sunnuntaina, maaliskuuta 26, 2006

Seven International Ab Suomessa

Ruotsalainen verkostomarkkinointifirma Seven International Ab rantautui Suomeen loppukesällä 2003. Suurten puhallusten tyyliin verkostofirmalla oli suuret aloitusmaksut tai -ostokset, muttei aluksi lähes lainkaan myytäviä tuotteita vaan ainoastaan lupauksia tulevasta tuotevalikoimasta. Sevenin oli tarkoitus myydä aiempaa halvempia PGFree-nimisiä matkapuhelinliittymiä sekä myöhemmin myös sähkösopimuksia. Seveniin siirtyi suurehko joukko Nature’s Own –verkoston edustajia, ja toiminta levisi nopeasti lähes koko maahan.

Mukaan lähtevältä ”partnerilta” perittiin 400 euron liittymismaksu, jonka vastikkeeksi sai jonkin verran yrityksen materiaalia. Tämän lisäksi tuli ostaa Sevenin osakkeita 300 euron hintaan. Kenties siksi, että kaikkein pahinta pyramidipelivaikutelmaa vältettäisiin, Sevenin järjestelmä oli rakennettu niin, että ylälinja sai 30 euron korvauksen nimellisesti uuden edustajan välttämättömistä ensimmäisistä asiakkuuksista – käytännössä viidestä PGFree-liittymästä, joita edustajalta edellytettiin – ei siis uuden edustajan liittymisestä sinänsä. Omista sekä alalinjan tekemistä asiakkuuksista edustaja sai korvauksen Sevenin osakkeiden muodossa. Lopulta käytännössä ainoa tulonlähde edustajille oli uusien ”partnereiden” värvääminen.

Mikäli Sevenistä olisi tehty laitonta rahankeräystä koskeva tutkintapyyntö, se olisi voinut johtaa pidemmälle, jos olisi katsottu, että 30 euron provision ylälinjalle maksaa käytännössä uusi edustaja aloitusmaksussaan tai ”aloitusostoksessaan” ja että Seven näin voi täyttää kielletyn pyramidipelin tunnusmerkit.

Sevenin toiminta ei kuitenkaan joutunut vastatuuleen poliisitutkinnan vuoksi, vaan toiminnan epäuskottavuus alkoi pian olla ilmeistä. Lupaukset olivat suuria. PGFree-liittymien välisten puheluiden oli tarkoitus olla ilmaisia ja verkostossa kerrottiin, että suomalaiset matkapuhelinoperaattorit suorastaan kilpailivat siitä, kuka saa Sevenin liittymät itselleen. Samaan aikaan syksyllä 2003 kerrottiin Elisan ryhtyneen PGFree-liittymien operaattoriksi, mutta väite kumottiin miltei heti esimerkiksi Helsingin Sanomissa.

Loppujen lopuksi syyskuussa 2003 jo valmiiksi myytyjen liittymien operaattoriksi tuli Finnet (DNA:n operaattori) ja liittymät alkoivat hiljalleen avautua. Hinnat eivät olleet kasvavassa kilpailussa halvimmat, asiakaspalvelu ei toiminut, sim-korttien toimittamisessa, laskutuksessa ja liittymien aukeamisessa oli ongelmia.

Toinen suuri ongelma oli yrityksen uusille edustajille sekä myös ulkopuolisille suuntaama osakeanti, jota ei ollut arvopaperimarkkinalain edellyttämällä tavalla hyväksytetty Rahoitustarkastuksella. Osakeanti jouduttiin keskeyttämään. Rahoitustarkastus hyväksyi lopulta Sevenin osakeannin, mutta edellytti, että siihen mennessä tehdyt merkinnät voidaan perua ja että Sevenin tarjousesitteeseen lisätään teksti, jossa muun ohessa todetaan:

Osakkeita tarjotaan verkostomarkkinoinnin keinoin, eikä myyntiorganisaatiolla ole kokemusta arvopaperien markkinoinnista ja siihen liittyvistä säädöksistä. Tästä syystä arvopaperien markkinoinnissa on saatettu kiinnittää huomiota pikemminkin verkostomarkkinoinnin kautta saataviin tuottomahdollisuuksiin kuin arvopaperien ja niiden liikkeeseenlaskijan ominaisuuksiin ja riskeihin.

Pieni osa verkostossa mukana olleista onnistui saamaan tässä yhteydessä takaisin osakkeisiin ”sijoittamansa” rahat. Päinvastaisista lupauksista huolimatta Seven ei koskaan listautunut pörssiin ja osakkeiden arvo käytännössä mitätöityi lupaillun ”tuhatkertaistumisen” sijaan.

Samaan aikaan verkostolle kuitenkin kerrottiin Sevenin uusista suunnitelmista. Yritys esitti perustavansa uuden kaupallisen tv-kanavan, SevenTV:n, jonka lähetyksen oli tarkoitus levitä nopeasti useisiin maihin, sekä Internet-pelisivuston nimeltään Gamepox. Mitään järin varteenotettavaa ei kuitenkaan syntynyt, ja kun näidenkin suurten lupausten toteutuminen alkoi vaikuttaa varsin epätodennäköiseltä, vuoden 2004 aikana Sevenin pyramidi hiljalleen romahti ja viimeisetkin edustajat lopettivat aktiivisen toiminnan. Sevenistä oli lyhyen aikaa mahdollisuus saada takaisin myös satojen eurojen aloitusmaksu, mutta harvat edustajat onnistuivat käyttämään tätä tilaisuutta hyväkseen tai ylipäätään tiesivät siitä. DNA osti myydyt liittymät lopulta kesäkuussa 2005.

Sevenin tarina ei kuitenkaan pääty tähän. Suuri osaa Sevenin verkostoa siirtyi vuoden 2005 alussa Move Networks Oy:n edustajiksi tämän uuden verkostoyrityksen aloittaessa Suomessa. Verkostoilla on myös palkkiojärjestelmässään ja ”pätevöitymisehdoissaan” runsaasti samankaltaisuuksia. Tämän lisäksi vuoden 2006 helmikuussa Seven tuli uudestaan Suomen markkinoille uudella toimintanimellään Zinzino.

Zinzinon idea on myydä yksinomaan kahvia verkostomarkkinoinnin keinoin. Yrityksen edustajaksi ryhtyvä saa ilmaisen kahvikoneen ja sitoutuu samalla pitkäaikaiseen ja verrattain varsin kalliiseen kahvitilaukseen, jossa yhden kupin hinnaksi tulee toimituskuluineen noin kaksi euroa. Zinzinon palkkiojärjestelmä näyttäisi olevan pääpiirteissään samankaltainen kuin Sevenin aiempi järjestelmä; tällä kertaa tosin tuote on konkreettinen. Nähtäväksi jää, kuinka paljon edustajia tähän toimintaan saadaan liittymään ja kuinka moni lopulta vaihtaa juhlamokkansa verkostokahviin.

Linkit:
Uutinen Sevenin maihinnoususta ja suunnitelmista (Kaleva 16.8.2003)
FST:n Spotlight –ohjelma Sevenistä (sisältää suomenkielisenä osiona Manu Rekolan haastattelun)
Sevenissä mukana olleen kokemuksia (Radikaali.net:n keskustelualue)

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heh. Nyt kaivelet jo näin vanhoja.

Ei muutakuin työniloa :)

mursis kirjoitti...

Nerokas kommentti. Nimellä Zinzino Seven on uusin tulokas Suomen verkostorintamalla (ehkä Enliven Internationalin ohella).

Move Networks Oy:n yhteydet ja yhteneväisyydet Seveniin ovat nekin melko ilmeiset, eikä tätäkään firmaa ole vielä kuopattu.

Muita hienoja laukaisuja?

movettaja2 kirjoitti...

Ilmaa oli Sevenin 999e maksaneessa kampanjatuotepaketissa enemmän kuin kuumailmapallossa.
Sillä sai
-puolen vuoden vitamiinit
-10kpl energiapatukoita
-pinssejä, avaimenperiä, tarroja
-aivopesucd:t (2kpl)
-aivopesukirjaset (2kpl)
-lyhkärivihon
-kyniä
-koulutuskansion
-samantapaisen laukun kuin movella
Kaikki tämä vain 999€

Ja kiitos Vesa Virtasen, Seven Suomi Oy:n edustajan joka näitä toimitti Sevenille, en saanut edes tuota laukkua vaan jonkun hikisen ison kangaskansion ja nuo materiaalit.

mihinkähän sekin 999e meni?
Saajana oli Oy Tribel Ab/Seven Suomi.

Anonyymi kirjoitti...

Zinzinon tuotevalikoimasta löytyy Romboutsin 123 Spresso ja siihen kuuluvat kahvipodit. Samoja saa tilattua hivenen halvemmalla mm. täältä:

http://www.pt-trading.fi/epages/TP.sf/?ObjectPath=/Shops/11122006-999410/Categories/Espresso

OmaRaha kirjoitti...

Zinzino tekee nyt kovaa uutta tulemista:

http://www.omaraha.org/zinzino-kahvin-verkostomarkkinointia/

"opin kantapään kautta" kirjoitti...

https://www.nordnet.fi/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/kursdata.html?identifier=77836&marketplace=11
ja vahvasti menee :D

Anonyymi kirjoitti...

Zinzinon tuotteet kauhean ylihintaisia.

Saat samat keittimet ja kahvit huomattavasti halvemmalla suoraan Malongolta. Esim Oh Expresso Zinzinolta ja 60 podia 179, kun suoraan Malongolta keitin ja 192 podia 99,90.

Samoin Oh Disco Zinzinolta 329 + 60 podia, Malongolta taas keitin ja 192 podia hintaan 228,90.

http://boutique.malongo.com/


Jos verrataan podien hintoja niin Zinzinolta 192 podia 69/kk eli 138 ja samat kahvit Malongolta 49,90.

Jotenkinhan ne palkkiot pitää saada maksettua pyramidiin!!

Anonyymi kirjoitti...

Koitapaa ostaa ne tuotteet Malongon sivuilta. Lähettävät vain Ranskaan. Mitä hyötyä vaikka niitä myytäis siellä yhdellä eurolla jos et saa tuotteita suomeen.

Ja jos ostat jostain eu:n ulkopuolelta niin rahdin, veron, tullin ja alvin kanssa hinta on yleensä kalliimpaa kuin täällä plus että silloin tuotteet ei sisällä lainkaan takuuta.

Herätkää..

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Malongon tarjous omilla sivuillaan on ostettavissa vain Ranskassa ja Monacossa, joten tuo heidän oma tarjouksensa ei meitä pohjoismaalaisia paljoa hyödytä. Paitsi tietty jos lähtee itse sieltä ostamaan.

Amazonin verkkokaupassa oli sama kone hintaan 114€. Tuotteen lopullinen verollinen hinta on 146€ + alv eli yhteensä 179€. Koneen mukana tulee 1 paketti kahvia. Myöskään Amazon ei anna laitteelle takuuta.

Zinzinon kautta ostettaessa koneen saa täsmälleen samaan hintaan eli 179€ ja hinta sisältää 5 pakettia kahvia. Lisäksi Zinzino myöntää laitteisiin 2 vuoden takuun.

Toinen merkittävä pointti, että mikäli tekee koneenoston yhteydessä kahvin jatkotilauksen niin asiakkaalla on mahdollista ostaa toinen kone 70€:lla. Toisen voi antaa lahjaksi tai viedä vaikka mökille tai työpaikalle.

Kannattaa myös huomioida kahvin ostaminen jatkossa kun tuo 1 paketti on juotu loppuun. Malongon sivuilta ei pysty ostamaan muuta kuin Ranskaan ja Monacoon ja tuolta Amazonista ei kahvia saa ostettua. Zinzinon kautta asiakas voi ostaa kahvia milloin itse haluaa tai tehdä omaan kulutukseen sopivan kestotilauksen.

On totta, että useita tuotteita on mahdollista löytää tänä päivänä netistä ja usein niitä on myös mahdollista ostaa edullisemmin. Zinzino ei ole luvannutkaan olevansa markkinoiden halvin, mutta täällä Pohjoismaissa sekä Baltiassa se on ainut yhtiö, joka noita myy. Mikäli joku verkkokauppa toimittaa samoja laitteita kyseiselle alueelle niin se todennäköisesti rikkoo Malongon kanssa tehtyä sopimusta. Lisäksi Zinzinon toiminta perustuu henkilökohtaiseen palveluun eli Zinzinon partneri menee asiakkaan luo, asentaa koneen käyttövalmiiksi ja opastaa sen käytössä. Partneri myös opettaa asiakasta tekemään erilaisia maistuvia kahvijuomia. Tätä palvelua ei Amazon varmasti pysty tarjoamaan.

Jokainen varmasti ymmärtää, että esim. tupakka maksaa suomessa enemmän kuin esim Aasiassa. Tuote on täsmälleen sama, mutta hinta meillä nelinkertainen. Minusta on hölmöä täällä lyödä Zinzino yhtiönä lyttyyn haukkumalla sen tuotteita kalleiksi, koska jos jaksaa hiukankin nähdä vaivaa niin huomaa, että Zinzinon kautta ostettaessa hinta on kutakuinkin sama kuin esim. kahden kilpailijan Dolce Custon ja Pauligin Cupsolon kahvikapselit. Noissa kahdessa hinnat ovat 5,50€/pkt ja 5,95€/pkt. Molemissa on 16 kapselia, joista 8 on kahvia ja 8 maitojauhetta. Eli molemmista saa 8 erikoiskahvia. Ainoastaan Espresso paketista saa 16 kahvia. Zinzinon hinnat ovat 6-8€/pkt ja paketista saa aina 12 kuppia.

On totta, että myös Suomessa on ollut monia verkostomarkkinointiyhtiöitä ja tulee varmasti jatkossakin aina olemaan. Tämä johtuu siitä, että myös Suomessa on ihmisiä, jotka tykkäävät tehdä verkostomarkkinointia. Usein verkostoon lähtee kahdentyyppisiä ihmisiä, joista toiset ovat hyvin lyhytkatseisia ja kärsimättömiä ja toiset pitkäjänteisiä ja kärsivällisiä. Missään nimessä verkostomarkkinointi ei ole nopea tie rikkaaksi, mutta antaa loistavan mahdollisuuden noille pitkäjänteisille ihmisille luoda parempi elämänlaatu ensin lisätulojen muodossa ja lopulta mahdollisesti täyspäiväisenä verkostoijana.

Anonyymi kirjoitti...

Kovastipa on kaunis kuva saatu välitettyä Zinzinosta. Että oikein edustaja tulee kotiin neuvomaan. Näinhän se saattaa ollakin tarkoitus, mutta todellisuudessa näin ei kuitenkaan tapahdu. Moni muukaan asia ei toimi niinkuin luvataan. Veloitukset kyllä toimii!

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Juuri tänään mun kotona kävi edustaja näyttämässä koneen käyttöä ja sain vielä pari kupillista tuoretta kahvia,eikä maksanut mitään!!!! Tosin en luvannut konetta ostaa mutta sain sentään ilmaiset kahvit :)

Kartaani kirjoitti...

Kyllä meillä ainakin kaverin kanssa palvelu pelaa. Käymme aiakkaiden luona näyttämässä eri kahvien tekoa ja opastamassa koneen käytössä ja välillä viemme jotain tuliaisia esim. makusiirapeita joten jos joku edustaja ei näin tee niin hävetköön...

Anonyymi kirjoitti...

negigsiä on aina liikkeellä joka asiasta voi aina kaivaa huonoa sanottavaa hei te negatiiviset ihmiset ajatelkaa yksi päivä edes elämässä positiivisesti tai etsikää niitä positiivisia ajatuksia asioista niin huomaatte kuinka helpompaa teidän on tulla toimeen kaikkien kanssa samaa mieltä ei toki tarvitse olla jokaisella kun on oma näkemys asiasta mutta se ei tarkoita että asiat voi vääristää tai ymmärtää väärin lopuksi sanon että kahvi on seksin jälkeen parasta mitä tiedän ja zinzinon kanssa homma toimii

Anonyymi kirjoitti...

Huh, aika kallista kahvia on, 2 euroa kuppi taitaa olla maailman ennätys jollei mukaan lasketa muutamaan eurooppalaista huippuhotellia.

Sattuukohan herrasväki tietämään mitä kahvi maksaa tukussa.

Noh, se maksaa puolet siitä mitä kaupassa.

verkosto-pena kirjoitti...

Moikka Mursis!

Zinzino näyttäisi olevan nosteessa taas. Taitaa olla uusi sukupolvi mukana, mikään muu ei selitä yli kuuden vuoden taivalta. Toivottavasti kovin moni ei luottotietojaan menetä tällä kertaa, on nimittäin tullut nähtyä jos jonkinlaista opiskelijaa ja työtöntä maksamassa aloituspaketteja.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä koko juttu on pelkkä Pyramidi huijaus, jos on vähänkään älliä tajuaa tarkastaa rekisteri tiedot kyseisestä yrityksestä, toimipaikat ja jne, esim tämä zinzino toimii osoitteessa Jokipuistonkaari 8 D 28 Sipoo, googlen kartta haulla kyseisestä oisoitteesta löytyy vaan pelkkiä kerrostaloja ja peltoa, kyseisestä osoitteestä löytyy myös yritys nimeltä coco market. Tiedän yhden henkilön joka tähän lähti mukaa ja hänellä kerrottiin että firmassa on 2000 ihmistä mukana ja tienaat 4000 € kk, valitettavsati tämä henkilö on joutunut vaan maksamaan kuukausi paketteja. onnea teille jotka olette mukaan lähteneet, rahanne menetitte.

Anonyymi kirjoitti...

Ton Kahvikoneen saa ranskasta 59€ kpl postikulut oli 20€ Alla on nettisivu valmistajan sivulle.

http://www.malongo.com/uk/products/machines-ohexpresso.php?produit=19

Anonyymi kirjoitti...

Kuuluuko myös forever aloe vera näihin pyramidi huijaus yrityksiin??????