keskiviikkona, helmikuuta 08, 2006

Nimi muuttuu, puhallus jatkuu

Osa verkostomarkkinointifirmoista on tyyppiä ”suuri puhallus”. Näille puhalluksille on tyypillistä suuret lupaukset (jotka eivät toteudu), suuret odotukset, nopeasti kasvava verkosto, suuret aloitusmaksut sekä erittäin nopea luhistuminen.

Puhallusverkostoissa kerätään nopeasti pois aloitusmaksut mukaan lähteviltä. Joitakin kuukausia tai ehkä vuosia lupaillaan markkinoille tulevia tuotteita ja palveluita, jotka tekevät jokaisesta mukana olevasta rikkaita. Kun hiljalleen paljastuu, että mitään varteenotettavaa ei ole tapahtumassa, pyramidi alkaa luhistua: uusia ei enää liity mukaan ja alimmilta tasoilta alkaen ihmiset alkavat irtisanoutua. Pyramidin perustajia tämä ei yleensä haittaa, ainakaan jos maksunsa maksaneet eivät ymmärrä vaatia rahojaan takaisin.

Kun puhalluksen maine menee, se usein vaihtaa nimeään ja imagoaan sekä lupauksiaan jonkin verran. Uskollisimpien pyramidin edustajien kanssa lähdetään värväämään lisää väkeä tällä ”aivan uudella jutulla”. Näin voisi olla laita esimerkiksi Move Networks Oy:n kohdalla, jonka perustajista ja pyramidin kärkinimistä osa oli matkassa jo Seven Nox -verkoston toiminnassa – jotkut jopa useissa verkostoissa ennen tätä. Moven jatko ja kohtalo on kuitenkin vielä näkemättä: onko kyseessä, kuten 45 minuuttia -ohjelma juttunsa otsikoi, verkkokauppa vai puhallus?

Move Networks Oy:n viimeaikainen toiminta on yhdistelmä uusista lupauksista ja nimen vaihtamisesta. Saman verkoston rakentamista edistetään uusilla lupauksilla. Moven kohdalla tällainen on uusi kolmiulotteinen kauppakeskus, joka on tarkoitus avata osoitteessa s2e.fi 19.2.2006. Jo usein parjauksen alaiseksi joutuneen Movestoren sijaan uuden sivuston on tarkoitus olla paikka, josta pääsee suoraan yhteistyökumppanin omalle sivulle tekemään ostoksen. Jokainen mukana oleva saa kortin, jonka tunnusta käyttämällä jokaisesta tämän uuden kauppapaikan kautta tehdystä ostoksesta saa jonkinlaisen provision.

Huhumylly verkostossa käy villinä. Uuden kauppapaikan ”yhteistyökumppaneiksi” on nettikeskusteluissa ehdotettu milloin suuria ketjuja (kuten K- tai S-ryhmää), milloin Ikeaa, milloin Unikulmaa. Voi vain kysyä, miksi nämä yhteistyökumppanit eivät olleet mukana jo Movestoressa – ja miten yhtäkkiä onkin edellytyksiä rakentaa Movestorea parempi ja uskottavampi kauppapaikka. Nähtäväksi jää, kuinka moni on päättänyt ryhtyä tämän uuden yrityksen yhteistyökumppaniksi, ja kuinka moni ”yhteistyökumppaneista” nyt tietää olevansa tällainen yhteistyökumppani.

Useissa lehdissä sekä televisiossa on nyt tullut esille se, että Move Networks Oy:tä epäillään rikoksista, ja yhtä aikaa toiminta alkaa hiljalleen muuttaa muotoaan. S2e-sivustolle on tuskin tulossa yhtään mainintaa siitä, että sen taustalla olisi millään tavalla jo tällä tavoin huonoon huutoon joutunut Move. Jopa Moven tähän asti sen omalla nimellä myytyjen vitamiinien nimeksi on vaihdettu Well Nutrition.

Samalla toiminta siirtyy myös toisten yritysten haltuun. Esimerkiksi s2e.fi –verkkotunnus on Moven toimitusjohtajan osaksi omistaman RMVA-tuonnin hallussa; Move Networks Oy ei siis nyt omista edes domain-nimeä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oli kyllä mielenkiintoista luettavaa.. itseänikin yritettiin perinteisellä kaavalla huijata s2e:n tiimiin tekemään isot rahat.. harmaata taloutta ja huijaamista totesin ja eipä ole tyypit sen jälkeen perään soitelleet.. kiitos blogista. Tiedänpä minne ohjata kaverit :)

Anonyymi kirjoitti...

Well Nutrion -vitamiinipaketti kerran kuukaudessa on sinällään hyvä toimintaidea. Ikävää, että liikeidea pitää sisällään 'pakkomyynnintiä', kun olet tehnyt tilaussopimuksen vuodeksi, niin sitä et voi keskeyttää tai peruuttaa ennen kauden loppumista. Et vaikka palauttaisit paketit - he pitävät yksipuolisesti kiinni sopimuksestaan. Rahastusta! Pettynyt

Anonyymi kirjoitti...

Juu tuo pitää täysin paikkansa mikä on ihme nykyajan suomessa ..ettei asiakkaalla ole mitään oikeuksia tuossa asiassa.. kusetusta.