torstaina, tammikuuta 22, 2009

Move ja hovioikeus

Turun hovioikeus on 20.1.2009 antanut vapauttavan tuomion Move Networksin pyörittäjille, jotka käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut rahankeräysrikoksesta ja markkinointirikoksesta. Käräjäoikeus piti Moven toimintaa rahankeräyslaissa kiellettynä pyramidipelinä.

Rikosepäilyt koskivat Moven toimintaa vuonna 2005. Pyramidipelit kieltävä säädös on kuitenkin tullut voimaan vasta 1.7.2006. Näin hovioikeuden ratkaistavaksi tuli tuomion perusteluiden mukaan kysymys, "onko tuollainen menettely ollut myös tekoaikaan voimassa olleiden säännösten perusteella rangaistavaa".

Aiemmassa, vuonna 2005 voimassa olleessa rahankeräyslaissa pyramidipelejä ei ollut kielletty. Lakiin sisältyi kuitenkin ketjukirjeet kieltävä säädös. Hovioikeus totesi, että on epäselvää, koskeeko ketjukirjeet kieltävä säädös Moven kaltaista toimintaa, jossa mukaan lähtenyt sai 999 euron aloitusmaksun vastineeksi myös konkreettisia tuotteita. Ketjukirjeissä tällaista vastinetta ei yleensä ole ollut. Pyramidipelejä koskevan kiellon oli lain valmistelussa ajateltu laajentavan rahankeräysrikoksen alaa juuri ketjukirjeestä poikkeavaan, osin vastikkeellisesti toimivaan pyramidipeliin.

Näin ollen asia oli ratkaistava syytettyjen eduksi: kyseinen toiminta ei tekohetkellä ollut kiellettyä, koska tuolloin voimassa olleessa rahankeräyslaissa ei ollut pyramidipelejä kieltävää säädöstä.

Hovioikeuden ratkaisu jättää näin yhä auki sen kysymyksen, milloin tarkalleen ottaen verkostomarkkinoinnissa on kyse pyramidipelistä. Yhtäkään "perinteisen" verkostomarkkinoinnin piirissä toiminutta pyramidipeliä ei uuden, vuonna 2006 voimaan tulleen rahankeräyslain perusteella ole vielä tuomittu.

Linkit:
Mtv3:n 45 minuuttia -uutinen (sisältää linkin tuomioon, joka on aukaistavissa zip-pakettina)

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Annat ymmärtää, että Move olisi tuomittu jos tapahtuma aika olisi ollut uuden rahankeräyslain aikaan. Suosittelen lukemaan tuomion uudestaan ja ajatuksella.

Tämä tätä "objektiivista" kritiikkiä mitä tällä palstalla on.

Anonyymi kirjoitti...

Luitko sitä tuomiota, siinähän sanotaan, että koska laki ei ollut voimassa, ei ole aivan selvää voiko Movea tuomita? Joten jätettiin nyt tuomitsematta.

Anonyymi kirjoitti...

Tutustu kaikkiin linkitetyistä sivustoista, erityisesti kahteen ensimmäiseen.

http://www.merchantsofdeception.com/

Lyhyesti voisi siis sanoa, että kaiken tiedon ja kokemuksen mukaan kyse on bisneksen varjolla tehtävästä petoksesta, jossa ihmistä vedätetään uskomaan mahtaviin voittoihin.

Vähän kuin mikä tahansa itämainen yhden miehen kultti. Paitsi että tässä on kaikessa kyse rahasta ja kaikki pyörii avoimesti rahan ympärillä. Jokaisessa MLM-jutussa on myös mukana henkilökultin aineksia. Niiden toiminta tulvii erilaisia psykologisia kikkoja ja harhautuksia. Esimakua näistä kikkailuista ja harhautuksista saa lukemalla puoltavia puheenvuoroja eri foorumeilla.

Anonyymi kirjoitti...

Mikseiköhän Move-jengiä vedetä nyt uudestaan tuomiolle tempuistaan uuden rahankeräyslain aikana? Homma kuitenkaan ei ole oleellisesti muuttunut mihinkään, firman nimi ainoastaan.