torstaina, maaliskuuta 30, 2006

Kätevästi netistä - pullot pysyvät tullissa

On jo pakko blogissakin ottaa esille eriskummallisin yhteistyökuvio, jonka verkostomarkkinointi on varmaankin vuosiin esittänyt. Move Networks Oy:n kanssa ”yhteistyössä” toimivalla S2E.fi -sivustolla on yhtenä ”kauppapaikkana” mainittu virolaisomistuksessa oleva viinikauppa.com.

Eteläinen tullipiiri ilmoitti tiedotteessaan 26.1.2005, että viinikauppa.com –sivuston kautta tilatuista juomista ei ole maksettu valmisteverotuslain mukaista veroa alkoholituotteista. Tulli aloitti myös yritystä koskevan rikostutkinnan:
Eteläinen tullipiiri on aloittanut rikostutkinnan Viinikauppa.comin toiminnasta. Tutkinnan aikana on saatu takavarikoitua runsaasti asiakirja-aineistoa. Yrityksen toiminnasta vastuussa olevien henkilöiden epäillään syyllistyneen mm. törkeään veropetokseen. Tutkinnassa pyritään selvittämään kaikki viinikauppa.com -verkkokaupan kautta tehdyt tilaukset, jotka on tuotu maahan joko Viinikaupan tai sen taustalla olevien yhtiöiden tai henkilöiden nimissä.
Viinikauppa.comin valituksesta verotusta koskevaa kysymystä käsiteltiin Helsingin hallinto-oikeudessa, joka antoi tuomionsa 16.6.2005. Oikeuden ongelmaksi tuli se, että vaikka EU-direktiivien melko yleisen tulkinnan mukaan kaukomyyjän tulisi maksaa vero, Suomen lainsäädäntö ei ole ajantasainen.

Tulli vei jutun edelleen Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta sen päätös on odotettavissa aikaisintaan ensi syksynä. Vasta päätöksen jälkeen selviää, kenen pitäisi maksaa tullin mukaan tällä hetkellä jo noin miljoonan euron maksamattomat verot. Joko niitä peritään viinikauppa.comilta tai sitten pullojen ostajilta. Mielenkiintoista on, mikä on pullojen kohtalo kummassakin tapauksessa - siinä, että mahdollisesti maksajaksi joutuva viinikauppa.com ei maksakaan miljoonavero, tai siinä, että yksityiset ostajat joutuvat maksamaan verot tullissa ties kuinka pitkään maanneista juomista.

Tullin uusimman, 13.3.2006 päivätyn tiedotteen mukaan viinikauppa.comin asiakkaille on lähetetty harhaanjohtavia tiedotteita, joissa pullojen on luvattu olevan saatavilla maksamalla verot tullin tilille sekä viitattu asiaan liittymättömään EU:n julkisasiamiehen lausuntoon.

Päinvastaisista väitteistä huolimatta viinikauppa.comista tilatut viinit eivät siis tule perille vaan jäävät tullin haltuun epämääräisen pitkäksi ajaksi – tai sitten niiden tuonnissa kierretään tullia. Edelleen on mielenkiintoista, miten tällaisesta tuontialkoholista voidaan maksaa "rahanarvoisia" creditejä "nettikauppakeskuksessa".

Eikä tässäkään vielä kaikki. Tämän keskustelupalstalle kopioidun sähköpostiviestin mukaan S2E:n yhteistyökumppaniksi listaama Ruokatori.fi ei myy tuotteitaan S2E:n kautta ja on pyytänyt poistamaan kaikki viittaukset verkkokauppaansa S2E:n sivuilta. Jälleen kerran.

Edit 31.3.2006: Ruokatoria koskeva viesti poistettiin ja kummallinen epäselvyys asiasta jatkuu. Uusia sähköpostiviestejä sisältävä keskustelu aiheesta on arkistoitu Raven sivuille. Nähtäväksi jää, mikä todellinen tilanne on.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

RAven arkisto suljettu viranomaisen pyynnöstä!?


http://netcode.no-ip.org/~ospi/arkisto.php?id=201

Anonyymi kirjoitti...

Joku/jotkut Suomi24:n moderaattoreista näkyy olevan innokkaita poistamaan viestejä, joissa on faktoja Movea vastaan, joten laitetaanpa tuoreempaa mailinvaihtoa arkistoon myös tänne - ettei totuus unohtuisi:

>-----Original Message-----
>From: ext Ruokatori Asiakaspalvelu
>[mailto:asiakaspalvelu@ruokatori.fi]
>Sent: 05 June, 2006 08:35
>To: Ritala Juha
>Subject: Re: [Ticket#2006053010000137] S2e
>
>Hei
>
>Varmistin tilanteen esimieheltäni.
>Olemme keskustelleet mahdollisesta yhteistyöstä
>kauppakeskuksen kanssa, mutta yhteistyösopimukseen ei ole
>päädytty. Olemme myös pyytäneet poistamaan Ruokatoriin
>kohdentuvan markkinointiviestinnän, sillä yhteistyökeskustelut
>eivät ole edenneet sopimustasolle.
>
>Ystävällisin terveisin,
>
>Piia Mäkinen
>Ruokatori Asiakaspalvelu
>www.ruokatori.fi
>
>
>--Juha Ritala-- wrote:
>
>> Kerroin asian tuntemalleni Moven edustajalle. Hän väitti tietävänsä, että
>> Moven johto on sopinut asian suoraan Ruokatorin johdon kanssa ja Ruokatorin
>> asiakaspalvelu ei kuulemma ole ajan tasalla. Voitko vielä vahvistaa että
>> olette tarkistaneet tiedot johdolta? Kiitos.
>>
>> Yster,
>> Juha Ritala
>>
>>
>> >-----Original Message-----
>> >From: ext Ruokatori Asiakaspalvelu
>> >[mailto:asiakaspalvelu@ruokatori.fi]
>> >Sent: 30 May, 2006 14:28
>> >To: Ritala Juha
>> >Cc: info@s2e.fi
>> >Subject: Re: [Ticket#2006053010000137] S2e
>> >
>> >Hei
>> >
>> >Emme ole missään yhteistyössä s2e:n kanssa. Meillä ei voi
>> >maksaa heidän krediiteillä.
>> >
>> >
>> >Ystävällisin terveisin,
>> >
>> >Olli Miettinen
>> >Ruokatori Asiakaspalvelu
>> >www.ruokatori.fi
>> >
>> >
>> >
>> >--Juha.Ritala-- wrote:
>> >
>> >> Kävin Move Networkin S2E -nimisessä nettikaupassa ja
>> > yllätyin kun sieltä löytyi linkki Ruokatorille.
>> >>
>> >> Moven edustajat saavat siis myös teidän kaupassanne ostoksistaan bonusta?
>> >> Oletteko todellakin kyseisen yrityksen yhteistyökumppani?
>> >>
>> >> Yster,
>> >>
>> >> Juha Ritala
>> >>
>> >>

Anonyymi kirjoitti...

Tullin puolelta tilanne on vähän paska. käyvät vielä viimeistä viivytystaistelua, vaikka ovat jo hävinneet, ja tulevat häviämään.
Hyvin ne viinakset sieltä tuli, kätevästi kotiovelle saakka. :) Eivät jääneet tulliin niinkuin tämänkin jutun otsikossa annetaan ymmärtää.
Mursis kun väittää että ei kirjoita tänne kertakaikkiaan mitään valheellista tietoa... niinpäniin.