torstaina, maaliskuuta 13, 2008

Wincapita ja lopun ajan tunnelmat

Keskustelu sijoitusklubi Wincapitan ympärillä jatkuu kiivaana. Wincapitan nettisivut ovat olleet pois toiminnasta jo kohta viikon, eikä jäsenillä ole mitään tietoa siitä, palaako Wincapita koskaan toimintaan. Tässä muutamia viime päivien teemoja:

Moneybookers

Moneybookersilta tulleeksi väitettyjen viestien mukaan Moneybookersin tietoon on tullut Wincapitan "toimintaongelmia", joiden vuoksi Moneybookersin turvallisuusosasto on sulkenut rahaliikenteen ja tutkii Wincapitan toimintaa. Wincapitan tilien sulkeutuminen ei näytä siis olevan missään nimessä klubin oma toivomus, eikä se johdu klubin sisäisestä tutkinnasta. Sisäinen tutkinta ei muutenkaan edellyttäisi rahaliikenteen lakkauttamista, sillä ilman Wincapitan hyväksyntää jäsenet eivät voi nostaa rahojaan järjestelmästä.

Mikäli kysymys olisi Wincapitan jäsenistöön kohdistuvista rahanpesuepäilyistä, myös Wincapitan jäsenten tilejä olisi suljettu samalla tavalla. Näin ei ilmeisesti ole tapahtunut: ainoastaan Wincapitan tili on suljettu. Tutkinnan kohteena on siis mitä ilmeisimmin Wincapita.

Moneybookers ei missään nimessä kertoisi kysyjille, mikäli sen tiedossa olisi, että Wincapitan toimintaa epäillään rikoksesta, tai jos viranomaiset ovat vaatineet rahaliikenteen lakkauttamista: Wincapita on silti Moneybookersin asiakas. Vastaus olisi vain, että ongelmien tai epäselvyyksien takia tili on katkolla ja selvityksen alla - ja tuollainen vastaus Moneybookersilta on nyt ilmeisesti saatu.

Wincapitan sivut

Moneybookersin toiminta ei kuitenkaan mitenkään selitä sitä, että edellisissä kotiutuksissa oli ongelmia, Wincapitan väitetty valuuttakauppa päättyi jo viikkoja sitten ja sivut eivät enää ole avautuneet 7.3. jälkeen. Sivuille tuleva teksti "Service Unavailable" kielii todennäköisimmin siitä, että (ilmeisesti Luxemburgiin sijoittuvan) palvelimen takana ollut, jossakin toisaalla sijainnut palvelin on otettu pois käytöstä.

Vaihtoehtoja sivujen sulkeutumiseen on täsmälleen kaksi: joko viranomaiset ovat lopettaneet sivujen toiminnan esimerkiksi takavarikoimalla palvelimen tai Wincapitan taustahenkilöt ovat (mahdollisesti viranomaisten klubia koskevan tutkinnan alettua) vetäneet töpselin pois seinästä. Jäsenten kannalta kumpikin vaihtoehto ei ole kovin mieluinen: kummassakaan tapauksessa ei ole erityisen todennäköistä, että Wincapita enää palaa.

Venäläinen pyramidi?

Jonkin verran spekulaatioita on jo herättänyt se, että Wincapitan ongelmien kanssa varsin yhtäaikaisesti Venäjällä kaatui yksi lähihistorian suurimmista pyramidihuijauksista, RuBin Club. Tämä sijoitusklubi houkutteli ihmisiä ostamaan osuuksia, joille luvattiin 25-50 prosentin vuosituotto (The Moscow Times 5.3.2008). Nyt helmi-maaliskuussa RuBin Club hävisi yhtäkkiä jopa noin sadan miljoonan euron pääomineen.

RuBinin toiminta päättyi 18. helmikuuta, jolloin Wincapitan kotiutuksissa sanotaan jo olleen ongelmia. Klubia koskeva rikostutkinta alkoi 4.3., ja RuBinin toimistoihin tehtiin ratsia. Ilmeisesti ainakin tietokoneita saatiin takavarikoiduksi. Wincapita ilmoitti sivuillaan toiminnan olevan "tutkinnan alaisuudessa" 6.3. ja sivut sulkeutuivat 7.3. (Moscow News 6. ja 10.3.2008.)

Sivujen aukeaminen

Wincapitan jäsenten keskuudessa on jo pitkään puhuttu, että Wincapitan sivut aukeaisivat 16.3. Tämä päivämäärä on vedetty hatusta, sillä mitään tiedotetta sivujen aukenemisesta ei ole tullut eikä yksikään jäsen ole tavoittanut klubin taustahenkilöä. Wincapitan jäsenet voivat toki odottaa sivujen aukenemista niin pitkään kuin haluavat.

Jäseniä on pyritty rauhoittelemaan myös kiertokirjeellä, jossa ei kuitenkaan todeta toiminnan jatkumisesta mitään. Päinvastoin, toimintaan osallistuneita hyssytellään odottelemaan ja miettimään mukavia. Tämä lienee suuret summat mahdollisesti menettäneille melko laiha lohtu.

16.3. on silti siitä järkevä rajanvedon päivämäärä, että seuraavien kotiutusten pitäisi tapahtua tuolloin. Näillä näkymin tämä vaikuttaa epätodennäköiseltä. Mikäli Wincapitan toiminta ei ole perustunut sen esittämien väittämien mukaisesti valuuttakauppaan, ja valuuttakaupan tuottoja ei ole tuloutettu jäsenille luvatulla tavalla, toiminnassa voi täyttyä useiden eri rikosten tunnusmerkit. Rikoksen uhriksi joutuneiden on mahdollista saada menetyksiään takaisin ainoastaan olemalla asianomistajana - yleensä siis tekemällä rikosilmoituksen poliisille.

Loppuvedätykset

Mikäli Wincapita oli Ponzi-huijaus, sen kaatumisen jälkeen on mahdollista, että taustahenkilöt tai joku aivan muu yrittää vielä kerran tai pari rahastaa huijatuksi tulleita.

Esimerkiksi nyt jo ilmeisesti kokonaan kaatuneen FxClub-valuuttakauppahuijauksen jäseniltä yritettiin saada erilaisia maksusuorituksia vielä toiminnan jouduttua tutkintaan sillä verukkeella, että näillä maksuilla rahoitettaisiin toiminnan jatkuminen tutkinnan alla.

Terveen järjen käyttö on tässäkin kohtaa sallittua. Jos toiminta on jo kerran muuttunut osallistujankin mielestä varsin kyseenalaiseksi, maksamalla lisää voi ainoastaan menettää lisää. Erilaisiin huijauksiin sortuneilla on kuitenkin taipumuksena yrittää aina vain uudestaan yhtä heikoin tuloksin. Kyse on vastaavanlaisesta tilanteesta kuin uhkapeliriippuvaisilla: peluri pelaa aina "vielä kerran", jotta saisi menettämänsä rahat takaisin ja voisi lopettaa. Huijatuksi tulemisesta voi tulla kierre, joka pahimmassa tapauksessa näyttäytyy ulospäin suoranaisena huijausriippuvaisuutena.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kaveri hei, anna olla :) haha, "viestit joiden on väitetty tulleen moneybookersista"... Bookersin ja klubin yhteistyö on kyllä sen verran vahvalla pohjalla ettei sitä kenenkään antti anonyymin "selvittelypyynnöt" hirveästi hetkauta.

Anonyymi kirjoitti...

Nimenomaan ei taida anonyymien (kuten sinun ja minun) puheet paljon hetkauttaa moneybookersia. Niiden vuoksi ei tilejä suljeta. Joten homma on viranomaisten tutkinnan alla.

Anonyymi kirjoitti...

Laita ihmeessä se kiertokirje takaisin tuonne, mutta muokkaa pois ne tarkat yhteystiedot.

Anonyymi kirjoitti...

No hohhoijaa mitä tuubaa.. Ja lähteenä on varmasti joku luotettava taho, kuten Korson R-Kioskin nakkivastaava. Voi elämänkevät, mitä teille kuuluu yksityisen klubin asiat yleensäkkin. Jos oikeasti joku ns. "muropoika" tietäsi yleensäkkin sijoittamisesta aukuisten oikeasti, niin tuotot ovat pieniä jos vertaa vaikka pääomaturvattuihin sijoitustuotteisiin, esimerkiksi ROCI Global 18 - indeksi on tuottanut jo vuodesta -99 13.5% pääomalle,joten wincapita jää kauas taakse.

Anonyymi kirjoitti...

(1) Tuossa jutussa on linkki kiertokirjeeseen, jota en voi editoida, koska en ole laittanut sitä nettiin. Jos jollakin on yhteystiedoton versio saatavilla, laittakaa linkki tähän niin korvataan.

(2) Nämä "olet väärässä mutta en kerro miten" -selittelyt on kuultu turhan monta kertaa. Tämän kortin voi tilata esimerkiksi RaveStoren kuuluisasta corttivalikoimasta varsin edulliseen hintaan:

http://netcode.no-ip.org/~ospi/ravestore/index.php?page=shop.browse&category_id=10&option=com_virtuemart&Itemid=26

Jos jutussa olisi yksikin asiavirhe, osoittaisit kyllä sen. Totuus valitettavasti on nyt se, että klubin jäsenet eivät tiedä tämänhetkisestä tilanteesta tai toiminnan tarkasta luonteesta yhtään sen enempää kuin ulkopuolisetkaan. Tällä hetkellä ei voi kuin spekuloida ja esittää arvioita siitä, mitä on tapahtunut, sekä kyseenalaistaa huonoja selityksiä (esimerkiksi "jäsenten rahanpesuepäilyistä") klubin häviämiselle yli viikko sitten.

Asiallisia kommentteja otetaan yhä mieluusti vastaan.

Anonyymi kirjoitti...

Mursis; olet ulkona kuin lumiukko.

Anonyymi kirjoitti...

Säälittävää ja jopa hieman huvittavaa nähdä kuinka huijatuksi tulleet tosiaan yrittävät loppuun asti roikkua epätoivonkipinässään kiinni. Nyt jos koskaan on korkea aika tehdä n.s. todellisuus tarkastus.

Anonyymi kirjoitti...

Naurattaa. Ympäri nettiä levinneistä linkeistä paljastui, mm. että ko. ohjelma on näyttänyt tältä http://i23.tinypic.com/smdl6v.jpg, http://i20.tinypic.com/fm54k.jpg. luulisin että on aito, kun huomioi yhdenkin url-osoitteen.

en sano mitään, mutta vetäkää toki omat johtopäätökset kun faktat ovat seuraavat. Ohjelmassa on näkyvillä Winampin käyttäjille tuttuja elementtejä. mm. play-nappi, stop-nappi, kappaleen bitrate ja pituus ja suorat tekstit "PL" ja "EQ" jotka viittaavat playlist-toimintoon ja equalisaattoriin.

http://soladesign.net/light/skin/cp/cp.html
alkuperäisen skinin "pinion" löydätte ylläolevasta osoitteesta.

Googlen syövereistä löytyi myös varsin loistava summaus tapauksen omituisuuksista http://wincapita.110mb.com/index.php?n=Main.Tiivistelm%e4Oudot

Vetäkää omat johtopäätöksenne. Minua ainakin naurattaa ihmisten hyväuskoinen typeryys.