sunnuntaina, maaliskuuta 05, 2006

WGI Suomessa

Alla oleva on World Games Inc. -pyramidin toimintaa seuranneen nimimerkki AdaFlinkin kirjoitus WGI:n toiminnasta ja tuomioista Suomessa. WGI-tapaus on Suomen oikeushistoriassa ennakkotapaus: se on ensimmäinen rahankeräyslain nojalla tuomittu varsinainen pyramidipeli. Tällä hetkellä juttu on hovioikeuden käsittelyssä.

Lahden käräjäoikeuden pöytäkirja summaa WGI:n eli World Games Inc:n toimintaperiaatteen lyhyesti näin:

World Games Ins. (WGI) on kansainvälinen, Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröity peliyhtiö, johon voi liittyä jäseneksi maksamalla kolmesta eritasoisesta liittymistasosta (Player-taso, 25 Sveitsin frangia, Ambassador-taso 295 Sveitsin frangia, Virtual Broker-taso 895 Sveitsin frangia) valitsemansa tason liittymismaksun. Yleisin liittymistaso on 295 Sveitsin frangin (n. 200–210 euroa kurssista riippuen) liittymismaksun arvoinen ns. Ambassador–tason jäsenyys, jolla luvataan jäsenelle täydet ansiot. Lisäksi Ambassador tasolle jäseneksi liittyvä saa liittymismaksun vastikkeeksi oman käyttäjätunnuksen, salasanalla suojatun web-sivun, oikeuden käyttää osakepeliohjelmistoa, oikeuden pelata online-pelejä, neljä Sweepstakes 8–arpaa, 25 Sveitsin frangia kasinopelejä varten, oman pelitilin ja päivitetyn kuvan organisaatiosta.

WGI-toiminta oli aktiivista myös Internetin ulkopuolella. Lahden käräjäoikeus totesi asiasta:

Aktiivisimmat ja organisaation ylätasolla olleet jäsenet ovat levittäneet tietoa yhtiön toiminnasta asiasta kiinnostuneille yksityisasunnoissa järjestetyissä pienissä tilaisuuksissa suullisesti ja näyttämällä tietokoneelta osallistujille WGI:tä koskevia internet-sivustojaan. Lisäksi eri puolilla Suomea, muun ohessa Lahdessa, Jyväskylässä ja Oulussa on järjestetty tilaisuuksia, joissa WGI:n puolesta Suomessa toimineet henkilöt ovat esitelleet yhtiön toimintaa kymmenille tilaisuuteen kutsutuille kuulijoille. Näissä tilaisuuksissa ennalta rajoittamattomalle ja määrittelemättömälle joukolle kuulijoita on hyvinkin yksipuolisesti ja jopa aggressiivisesti luvattu toimintaan osallistuneiden saavan sitä enemmän huomattavia taloudellisia etuja mitä aktiivisempia he ovat jäsenten hankinnassa. Epäilijät ja vastaan argumentoineet on pyritty ”vaientamaan” ja saamaan pois tilaisuuksista.

WGI:n jäsenillä oli ns. Visa-elektron kortti (Pay2), jolle pystyi siirtämään ainakin alkuvaiheessa rahaa ulos WGI:stä. Pay2 toimi kuten muutkin Visa-elektronit. Pay2-kortti piti ostaa WGI:stä ja sen käyttö oli maksullista. Pay2-kortin käytöstä maksettiin bonuksia.

Korttiin oli ylälinjan lupausten mukaan sidottu paljon yhteistyökumppaneita. Oli auton vuokrausta, henkilö-/matkavakuutuksia, VIP-kohtelua kansainvälisillä lentokentillä (maksoi vaan 20 euroa ja pääsi pois ”tavallisen rahvaan” lentokentän odotustiloista) yms.

Säännöt WGI:ssä kuitenkin muuttuivat jatkuvasti: se mikä piti eilen, oli jo tänään historiaa. Rahojen kotiuttamisessa tuli ongelmia. WGI yksinkertaisesti kieltäytyi maksamasta jäsenilleen selvää rahaa erilaisiin verukkeisiin vedoten, eivätkä jäsenet enää pystyneet siirtämään rahaa henkilökohtaisille tileilleen. Kun rahaa jäsenten kuitenkin piti saada kotiutettua, WGI ehdotti vain uusien jäsenten tuomista mukaan. Suomalaiset WGI-jäsenet alkoivat myymään liittymislahjakortteja. Kuten oikeudenkäyntipöytäkirjassa asiaa kuvataan:

Jäseneksi liittyneet ovat saaneet kotiutettua henkilökohtaiselle tililleen kertyneitä varoja ns. liittymis- ja arpajaislahjakorttien myynnillä. Jäsen, jolle on kertynyt riittävästi pistetuloja henkilökohtaiselle WGI-tilille, voi ostaa tilille kertyneitä varoja käyttäen liittymis- tai arpajaislahjakortteja. Lahjakortin hinta on sama, kuin liittymishinta, tai viikkoarvan hinta.

Oikeudenkäynnissä syyttäjän vaatimus oli lyhyesti seuraava:

Yhtiön toiminta painottuu rahan keräämiseen, koska jäseneksi liittyneen jäsentuloihin oikeuttavien pisteiden kertyminen edellyttää kahden alapuolelle sijoittuvan jäsenen hankkimista. Kun jokainen jäsen hankkii alapuolelleen ns. jalkoihin vähintään kaksi uutta jäsentä, syntyy alaspäin leviävä organisaatio. Jäsenen ansiot on sidottu hänen omassa organisaatiossaan hänen alapuolelleen liittyvien jäsenten määrään ja jalkojen keskinäiseen tasapainoon. Jäsenen ansio koostuu molempien jalkojen tuotoista siten, että vähintään 1/3 ansioista on tultava pienemmästä haarasta. Näin jäseneksi liittyneet ovat saaneet kerättyä pisteitä. Kolmesataa pistettä antaa jäsenelle 100 Sveitsin frangia, joista 70 % menee jäsenen henkilökohtaiselle pelitilille ja 30 % osakepelitilille. WGI:n toimintaan on päässyt jäseneksi vain jonkun jo jäsenenä olevan WGI–internetsivustojen kautta.

Syytteen saivat Lahden käräjäoikeudessa 20 suomalaista WGI-jäsentä kesäkuussa 2005. Tuomiot annettiin kansliassa äänestyksettä (05/1658) 29.8.2005 (asianro: R 04/1236). Tuomitut joutuivat maksamaan Suomen valtiolle rikollisella toiminnalla saatu hyödyn, yhteensä n. 260 000 euroa. Sakkoja tuli maksettavaksi noin 14 000 euroa. Lahden käräjäoikeus langetti tuomionsa mm. sillä perusteella, kuinka suuri hyöty rikollisesta toiminnasta oli tullut. Yli 10 000 euroa rikoksesta hyötyneet saivat vankeustuomion ja oheissakot. Alle tuon 10.000 euroa saaneet selvisivät sakoilla, mutta kuitenkin menettivät rikollisella toiminnalla saadun hyödyn valtiolle. Lahden käräjäoikeus perusteli tuomiotaan seuraavasti:

Edellä selostetulla tavalla jäseneksi liittyneen tulot kertyvät yleisöön vetoamalla kokonaan tai osittain vastikkeetta niistä maksuista, joita toimintaan myöhemmin mukaan liittyvät jäsenet maksavat. Osallistujille on luvattu sitä enemmän taloudellista etua mitä aktiivisempia he ovat tässä jäsenhankintatoiminnassa. Teot täyttävät rahankeräysrikoksen tunnusmerkistön. Tältä osin kyseessä on rahankeräyslain 2 §:n 3 momentissa tarkoitettu ketjukirjemäinen rahankeräysjärjestelmä.

WGI:n suomalaiset jäsenet valittivat Kouvolan hovioikeuteen tuomioistaan. Samoin teki myös syyttäjä Nyrhilä. WGI-jäsenet vetosivat hoviin, että sakkorangaistukset ja rikoksella saatuna hyötynä valtiolle tuomitut rahat ovat kohtuuttomia heidän varallisuuteensa nähden. He pyysivät lisäaikaa sakkojen ja valtiolle tuomittujen rahojen maksuun. Hovi ei tähän kuitenkaan suostunut, vaan määräsi kaikki maksuun. WGI-jäsenet valittivat uudelleen Kouvolan hoviin ja pyysivät kokonaan uutta pääkäsittelyä, koska heitä ei ollut kuulemma ymmärretty oikein Lahden raastuvanoikeudessa.

WGI myi asiakas-/jäsenrekisterinsä Aspiritukselle, joka perustettiin WGI:n raunioille. Samoja henkilöitä löytyy sellaisten pyramidien kuin Skybiz, VGG, WGI ja Aspiritus taustalta.

Päivitys: Kouvolan hovioikeus tuomitsi WGI:n jäsenet rahankeräysrikkomuksesta ja arpajaisrikoksesta sakkorangaistuksiin 26.1.2007. Hovioikeuden mukaan WGI:n toimintaa Suomessa edistäneet henkilöt eivät syyllistyneet rahankeräysrikokseen, sillä he eivät olleet järjestelmän kehittäjiä ja toimeenpanijoita, vaan rahankeräysrikkomukseen. (Esimerkiksi Moven tapauksessa rahankeräysrikoksesta tuomittiin pyramidipelin kehittelijät.) Syyttäjän kanssa hovioikeus oli kuitenkin yhtä mieltä siitä, että nettipelitoiminnan edistäminen Suomessa täytti myös arpajaisrikoksen tunnusmerkistön. Vastaajat välttyivät vankeusrangaistuksilta ja valtiolle tuomitun rikoshyödyn määrää tarkistettiin alaspäin toiminnan suurten kulujen vuoksi; sakkorangaistukset säilyivät. Korkein oikeus ei antanut jutussa valituslupaa syksyllä 2007.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

mutta entäs ne jotka menettivät rahansa.minä esim.kuka ne korvaa?vitun valtio mitään ole menettänyt vaan vie rahansa oikeasti menettäneidenki rahat.sakot on pieni summa siitä mitä on kerätty.ottakaa kiinni ne yläpään herrat ja pistäkää kärsimään.ja palauttakaa syyttömien rahat jotka ahneuksissaan uskoi tyhjiin lupauksiin.siihen asti käytän valtiota hyväksi eri keinoin.pimeät työt on siihen hyvä keino.valtio käyttää uhreja hyväksi aina kun rahasta on kyse.ottaa itse korvaukset mutta ei myönnä niitä uhreille.tässä maassa rahalla saa valtaa.pedofiilit saa tikkarin mut jos jää verot maksamatta niin tervetuloa "linnan"juhliin.vittu että minnuu vituttaa.ja rahani otan korkojen kera.tavalla tai toisella.eikä korko ole pieni.oman käden oikeus kunniaan ja rikolliset saunan taa.veikkaan että yläkerran herroissa oli suomen päättäjiä jotka keräs rahat omaan taskuun ja maksoi siitä pienet sakot.kiva tuotto..

Anonyymi kirjoitti...

kannattiko olla pösilö...

Anonyymi kirjoitti...

Hei sijoitusystävät! Itse nettosin WGI:stä useamman tuhannen euron voitot, joten kiitän kaikkia teitä jotka ovat auttaneet minua sijoituksissa. Ystäväni voitti vielä viikkoarvoinnoissa reiluhkon summan euroja, joten kaikenkaikkiaan WGI oli erittäin miellyttävä kokemus. Lisää näitä! JES JES JES. Toisaalta käy sääliksi teitä, jotka olette hävinneet rahanne minulle ja ystävälleni, mutta jonkunhan on hävittävä kun minä voitan.

Terveisin, massimies

Anonyymi kirjoitti...

Maasimies.....Nassu umppen....Minua Vituttaa tuommoinen suora kusettaminen