olisi pitänyt ilmoittaa jäsenille etukäteen. Hiljaisuus on kestänyt jo kaksi kuukautta, eikä klubin paluusta ole mitään tietoa. Huonolta vaikuttaa.

Erään jäsenen viestin mukaan jos taustahenkilö olisi halunnut ottaa klubin kassan itselleen, hänellä olisi ollut kaksi vaihtoehtoa: joko lopettaa toiminta kuin seinään - kuten nyt - tai näyttää jäsenille pitkään tappiollista valuuttakauppaa ja valitella kassan häviämistä. Viestissä esitetään, että pyörittäjä olisi tietysti valinnut jälkimmäisen vaihtoehdon.

Kysymys kuitenkin kuuluu: miten klubin taustahenkilö esittää jäsenille tappiollista valuuttakauppaa, jos tähän asti esitetty valuuttakauppa on ollut todellista ja reaaliaikaista? Vai pystyisikö hän sittenkin vaikuttamaan siihen, millaisia voittoja tai tappioita kaupanteosta syntyy?

Salaliittoteorioita

Missä tahansa "verkostomarkkinointiin" perustuvassa järjestelmässä "me vastaan muut" -asetelma on sekä ratkaisevan tärkeää toiminnan jatkuvuuden kannalta että ihmeellisen helppoa saada aikaan. Osallistujille luodaan vaikutelma, että ulkopuoliset ovat ymmärtämättömiä tai kateellisia. Tällöin ulkopuolelta tuleva kritiikki on helposti kumottavissa keskustelematta kritiikin varsinaisesta sisällöstä oikeastaan ollenkaan.

Klubin jäseneksi kutsuttu tuntee pääsevänsä mukaan suljettuun seuraan, jonka keskuudessa vallitsee luottamus yhteisen salaisuuden vuoksi. Salaisuudesta ei tietysti kannata julkisuudessa kertoa - vain omat hyvät ystävät kannattaa kutsua mukaan.

Wincapitan jäsenille on esimerkiksi uskoteltu, että suuret liikepankit tekevät valtaosan voitostaan sijoittamalla asiakkaidensa tileillä makaavia varoja. Valuuttakauppa on saatu kuulostamaan suoranaiselta Graalin maljalta, jota raharikkaat ovat onnistuneet piilottelemaan holveissaan. Tosiasiassa valuuttakaupan käymiseen ei pitkään ole tarvittu pankkikorttia enempää, eikä minkään liikepankin toiminta ole koskaan perustunut näin riskipitoiseen toimintaan.

Samaan tapaan klubin häviämiselle etsitään syypäätä kokonaan toiminnan ulkopuolelta. Viesteissä syytellään mediaa, keskustelupalstojen ja blogin kirjoittajia, MTV3:n tilaamaa ohjelmaa aikoinaan kuvannutta ja julkisuuteen Wincapitan jäsenenä tullutta henkilöä, Krp:a ja Sisäministeriötä kummallisesta salaliitosta, joka on pyrkinyt kaikin keinoin kaatamaan klubin toiminnan.

Tältä tilanne täysin ymmärrettävästi vaikuttaa toimintaan uskoneen jäsenen näkökulmasta. Yhtäkkiä kaikenlaiset klubiin liittymättömät ihmiset ja tahot esittävät kritiikkiä, joka ei oman kokemuksen perusteella tunnu oikeutetulta.

Kaikenlaisesta keskustelupalstojen liioittelusta huolimatta klubin jäsenten olisi kuitenkin syytä ymmärtää, etteivät poliisin ja virkamiesten lausunnot perustu tietämättömyyteen tai kateuteen. Wincapitan toiminnasta ollaan tässä vaiheessa jo hyvin perillä.

Ja vaikka netin keskusteluissa väitellään kiivaasti, ainakin virkamiehet ovat klubin jäsenten asialla, eivät missään "vastapuolella". He nimittäin epäilevät, että klubin jäseniä on jymäytetty pahemman kerran, ja yrittävät saada vastuulliset kiinni sekä rahat palautettua oikeille omistajilleen. Mitään muuta intressiä ei monella netin kirjoittajallakaan ole, joidenkin irvailuista huolimatta.

Tutkintapyynnöt

Klubin jäseniä yritetään kaikin keinoin taivutella olemaan tekemättä tutkintapyyntöä. Kirjeenvaihdossa esitetään eriskummallisia väitteitä nimien julkitulosta ja tutkintapyynnön hyödyttömyydestä.

Tutkintapyyntö tai rikosilmoitus on ainoa laillinen tapa saada huijaukseen hävittyjä rahoja takaisin. Tutkintapyynnön tehneiden nimet tulevat esiin ainoastaan oikeudenkäynnissä. Huijatuksi tulleella ei ole mitään hävettävää olla asianomistajana rikosjutussa. Hävettävää on ainoastaan siinä tapauksessa, että on tiennyt osallistuneensa kiellettyyn toimintaan.

Vaikka klubissa ei olisi kyseessä Ponzi-huijaus ja näin muodoin rahankeräysrikos, klubin häviäminen kassan kanssa voi täyttää (törkeän) petoksen tunnusmerkistön. Samasta rikoksesta olisi kyse, jos esimerkiksi yhdistyksen varainhoitaja katoaisi kassan kanssa.

Jos klubi esimerkiksi yllättäen palaa, tutkintapyynnön tai rikosilmoituksen voi perua. Omat vaatimukset voi peruuttaa vielä siinä vaiheessa, kun juttu menee syyttäjälle tai oikeuteen. Tällöin rikosilmoituksen aiemmin tehnyt ei ole jutussa asianomistajana.

Perätön lausuma

Wincapitan rivijäsen, joka ei ole värvännyt, ei ole syyllistynyt mihinkään rikokseen. Sama koskee valtaosaa sponsoreista. Rikoksella saatu hyöty voidaan joka tapauksessa tuomita menetetyksi kaikilta sitä saaneilta.

Ainoastaan jutun asianomistajana jäsenen on mahdollista vaatia omia menetyksiään korvattavaksi ja otettavaksi huomioon laskettaessa, kuka on hyödyn ohella myös kärsinyt tappioita.

Tutkintapyynnön tai rikosilmoituksen tekeminen ei voi täyttää perättömän lausuman tunnusmerkistöä, mikäli poliisille puhuu totta. Perätön lausuma voi olla vain silloin, jos se on totuudenvastainen.

Poliisille voi kertoa sijoittaneensa toimintaan, jossa tuottojen väitettiin syntyvän valuuttakaupasta, mutta sivuston ja sijoituskerhon kadonneen. Tällöin poliisin tehtäväksi jää selvittää, ovatko valuuttakaupasta esitetyt väitteet tosia ja mihin sijoitusvarat ovat hävinneet. Poliisi pyrkii samalla saamaan selville, kuka toimintaa koskevista väitteistä ja rahojen katoamisesta on vastuussa.

Ilmoitus ei johda syytteisiin tai oikeudenkäyntiin, jos tuotot todella ovat perustuneet valuuttakauppaan eikä klubin kassaa ole kähvelletty. Mitään haittaa tutkintapyynnöstä ei voi klubille olla, jos sen toiminnassa ei ole ollut kyseessä rikos.

Poliisilla on jo tiedossaan klubin jäsenten tilitiedot ja nimet. Lisäksi noin 400 jäsentä on tehnyt rikosilmoituksen. Nyt voi vain kysyä, miksi jotkut haluavat estää toisia tekemästä rikosilmoitusta? Pelkäävätkö he, että heidän toiminnastaan paljastuu tätä kautta jotakin?

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kesäkuussa nähdään kuka on antanut perättömiä lausuntoja!Ketkä kantavat silloin vastuun meidän 10 000:n sijoittajan mustamaalaamisesta????

Anonyymi kirjoitti...

Kesäkuu meni jo...

Anonyymi kirjoitti...

"Missä tahansa "verkostomarkkinointiin" perustuvassa järjestelmässä "me vastaan muut" -asetelma on sekä ratkaisevan tärkeää toiminnan jatkuvuuden kannalta että ihmeellisen helppoa saada aikaan. Osallistujille luodaan vaikutelma, että ulkopuoliset ovat ymmärtämättömiä tai kateellisia. Tällöin ulkopuolelta tuleva kritiikki on helposti kumottavissa keskustelematta kritiikin varsinaisesta sisällöstä oikeastaan ollenkaan."

Objektiivisuuden nimissä kuitenkin mainittakoon tälläisen lausuman pitävän helposti paikkansa myös käänteisesti. Taitavaa manipulointia!

Anonyymi kirjoitti...

no helevetti ny on jo helmikuu2009 eikä mikään oo selvinny

Anonyymi kirjoitti...

NaziEU-Suomi finland paskanjauhantaa

On tää naurettavaa paskanjauhantaa s eurata.

Aivan selvähän toiki WG homa ja muutekninkin tää suomi - EU politikka ja eliitti ja hallitus:

Nen ne tosi rikoolliset on-

kansa on thety työttömäksi-

joillekin s0m4l1 pask01ll3 annetaan medidän rahat ja työt...

ja huumeita kai myy poliisit?

ja sitten jos jotkut yrittää tienta rahaa, niin kaiken muunläpi sormiehj katotvat kytät on näitten mkimpussa? satanisti vasikkoineen?

toi on varmaan vjostain vatikaanin tasolta määrätyy koko hmma..---

joku sörnes tai ylemmät varmaan ihnan natsi-kyttä sikoja?

uhrejahan satanismi tollai tekee....toi on ihan satanismia.

lukekaa vaikka tosta:

http://www.vaticanassassins.org/

te ootte suurin osa k---päitä todella...ihme psykopaatteja, mutta tietyy osda kytistähän on, satanisteista 99%, ja nehän usein sitten on johtopaikolillaa...

http://www.youtube.com/watch?v=uzWbowNm92w

yksityisiä ihmisiä kun pääsette jahtaan ja ahukkuun, niin se on pääasia...kukaan ei välitä mitä rikoksia EU-tasolla tai hallituksessa tehdään?

pitäis ajaa maasta tollanen hallitus?

miljoona työtöntä ja köyhää suomessa...nämä mässyttelee täällä ja kiusaa suomalisia...

satanistit on en jotka tätä maata on kyttiensä ja EU- armeijoifdensa kanssa tuhoomassa, ja lahjoittamassa johonkin s0m4l13n p3rs33s33n