tiistaina, helmikuuta 28, 2006

Nettipyramidit ja ketjukirjeet

Yksinkertaisimmillaan nettipyramidi perustuu ketjukirjeen tavoin siihen, että mukaan lähteviltä peritään tietynsuuruinen maksu, joka jakautuu heidän värvääjilleen ja edelleen näiden värvääjille (”ylälinjaan”). Tämä maksu oikeuttaa uuden matkaan lähteneen saamaan jollakin tapaa rahaa itse värväämiltään ja edelleen näiden värväämiltä.

Netissä toimivat pyramidipelit on jaettavissa kolmeen pääasialliseen kastiin. Ensimmäinen versio on järjestelmät, joissa mukaan liittyvien rahoille luvataan ”korkoa” tai ”tuottoa” jokin tietty, huomattavan suuri määrä tietyssä ajanjaksossa. Usein tulojen väitetään tulevan esimerkiksi mainosten katselemisesta tai klikkailusta tai esimerkiksi osakesijoituksista. Tosiasiassa raha tulee uusien mukaan liittyneiden aloitusmaksuista, joita jaetaan aiemmin mukaan tulleille. Uusien liittyneiden kehotetaan aloittamaan toiminta pienellä summalla, ja palkkio tai ”korko” tosissaan maksetaan lupausten mukaisesti; tällöin mukana oleva tekee usein uuden, huomattavasti suuremman ”sijoituksen” – jota sitten ei palautetakaan. Hyvä esimerkki tällaisesta järjestelmästä on suomalaisessakin mediassa huomiota saanut, huiman 12 % päivittäisen tuoton sijoituksille luvannut 12dailypro, jonka peräti 50 miljoonaa dollaria toiminnalla kerännyt pyörittäjä pidätettiin muutama päivä sitten.

Toisissa tapauksissa huijausta pyritään kätkemään tuote- tai palvelukaupan taakse; tässä ne lähestyvät myös ”suuri puhallus” -tyypin verkostoja. Mukaan liittyville tarjotaan Internetissä joitakin palveluita rahojensa vastineeksi; lähinnä toiminta silti perustuu siihen, että uusia mukaan värväämällä saa itselleen heidän tekemistään selkeän ylihintaisista ”ostoksista” rahaa. Toinen yhteinen piirre tyypillisten suurten puhallusten kanssa on se, että siinä missä järjestelmä säilyy aina miltei samanlaisena, ajauduttuaan ongelmiin joko oikeuslaitoksen tai jäsenten vaatimusten vuoksi – siis rahastettuaan tarpeeksi – nämä viritelmät jatkavat toimintaansa eri nimellä. Hyvä esimerkki tällaisesta on suomalaistenkin suosima Aspiritus, joka ennen nykyistä muotoaan toimi myös nimillä VGG ja WGI. Toiminnasta on tuomioita tullut jo Suomessakin.

Kolmas ja ehkä sitten paras näiden viritelmien tyyppi on sellainen, jossa verkkosivuilla jopa suoraan sanotaan kyseessä olevan Ponzi-skeema tai vastaava huijaus, jossa raha nousee tasoilta toiselle ja mahdolliset ”voitot” määräytyvät aloitusajankohdan ja oman värväämistyön mukaan. Kyse on lopulta oikeastaan rahapelistä, mutta sellaisesta, jossa palautusten määrä on huomattavan pieni ja ne kohdistuvat vain hyvin pieneen osaan osanottajista. Yksi esimerkki tällaisesta on viimeaikainen White-Funds.com –ponzi – jonka sivut tosin on jo parin kuukauden toiminnan jälkeen suljettu.

Tietynlaisen huijauksen rehellisyyden lisäksi näiden järjestelmien etu verrattuna muihin pyramidipelien tai verkostomarkkinoinnin muotoihin on se, että toimintaan ei useinkaan liity suoranaista aivopesua tai maksullisia koulutustilaisuuksia tai ”seminaareja”, joissa pyritään ylläpitämään osallistujien uskoa toimintaan.

Toisaalta näissä järjestelmissä rahojen menetys on lähestulkoon varmaa. Raha ei synny tyhjästä –eikä myöskään väitetyistä ”mainoksista”, ”sijoituksista” tai ”uhkapeleistä” – vaan se tulee yli 90-prosenttisesti mukanaolijoiden maksuista. Näistä suurin osa livahtaa pyramidin perustajien taskuun ja pieni murto-osa annetaan kovimmille värvääjille. Lisäksi, jos ”tuloja” tuleekin, useat näistä verkostoista tuomitaan kiinni jäädessään laittomina pyramidipeleinä, jolloin osallistujia voi odottaa jopa vankeusrangaistukset – myös Suomessa, kuten tällä hetkellä hovioikeuden käsittelyssä oleva WGI-ennakkotapaus osoittaa.

Ei kommentteja: