torstaina, maaliskuuta 16, 2006

Ryhmäkanne lähestyy

YLE:n uutisten mukaan ryhmäkannetta koskevan lainsäädännön valmistelu on nytkähtänyt yhden pykälän eteenpäin. Vuonna 2004 alkanut mietintötyö on nyt valmistunut luovutettavaksi oikeusministerille lausuntokierrosta varten.

Tähänkin asti on tietysti ollut mahdollista syyttää useita vastaajia samasta rikoksesta; samoin asianomistajia yksittäisessä jutussa on voinut olla monta, jos esimerkiksi rikoksesta epäilty teko on yksi ja sama. Esimerkiksi henkirikosta koskevassa oikeuskäsittelyssä asianomistajana voi olla joukko vainajan omaisia ja toisaalta henkirikoksesta voidaan yhtä aikaa syyttää useaa vastaajaa, joita epäillään kuoleman aiheuttajiksi.

Ryhmäkanteen idea on mahdollistaa sinänsä pienien ja kohtuuttomasti vaivaa ja kuluja yksittäiselle ihmiselle aiheuttavien, moniin kohdistuneiden samankaltaisten tapauksien vieminen oikeuteen kerralla, ei yksi kerrallaan. Ryhmäkanteen ero nykyiseen käytäntöön on se, että periaatteessa useat eri asianomistajat voisivat yhdellä kertaa haastaa saman vastaajan oikeuteen erillisistä vaikkakin samankaltaisista tapauksista - esimerkiksi kaikille heille myydystä virheellisestä tuotteesta.

Edelleen vielä merkittävämmin ryhmäkanne olisi sellainen, jonka asianomistajat eivät (välttämättä) olla kannetta laatiessa ainakaan kokonaan tiedossa eikä heidän edes välttämättä tarvitse tulla tietoiseksi koko käsittelystä ja tästäkin huolimatta hyötyä käsittelyn lopputuloksesta, riippuen siitä, millaiseksi lainsäädäntö muotoutuu.

Jo tälläkin hetkellä Suomessa kuluttaja-asiamies voi viedä markkinaoikeuteen erityisesti jonkin yrityksen markkinointiin liittyvät epäselvyydet tai lainvastaisuudet, ja samassa käsittelyssä voidaan esimerkiksi kuulla useita kuluttajia. Tuomio, johon käsittely johtaa, pätee kaikkien yrityksen toiminnan kohteiksi joutuneiden kuluttajien osalta, ei ainoastaan esimerkkitapausten kohdalla. Nämä tapaukset ovat kuitenkin yllättävänkin harvinaisia - toivoa sopii, että kuluttaja-asiamies kiinnittää jatkossa entistäkin enemmän huomiota esimerkiksi juuri verkostomarkkinointiyritysten markkinointiin, joka sinänsä kuuluu kuluttaja-asiamiehen toimivaltaan ja -alaan.

Linkit:
Oikeusministeriö: Selvitys ryhmäkanteesta

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Eli perustajat ja johtajat lopettakaa huijaaminen suosiolla..homma tullaan kaatamaan väkisin..jos mukana on 1000-2000 edustajaa ja niistä sata korkeintaan uskoo joulupukkiin..loput 1900 petettyä ovat very very angry ja aika iso osa heistä really angry!!! Silloin teille tulee vaan yksinkertaisesti kiire..mut kun juttu on jo viranomaisten tutkinnassa..piilopaikat ovat loppuneet!