tiistaina, helmikuuta 21, 2006

Verkosto hermostuu

Miten käy, kun verkostopulju hermostuu? Minäpä kerron.

Sain tänään viestin eräältä henkilöltä, joka on jonkin aikaa seurannut erään verkostofirman toimintaa. Ihan vastikään hän oli ottanut yhteyttä joihinkin tämän verkostoyrityksen yhteistyökumppaneihin ja kysellyt heiltä vähän kumppanuussuhteesta ja pohdiskellut hieman tämän verkostoyrityksen toimintaa. Hän näytti minulle näille "kumppaneille" lähettämänsä viestinkin, jossa ei minusta ollut mitään ihmeellistä tai väärää.

Mutta mitä sitten tapahtui? Tämä henkilö kertoi minulle vastaanottaneensa kyseisen verkostofirman toimitusjohtajalta sähköpostin, jossa kerrottiin, että yritys tai sen toimijat ovat jättämässä tästä henkilöstä tutkintapyynnön poliisille. Kuulemma toimitusjohtajan mukaan kyse on "liiketoiminnan haittaamisesta" vieläpä "perättömillä väitteillä".

Mihin tämä johtaa? No ei mihinkään. Yrityksen arvosteleminen ja väitteiden esittäminen ei ole rikos - myöskään kenenkään elinkeinoelämässä mukana olevan tosiasioihin pohjautuva arvosteleminen ei ole tietysti minkään lain vastaista. Päinvastoin, kaikilla on oikeus omaan mielipiteeseensä ja sen ilmaisemiseen ainakin sellaisella tavalla, joka ei tarpeettomasti loukkaa ketään tai koske esimerkiksi hänen yksityiselämäänsä.

Se, että yritysten toiminnan arvosteleminen tai vaikkapa tiedon välittäminen sähköpostilla kiellettäisiin tavalliselta ihmiseltä, riitelisi tietysti demokraattisen yhteiskunnan tärkeintä periaatetta - sananvapautta - vastaan. Edelleen mikäli näistä tiedonannoista on koitunut verkostopuljulle jotakin haittaa, kai jokainen ymmärtää, ettei vika ole tietoa välittäneessä vaan verkostopuljussa.

Jos poliisi ottaa asian tutkittavakseen - kuten sen ehkä on pakko - juttu johtaa taas kerran syyttämättäjättämispäätökseen. Aiheutuu siitä tietysti verkostopuljulle kuluja; parhaassa tapauksessa tämäkin turhaan vaivattu ihminen tekee edelleen ilmoituksen perättömästä ilmiannosta.

Ja kertoopa se ainakin, kuinka verkostopuljulla on hermot usein herkässä. Voitteko kuvitella tällaista typeryyttä vaikkapa lähikaupaltanne tai Nokialta?

En minäkään.


P.S. Kyseinen henkilö ei ole Petteri Haipola, joka on tällä hetkellä kiireinen toisen, tärkeämmän kutsumuksensa kanssa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sääli että epätoivoisien verkostoviritysyritysten tahoilta tapahtuu tällaisia valitettavia ylilyöntejä.

piu kirjoitti...

Kyllä minä ainakin hermostuisin jos minun yhteistyökumppaneita häirittäisiin väittämällä minusta vaikka mitä-

ja eipä se nokiakaan sivusta katso samanlaisessa tilanteessa. Ei ennen eikä tulevaisuudessa.