keskiviikkona, syyskuuta 20, 2006

Verkostomarkkinointi mediassa

Verkostomarkkinointi on viimeisen kuukauden ajan saanut huomattavasti mediatilaa, ja kuten niin usein aiemminkin,”ala” on tullut esiin vähemmän myönteisessä valossa. Move Networks Oy:n toiminnasta oli tänään juttu MTV3:n 45-minuuttia -ohjelmassa. Raportti oli lähinnä kertausta viimetalvisesta ohjelmasta. Jutussa otettiin esille se, kuinka tuolloin mainitut rikosepäilyt ovat nyt johtaneet syytteisiin Moven vastuuhenkilöiden sekä neljännen, toiminnan lopettaneen henkilön osalta. Lisäksi jutussa mainittiin Moven toiminnasta toisten (osin) samassa omistuksessa olevien yritysten (S2E Finland Oy ja TMP Invest Oy) kanssa ja siitä, kuinka Moven johto on tällä hetkellä matkoilla Thaimaassa.

Moven tapauksesta on lähiaikoina kerrottu myös syytteiden sisältöä kuvaavien Turun Sanomien ja Satakunnan Kansan artikkelien lisäksi Vasabladetin ja Jakobstadstidnigin sivuilla. Erityisesti viimeksi mainittu artikkeli on sikäli mielenkiintoinen, että siinä haastatellaan sekä syyttäjä Katariina Nikkaria että hallitusneuvos Jouni Laihoa. Syyttäjän mukaan syytteessä ovat nyt yrityksen vastuuhenkilöt, mutta epäilyt ja sitä kautta syytteet voivat jatkossa koskea laajempaa joukkoa. Laiho puolestaan valittelee sitä, että vuodesta toiseen samanlaiset haavekuvat maalaillaan värvättäville ihmisille - ja että toiminnan taustalla on usein samat ihmiset.

Moven tapaus on saanut valtavasti huomiota mediassa, ja varsinkin poliisitutkinnan ja syytteiden vuoksi sitä on ollut tärkeä käsitellä. Tältä sivulta löytyy nyt sekä tietoa syytteistä että Moven vastauksia yritykselle esitettyihin kysymyksiin (kolmessa osassa). Jokainen lukija vetää näistä teksteistä omat johtopäätöksensä, ja Moven toimintaa koskeva oikeuskäsittely on edessä joidenkin kuukausien päästä. Siinä missä käsittelyn varsinainen lopputulos on varsin merkittävä tieto, muutoin juttu alkaa olla kaikin puolin selvä.

Vaikka on hyvä, että verkostomarkkinointi (myös kaikkine ongelmineen) on mediassa runsaasti esillä, aivan toisentyyppisten verkostojen toiminnan tarkastelu on sekä mediassa että tälläkin sivulla jäänyt nyt vähemmälle. Kuten jokainen blogin "sisällysluetteloon" tutustunut tietää, jo pidemmän aikaa tämän kotisivun on ollut tarkoitus esitellä muita verkostoyrityksiä kuin niitä, joita on käsitelty eräänlaisten ”puhallusten” otsikon alla - aina vain jotakin uutta on noussut aiemmista aiheista esille. Seuraavien kirjoitusten jälkeen aihepiiriksi nouseekin ”ihmeidentekijöiden” verkostot. Tässä välissä blogi kuitenkin jää osittaiselle tauolle epämääräiseksi ajaksi.

Verkostomarkkinointia mediassa:
Nätverksföretag utreds av polisen (Vasabladet 30.8.2006)
Turkulaisen verkkokaupan perustajille syytteet (Turun Sanomat 1.9.2006)
Verkkokauppa Move joutuu käräjille (Satakunnan Kansa, pikauutiset 1.9.2006)
Ny nätverksrörelse i stan (Jakobstadstidning 10.9.2006)
Verkostomarkkinoijien ja vastustajien kahakka tutkinnassa (Turun Sanomat 13.9.2006)
Verkostomarkkinointi johti syytteisiin (MTV3 45 minuuttia 20.9.2006)