torstaina, toukokuuta 04, 2006

Ruotsalaisilta puhalletaan

Jos Suomessa huijataan ihmisiä jos jonkinlaisilla viritelmillä, kyllä ruotsalaiset onnistuvat vain tässäkin suhteessa panemaan rutkasti paremmaksi. Viime vuosien aikana Ruotsissa on saatu erilaisten suurten puhallusten avulla vietyä rahat erittäin monilta herkkäuskoisilta eri puolilla maata. Taustalla ovat joissakin tapauksissa olleet vieläpä samat henkilöt.

Vuosien 2003 ja 2004 aikana Ruotsissa tuhannet lähtivät mukaan nimillä Younited, Shortcut Customers ja Global Recruitment Service esiintyneiden yritysten toimintaan. Yritysten esitettiin toimivan eräänlaisina ”kuluttajaklubeina”, joiden kautta ostoksien väitettiin tulevan halvemmiksi. Liittyminen maksoi joitakin satoja kruunuja, ja jokaisesta liittyneestä maksettiin provisio ylälinjaan. Jokainen näistä yrityksistä meni hyvin nopeasti konkurssiin ja Dagens Nyheterin mukaan sekä yritysten tiedot että rahat hävisivät tuolloin lähes jälkiä jättämättä. Taustalla näissä kaikissa on ilmeisesti sama henkilö. Tarina ei päättynyt kuitenkaan tähän, vaan vuoden 2006 alussa samankaltainen toiminta jatkui nimellä Sweden Consumers Network. Yrityksen omistaja on ainakin sama.

Yksi pahimmista viime vuosien puhalluksista oli Entertainment Express –nimellä kulkenut verkostomarkkinointiyritys. Se tarjosi edustajaksi alkaville mahdollisuuden dvd-elokuvien sekä pelien vuokraamiseen netin välityksellä. TV4:n tietojen mukaan vähintään 3 000 ruotsalaista lähti mukaan toimintaan ja sijoitti yrityksen aloitusmaksuihin parista tuhannesta jopa kymmeniin tuhansiin kruunuihin. Toiminnan keskiössä olikin lähinnä värvääminen ja siitä saatavat tulot. Entertainment Express onnistui leviämään myös Suomeen ennen lopullista kaatumistaan syksyllä 2005 (esittelysivujakin löytyy, huomatkaa oikeinkirjoitus yrityksen nimestä alkaen!).

Entertainment Expressin eräänlainen seuraaja on C3Play, joka Göteborgs-Posten –lehden artikkelin mukaan tarjoaa ”digiboksin ja tietokoneen yhdistäviä” laitteita miltei 20 000 kruunun hintaan. Verkostoa rakentamaan pääsee 350 eurolla ja tämän lisäksi yrityksen osakkeita voi merkitä hintaan 2 500 kruunua. Mukana on yrityksen taustahenkilön mukaan jo yli 1 000 ruotsalaista. Yrityksen myymiä laitteita ja niihin tarvittavaa ohjelmistoa ei tosin vielä edes ole olemassa.

Pyramidipelejä valvoo Ruotsissa ”Arpajaistarkastus” (Lotteriinspektion), ja ne on määritelty arpajaislaissa. Lain mukaan ketjukirje on peli, jossa voittomahdollisuudet riippuvat lähinnä toisten mukaan liittyvien määrästä (Lotterilag 7 §). Rajanveto laillisten ja laittomien pyramidien välillä on myös Ruotsissa tarkkaa määritelmää vailla. Samoin kuin Suomessa, WGI-tapaus oli Ruotsin oikeuskäytännössä ennakkotapaus: Örebron käräjäoikeus piti WGI:ä arpajaislaissa kiellettynä ketjukirjepelinä.

Myös Ruotsin kuluttajaviranomaiset ovat olleet huolissaan viimeaikaisesta kehityksestä. Västerbottens Folkblad –lehden mukaan Skellefteån seudun kuluttajaviranomaiset ovat varoittaneet myös Amwayn toiminnasta. Toisaalta Amwayhin, toisaalta WGI-tapaukseen ja nettipyramideihin liittyen Ruotsin kuluttajaviraston ja arpajaistarkastuksen virkamiehet ovat viime vuosina käyneet keskustelua mahdollisuudesta vetää jonkinlainen raja laillisen ja laittoman pyramidin välille sekä siitä, mitä verkostomarkkinointiyrityksen toimintaan mukaan värvättävälle tulisi kertoa värväystilanteessa.

Ruotsalaisten tilanteeseen tutustuessani löysin käsittelemääni teemaan hieman eri näkökulmasta keskittyvän, yllättävän samaan aikaan perustetun ja samannäköisen blogin, joka valitettavasti näyttäisi tällä hetkellä vain olevan vähemmän aktiivinen.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista että tässä tekstissä ei ollut yhtään puhetta jo suomalaisille tutummista puhalluksista kuten NO tai Seven. Hyvä että olet jaksanut perehtyä myös noihin ruotsinkieleisiin teksteihin. Kyl Ruotsista näköjään löytyy noita sinnikkäitä pyramidipeliyrittäjiä. Olisi mielenkiintoista tietää kuinka monta edustajaa esim Seven onnistui Ruotsissa parhaimmillaan hankkimaan.

Anonyymi kirjoitti...

- Suomessa tosiaan oli 200-400 Entertainment Express edustajaa.

- C3Play:tä esitteli joku porilainen edustaja ainakin tampereella, oulussa ja helsingissä. Oli niillä yksi demolaite, joka jopa toimi. Mutta tuote oli älyttömän kallis ja palvelut keskeneräisiä. Ja laitteet kuulemma tilataan kun on 1000 tilausta. Eli ei kovin hyvin ole edennyt tuo homma...

Anonyymi kirjoitti...

entäs sitten CHX Travel MegaHypetyypit, paljonko heitä on ollut?

C3Play.... kaikkee ne norweekkihurrit keksiikin. Vai mistäs päin tää nyt olikaan rantautunut meille?

Dikiboxin ja tietokoneen yhdistäviä laitteita, ei herran jumala, sellainen cortti tonne koneen perseeseen maksaa huikeat 100e tällä hetkellä ja taatusti on 1000x parempi kuin mikkään vitun mediacenterboxit... On kavereilla ollut kunnianhimoo ku ovat valinneet vastustajakseen HP:n ja muut alan edelläkävijät.

Ja jotkut tietty oikeasti hurahti tohonkin tyyliin että: CAICCI ON AIWAN MAHTAWAA KU DIGIBOXINESS SAAPUU SUOMENMAALLE!!!

...tää on jo todella huvittavaa...

Anonyymi kirjoitti...

MITEN VOI OLLA MAHDOLLISTA?!

1000 uutta pukupelleä hurraa jollekkin periaatteelliselle idealle jonka kuka tahansa olis voinut keksiä.


20 000 kruunun hintaan. eli siis jotkut uskovaiset oli valmis maksaan noin pari tonttua tuosta sitten jossain vaiheessa kun se oli TULOSSA. Sit vielä eka 350e jottei pyramidi olisi ihan Noxilta näyttävä, osakkeet 2500e pienellä prospektoinnilla edutajille ja Geimi on valmis.

yhteensä siis melkein 5000e/edutaja oli poikien suunnitelmat nyhtää galaksireissuaan varten?!

Täältäkin löytyy vastaava tikiboxicortti:
http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=18421

Tuohon vielä vaikka Procasterin antenni hintaan 25e niin johan toimii keskusta-alueilla langatonkin dikitöllö.

Tää on jo aica mahtavaa ollut varmaan silloin, onkohan toimintaa edelleen?

Taidan esittää jossain vaiheessa samanlaisen innowaation, TI ota yhteyttä!

Anonyymi kirjoitti...

http://www.ratesfx.com/rates/rate-converter.fi.html