torstaina, elokuuta 31, 2006

Move syytteeseen

Move Networks Oy:ä koskeva syyteharkinta on tullut päätökseen ja Move on asetettu syytteeseen kaikista kolmesta rikoksesta, josta sitä on epäilty. Koska Suomessa oikeushenkilöä, kuten yritystä, ei itseään voida syyttää rikoksista, vastaamaan syytteistä joutuvat yrityksen puolesta sen toiminnasta vastuullisiksi katsotut (ja kenties myös toiminnasta rahallista hyötyä saaneet) kolme miestä. Asiasta otsikoi jo Turun Sanomat:

Verkkokaupan perustajille syytteet

Turkulaisen verkkokauppa Move Networksin perustajajäsenet joutuvat Turun käräjäoikeuteen vastaamaan tekemisistään. Turun kihlakunnansyyttäjä nosti syytteet kolmea miestä vastaan rahankeräysrikoksesta, rekisterimerkintärikoksesta ja markkinointirikoksesta. Verkkokauppaa epäillään pyramidihuijauksena tehdystä laittomasta rahankeräyksestä. Pyramidihuijauksessa organisaation jäsenet saavat tuloja uusien jäsenten maksamista liittymismaksuista, eivät aidosta kaupankäynnistä. Myyntiä voi olla, mutta se on vähäistä. Kolme Turun seudulla asuvaa alle kolmekymppistä miestä perusti Move Networksin keväällä 2005.

Rahankeräysrikoksesta tuleva syyte koskee ainakin Moven nk. aloitus- tai kampanjatuotepakettien kauppaa. Verkoston jäseneksi päästäkseen värvättävän on täytynyt ostaa 999 euron hintainen paketti, ja tästä kaupasta on maksettu palkkioita värvääjille sekä "ylälinjalle". Tätä toimintaa on epäilty vanhan rahankeräyslain 3 § 2 momentissa ja uuden rahankeräyslain 9 §:ssä kielletyllä tavalla toimeenpannuksi, pyramidipelin tai pyramidihuijauksen nimellä kulkevaksi rahankeräysrikokseksi.

Tulevassa oikeuskäsittelyssä arvioidaan muun muassa sitä, onko paketin sisältö vastannut siitä maksettua hintaa, vai ovatko värvätyt käytännössä maksaneet värvääjilleen värvätyksi tulemisesta. Tätäkin tiukemmin syyttäjä voi vaatia, että edustajana aloittamisen edellytyksenä ostetuissa tuotteissa ei katetta olisi saanut olla lainkaan. Mikäli Move tuomitaan rahankeräysrikoksesta, myös toimintaan osallistuneita voidaan epäillä ja syyttää samasta rikoksesta. Rangaistuksena tästä epäillystä rikoksesta on kaikkien kielletystä toiminnasta saatujen taloudellisten etujen menettäminen valtiolle sekä suurehkot sakot; lisäksi WGI-ennakkotapauksessa yli 10 000 euroa toiminnasta saaneille tuomittiin vankeusrangaistus. Mitään "ansioiden" alarajaa WGI:n kohdalla ei ollut, vaan kaikki, joiden voitiin näyttää saaneen rahaa toiminnasta, tuomittiin.

Markkinointirikosepäilyn peruste ei ole tässä vaiheessa julkisesti tiedossa. Tällaisen rikoksen tunnusmerkit voi täyttää tuotteita ja palveluita markkinoitaessa esitetyt harhaanjohtavat väitteet sekä kuluttajansuojalain noudattamatta jättäminen. Rekisterimerkintärikoksesta Movea epäillään MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman mukaan sen vuoksi, että yhtiön pääoman epäillään tulleen väärin ilmoitetuksi sitä perustettaessa.

Lehtijutut:
Turkulaisen verkkokaupan perustajille syytteet (Turun Sanomat 1.9.2006)
Verkkokauppa Move joutuu käräjille (Satakunnan Kansa, pikauutiset 1.9.2006)

2 kommenttia:

movettajakakkonen kirjoitti...

WUHUU! ...voiko sitä muuta enää sanoa...

jeje kirjoitti...

hyvähyvä tulihan se sieltä :) ..menee vielä monen haaveet ku ei saakkaan sitä paria tonnia passiivista tuloa kuussa.. :D