keskiviikkona, toukokuuta 14, 2008

Wincapitan uusimmat lyhyesti

Tässä lyhyesti Wincapitaa koskevat viime viikkojen aikana selvinneet tiedot.

Valuuttakauppaa ei käyty

Keskusrikospoliisi ei ole tutkimuksissaan löytänyt viitteitä siitä, että Wincapita olisi käynyt valuuttakauppaa, josta sijoittajien väitettiin saavan tuottonsa. Tämä tieto perustunee klubin Moneybookers-tilille ja -tililtä siirretyistä rahoista saatuihin tietoihin.

Wincapitan jäsenet uskottelevat toisilleen, että turhien siirtojen välttämiseksi tuotot on maksettu suoraan Moneybookersin tililtä. Krp:n antama tieto kuitenkin tarkoittaa myös sitä, että Wincapitan Moneybookers-tilille jäseniltä tulleet varat ovat riittäneet kaikkien jäsenten saamien tuottojen maksuun.

Nän klubin taustahenkilöille rahaa on virrannut tililtä ainoastaan ulospäin, ei lainkaan takaisin tilille. Tällä tavoin Ponzi-huijaus nimenomaan toimii.

Osallistujat poliisin tiedossa

Todennäköisesti jokainen klubin toimintaan osallistunut on saatu selville tilitietojen perusteella. Ainoastaan kimppasijoituksia tehneistä vain yhden nimi lienee poliisin tiedossa.

Taustat vielä peitossa

Wincapitan taustahenkilöä tai -henkilöitä ei ole tavoitettu. Puolestaan klubin toiminnan aktiivisimpia edistäjiä poliisi ei vielä ole tavoitellut. Thaimaahan muuttaneiden Wincapitan jäsenten joukko vaikuttaa hajonneen, ja koko joukko asuntoja on Pattayalla kaupan.

Poliisi toimii tässä asiassa todennäköisesti siinä vaiheessa, kun Wincapitan juttua selvittämään nimitetty kolmen syyttäjän ryhmä tekee päätöksensä siitä, kuinka laajaa joukkoa on syytä epäillä rikoksesta.

Britanniasta ja Espanjasta löydetyiltä, taustahenkilön nimissä olleilta pankkitileiltä on saatu takavarikoitua noin kuusi miljoonaa euroa. Näitä varoja toivottavasti käytetään rikoksen uhreiksi tulleiden vahinkojen korvaamiseen.

Spekulaatiota on käyty toiminnan liittymisestä laajempaan kansainväliseen rikollisuuteen. Mitään konkreettista todistetta tästä ei vielä tällä hetkellä ole. Pitkän historiansa vuoksi Wincapita edeltäjineen on voinut olla myös melko puhtaasti suomalainen huijaus, joka on vain käyttänyt hyväkseen kansainvälisistä huijauksista opittuja keinoja.

Uskoa yhä ilmoilla

Vasta noin 300 jäsentä on tehnyt rikosilmoituksen. Monilla Wincapitan jäsenillä uskoa riittää yhä, vaikka mitään merkkejä toiminnan jatkumisesta ei ole, ainoastaan jatkuvasti leviäviä huhuja.

Usko ei kuitenkaan ole ainoa tekijä vaikenemiseen. Osa häpeää suotta huijatuksi tulemista, pieni osa taas tietää osallistuneensa huijaukseen.

Jotkut taas eivät halua kertoa omaa nimeään tai sponsorinsa tietoja poliisille, vaikka poliisilla jo onkin kaikkien jäsenten nimet. Wincapitakaan ei mistään saa rikosilmoituksen tehneiden tietoja, eivätkä taustatahot todennäköisesti näistä tiedoista mitään välitäkään.

Ei kommentteja: