sunnuntaina, toukokuuta 18, 2008

Nollasummapeliä

Valuutan omistaminen ei sinällään tuota mitään. Tämän vuoksi valuuttakauppa on kokonaisuudessaan nollasummapeliä. Kun yksi voittaa, toinen häviää saman verran.

Käytännössä tilanne on tätäkin huonompi kauppaa käyvän "treidaajan" kannalta: valuuttakaupan palveluntarjoaja vetää välistä osto- ja myyntikurssien erotuksen ("spreadin"). Valuuttamarkkinoilla tehdään tämän vuoksi keskimäärin tappiota; ainoa takuuvarma voittaja on palveluntarjoaja.

Menestyksekkäällä valuuttakaupalla rikastumista luvannut sijoitusklubi Wincapita on paljastunut samanlaiseksi nollasummapeliksi. Jäseniltä kerätyt maksut ja sijoitukset - yhteensä noin 97 miljoonaa - jaettiin takaisin jäsenille, ainoastaan eri suhteissa. Ensimmäisenä liittyneet saivat suuria summia, viimeisenä mukaan lähteneiden suuri joukko jäi nuolemaan näppejään.

Kuten valuuttakaupassa, myös Wincapitassa joku veti välistä. Toiminnan päättyessä kuin seinään korvaukseksi pelin pyörittämisestä Wincapitan vetäjälle jäi noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Samankaltainen tilanne on kaikessa jäsenten keräämiseen perustuvassa verkostomarkkinoinnissa. Osallistujat maksavat aloituspakettien ja kuukausitilausten hinnan. Raha jaetaan verkostoon uudestaan osallistujien hankkimien "pelipositioiden" perusteella. Ja toimintaa pyörittävä emoyritys vetää välistä sievoisen voiton.

Verkostomarkkinoinnissa toiminnan esittely perustuu aluksi usein mullistavaksi väitettyyn tuotteeseen. Varsin nopeasti aletaan kuitenkin kuvata lähinnä loistavaa ansaintamahdollisuutta, jonka toiminta tarjoaa. Lopulta tuote onkin sivuseikka, vain väline rahan uusjaolle.

Wincapitan tapauksessa tuote ja ansaintamahdollisuus olivat yhtä: osallistuja osti lisenssin valuuttakaupan signaalijärjestelmään, joka mahdollisti satojen prosenttien vuosituotot. Jäsenet eivät yleensä "treidanneet" valuuttaa itse, vaan klubin signaalien mukaisesti käymän valuuttakaupan tuotot jaettiin lisensseihin tehtyjen sijoitusten perusteella.

Taustoistaan Wincapita ei tarjonnut mitään tietoa. Nettisivuilla mainittiin ainoastaan sähköpostiosoite. Taustayhteisöksi toiminnalle oli Panamaan rekisteröity yritys, jonka rekisteröintitiedoissa mainitut henkilöt tuskin liittyivät valuuttakauppaan millään tavalla. Toiminnan pyörittäjästä taas levitettiin huhuja: hän oli jonkinlainen omalaatuinen nörtti ja nero, joka halusi tarjota tavallisille ihmisille oikotien rikkauksiin.

Nyt moni kysyy, miten taustoiltaan näin epäilyttävään toimintaan saadaan ketään matkaan? Miten tuhannet ihmiset saattoivat kuvitella, että signaalijärjestelmä on aito ja toimiva?

Wincapitaan sijoittaneet eivät menneet mihinkään aivan halpaan temppuun. Valuuttakaupan signaalijärjestelmä näyti paitsi lähes reaaliaikaisia kursseja, myös avoimia "kauppapositioita", siis valuutan ostoja ja myyntejä. Nettisivua katsomalla näki näin omin silmin, miten klubi teki valuuttakaupassa voittoa.

Miten tämä on mahdollista?

Kurssit ja kauppojen aukeamista ja päättymistä merkitsevät merkit näyttivät tulevan signaalijärjestelmään muutamia sekunteja myöhässä. Aikaviive ei ole pitkä, mutta valuuttakaupassa "positio" on usein auki vain joitakin kymmeniä sekunteja tai minuutteja. Tällöin viiveellä on merkitystä. Kaupan voidaan esimerkiksi näyttää sekä avatuneen että sulkeutuneen klubin kannalta edullisempaan kurssiin.

Järjestelmän nerokkuus piilee tässä. Valuuttakaupan kaltaisessa nollasummapelissä suuriin tuottoihin ei vaadita paljoa. Riittää, että samansuuruisista kaupoista selvästi yli puolet on voitollisempia kuin vähemmistö tappiollisia.

Kun tällaista "valuuttakauppaa" tehdään jatkuvasti, pienikin kurssien viilaus aiheuttaa pitkässä juoksussa merkittävän muutoksen lopputulokseen. Samaan aikaan kauppoja seuraavan jäsenen näkökulmasta kaikki vaikuttaa toimivalta ja aidolta.

Viisaskin voisi mennä näin hyvin suunniteltuun vipuun. Ja vaikka toiminnan taustalla ei olisikaan valuuttakursseja monimutkaisella järjestelmällä ennustamaan kykenevä nero, aivan tyhmänä ei voi pitää idean isääkään.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

höhö höpö...jos nyt menet edes demolla kokeilemaan.Live tileillä viive on AINA 10-15sekunttia ja sillä ei käytännössä ole mitään merkitystä.kiitos.

Anonyymi kirjoitti...

Live-tilin viive minkä suhteen? :D

Et tainnut nyt käsittää pointtia, mutta ei siinä mitään. Aloita vaikka miettimällä sitä, mistä FxTrader Signalsin näyttämät valuuttakurssit tulivat. Asia alkaa hiljalleen valjeta.

Anonyymi kirjoitti...

vittu meitä on kusetettu ja viety niinkuin pässiä sarvista,rahasumma pieni,-mutta periaate on varmaan suomalaisilla kohdallaan.

Anonyymi kirjoitti...

tosi on,-kusetusta.. laitetaan oma pyramiidi toimimaan niin saadaan hyffet kotiin..-koska virkavalta ei puutu näihin mitenkään.-v.p.

Anonyymi kirjoitti...

Virkavallanko vika se onkin että hölmöt eivät tajua ajatella omilla aivoillaan vaan uskovat kaiken maailman huijaukset? Ihme kitinää tämä "virkavalta ei puutu näihin".