torstaina, elokuuta 31, 2006

Move syytteeseen

Move Networks Oy:ä koskeva syyteharkinta on tullut päätökseen ja Move on asetettu syytteeseen kaikista kolmesta rikoksesta, josta sitä on epäilty. Koska Suomessa oikeushenkilöä, kuten yritystä, ei itseään voida syyttää rikoksista, vastaamaan syytteistä joutuvat yrityksen puolesta sen toiminnasta vastuullisiksi katsotut (ja kenties myös toiminnasta rahallista hyötyä saaneet) kolme miestä. Asiasta otsikoi jo Turun Sanomat:

Verkkokaupan perustajille syytteet

Turkulaisen verkkokauppa Move Networksin perustajajäsenet joutuvat Turun käräjäoikeuteen vastaamaan tekemisistään. Turun kihlakunnansyyttäjä nosti syytteet kolmea miestä vastaan rahankeräysrikoksesta, rekisterimerkintärikoksesta ja markkinointirikoksesta. Verkkokauppaa epäillään pyramidihuijauksena tehdystä laittomasta rahankeräyksestä. Pyramidihuijauksessa organisaation jäsenet saavat tuloja uusien jäsenten maksamista liittymismaksuista, eivät aidosta kaupankäynnistä. Myyntiä voi olla, mutta se on vähäistä. Kolme Turun seudulla asuvaa alle kolmekymppistä miestä perusti Move Networksin keväällä 2005.

Rahankeräysrikoksesta tuleva syyte koskee ainakin Moven nk. aloitus- tai kampanjatuotepakettien kauppaa. Verkoston jäseneksi päästäkseen värvättävän on täytynyt ostaa 999 euron hintainen paketti, ja tästä kaupasta on maksettu palkkioita värvääjille sekä "ylälinjalle". Tätä toimintaa on epäilty vanhan rahankeräyslain 3 § 2 momentissa ja uuden rahankeräyslain 9 §:ssä kielletyllä tavalla toimeenpannuksi, pyramidipelin tai pyramidihuijauksen nimellä kulkevaksi rahankeräysrikokseksi.

Tulevassa oikeuskäsittelyssä arvioidaan muun muassa sitä, onko paketin sisältö vastannut siitä maksettua hintaa, vai ovatko värvätyt käytännössä maksaneet värvääjilleen värvätyksi tulemisesta. Tätäkin tiukemmin syyttäjä voi vaatia, että edustajana aloittamisen edellytyksenä ostetuissa tuotteissa ei katetta olisi saanut olla lainkaan. Mikäli Move tuomitaan rahankeräysrikoksesta, myös toimintaan osallistuneita voidaan epäillä ja syyttää samasta rikoksesta. Rangaistuksena tästä epäillystä rikoksesta on kaikkien kielletystä toiminnasta saatujen taloudellisten etujen menettäminen valtiolle sekä suurehkot sakot; lisäksi WGI-ennakkotapauksessa yli 10 000 euroa toiminnasta saaneille tuomittiin vankeusrangaistus. Mitään "ansioiden" alarajaa WGI:n kohdalla ei ollut, vaan kaikki, joiden voitiin näyttää saaneen rahaa toiminnasta, tuomittiin.

Markkinointirikosepäilyn peruste ei ole tässä vaiheessa julkisesti tiedossa. Tällaisen rikoksen tunnusmerkit voi täyttää tuotteita ja palveluita markkinoitaessa esitetyt harhaanjohtavat väitteet sekä kuluttajansuojalain noudattamatta jättäminen. Rekisterimerkintärikoksesta Movea epäillään MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman mukaan sen vuoksi, että yhtiön pääoman epäillään tulleen väärin ilmoitetuksi sitä perustettaessa.

Lehtijutut:
Turkulaisen verkkokaupan perustajille syytteet (Turun Sanomat 1.9.2006)
Verkkokauppa Move joutuu käräjille (Satakunnan Kansa, pikauutiset 1.9.2006)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

WUHUU! ...voiko sitä muuta enää sanoa...

Anonyymi kirjoitti...

hyvähyvä tulihan se sieltä :) ..menee vielä monen haaveet ku ei saakkaan sitä paria tonnia passiivista tuloa kuussa.. :D

destiny george walters kirjoitti...

Rikastuin tämän ohjelmoidun hakkeroidun pankkiautomaatin kanssa
Yliopiston valmistumisen jälkeen ei ollut työpaikkoja, joten päätin aloittaa pienyrityksen, mutta rahaa ei ollut tarpeeksi. Lopetin yrityksen, siitä tuli minulle erittäin vaikeaa, koska olin vanhempieni ja vanhempieni ainoa lapsi. He ovat molemmat vanhoja, he uskovat päivittäiseen ruokavaliooni. Eräänä päivänä Internetissä surffaillessa sain viestin siitä, kuinka tämä UUSI VAIHTETTU ATM -KORTTI voi hakata pankkiautomaatin ja nostaa suuren summan rahaa, joten otin sinuun yhteyttä sähköpostitse. Yllätyksekseni sain kortin muutama päivä sen jälkeen, kun olin maksanut kortista pienen maksun. Tämä tyhjä pankkikortti on hämmästyttävä ja kaunis tuote. En koskaan uskoisi, että kaikki asiat, jotka minulla on tänään, voidaan hankkia tällä suurella ilolla sydämessäni, joten tuon hyviä uutisia ... Elämä on positiivista ja kärsivällistä, uskoen, että suuret asiat ovat mahdollisia ja voivat tapahtua muutamassa sekunnissa. .. BRAIN HACKERS TECH WORLD muutti elämäni ... Luojan kiitos voit lähettää sähköpostia VIA: lla (brainhackers@aol.com)