torstaina, kesäkuuta 22, 2006

Moven uusimmat

Poliisin keskustelupalstalla ilmestyneen viestin mukaan Move Networks Oy:n toimintaa koskevien rahankeräys-, markkinointi- ja rekisterimerkintärikosepäilyjen syyteharkintaa suorittaa Turun kihlakunnansyyttäjä Katariina Nikkari. Edelleen syyttäjältä asiasta tiedustelleen kirjoittaman viestin mukaan päätöksenteko venyy yli kesälomien elokuuhun asti. Oletettavasti kiireidensä vuoksi syyttäjä on ehtinyt vasta lyhyen aikaa tutustua Moven esitutkintamateriaaliin.

Puolestaan Kuluttajavalituslautakunnalta saadun viestin mukaan 22 henkilöä on tehnyt sille Move Networks Oy:ä koskevan valituksen. Valitukset (tai ainakin niiden valtaosa) koskevat sitä, ettei Move ole (aina) purkanut 999 euron hintaisen ”kampanjatuotepaketin” kauppaa, kun ostaja on vedonnut kuluttajansuojalain 6 luvun kotimyyntiä koskeviin säädöksiin kaupan sitomattomuudesta. Kuluttajavalituslautakunta joutuu valituksia käsitellessään ottamaan kantaa sekä kaupan kuluttajakauppaluonteeseen että kotimyyntiluonteeseen. Käsittelystä on näin luvassa tällaisessa tapauksessa tärkeä ennakkoratkaisu.

Lisäksi kuluttaja-asiamiehen johtaman Kuluttajaviraston huomio on nyt erään saadun viestin mukaan kiinnittynyt S2E Finland Oy:n verkkokauppaan, aivan erityisesti sen sisältämän matkatoimiston toimintaan. Kysymys on ilmeisesti ainakin siitä, toimiiko S2E Finland matkanvälittäjänä vaiko vastuullisena matkanjärjestäjänä, jolloin sen olisi asetettava Kuluttajavirastoon vakuus. Tällä hetkellä S2E on listattu Kuluttajaviraston tiedoissa ainoastaan matkanvälittäjäksi. Kuluttajavirastoon on valituksia Moven toiminnasta tullut Vasabladetin artikkelin mukaan jo syksyllä 2005.

Move Networksin johto näyttää tällä hetkellä kuitenkin keskittyneen aivan muihin puuhiin. Blogissa mainittuun sähköpostiosoitteeseen kuten myös eräälle verkostomarkkinointia koskevan keskustelupalstan kirjoittajalle on 15.6.2006 tullut Move Networks Oy:n sekä sen yhteistyökumppani S2E Finland Oy:n toimitusjohtajalta ja osakkaalta viesti, jonka mukaan ”Juristimme Juha Wallenlind asiainajotoimisto wallenlind&companysta jättää huomenna rikosilmoituksen ja tutkintapyynnön vahingonteosta sekä kunnianloukkauksesta”.

Epäselväksi jää, kenestä rikosilmoitus on tehty, mutta ilmeisesti ainakin blogin kirjoittajasta tai kirjoittajista, sillä hän jatkaa: ”Olet systemaattisesti pyrkinyt aiheuttamaan vahinkoa yrityksemme liiketoiminnalle ja sitä kautta elinkeinollemme. Etenemme asiassa myös siviilikanteen merkeissä välittömästi henkilötietojen ilmitulon jälkeen. Sinuna perehtyisin aiheen ennakkotapauksiin”.

Vahingonteko on omaisuusrikos, joka rikoslaissa määritellään toisen omaisuuden oikeudettomaksi hävittämiseksi tai vahingoittamiseksi. Rikoksen tunnusmerkkien täyttyminen edellyttäisi nyt siis, että tällä kotisivulla ilmestyneillä teksteillä olisi jollakin tapaa rikottu jonkun omaisuutta. Puolestaan kunnianloukkaus olisi jostakin henkilöstä tahallisesti esitetty valheellinen väite tai selkeästi henkilökohtaisessa loukkaustarkoituksessa kirjoitettu teksti. Verkostomarkkinointiyritysten ja verkostomarkkinointialan toimintaa saa avoimessa yhteiskunnassa arvostella ja niitä koskevista rikosepäilyistä käydä keskustelua. Lukuisista keskustelupalstoilla ja eri kirjoitusten kommenteissa esitetyistä kysymyksistä huolimatta yhdestäkään virheellisestä väitteestä tällä sivulla ei koskaan ole huomautettu, eikä sellaiseen kiinnitetty huomiota tämän toimitusjohtajan viestissäkään.

Ennakkotapauksia vastaavista jutuista ei oikeudessa ole, sillä jokainen verkostomarkkinointia koskevasta kritiikistä tehty rikosilmoitus on johtanut joko tutkinnan lopettamiseen tuloksettomana tai syyttämättäjättämispäätökseen. Vaikka tässä kotisivussa ei nähdäkseni ole kyseessä lain sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä tarkoittama verkkojulkaisu, aiheen suuria tunteita herättävän luonteen vuoksi blogissa on ollut koko ajan tarjolla vastine- ja oikaisuoikeus sekä kommentteina että sähköpostin välityksellä suoraan päätekstiksi. Vaikka kommentteja on tullut lähes jokaiseen viestiin, yhtäkään vastinetta tai oikaisupyyntöä ei ole lähetetty. Korjausehdotuksia otetaan edelleen kiitollisena vastaan.

Blogin pyrkimys ei ole haitata yhtään ketään. Päinvastoin, tarkoitus on maksutta tarjota lukijoille asiallista tietoa, tuoda esiin verkostomarkkinointialan tapahtumia kriittisestä näkökulmasta tarkasteltuna sekä esittää kannanottoja verkostomarkkinointia koskeviin kiistakysymyksiin. Move Networks Oy:n (ja sen lähipiiriin kuuluvien yritysten) toiminta on herättänyt sekä viranomaisten, tiedotusvälineiden että netin keskustelupalstojen huomion. Aivan erityisesti Move Networksia koskevalla rahankeräysrikosepäilyllä samoin kuin Kuluttajavalituslautakunnalle tehdyillä valituksilla on huomattava ennakkotapausluonne ja näin myös suuri merkitys verkostomarkkinoinnin tulevaisuuden kannalta Suomessa. Tämän kehityksen seuraaminen on paikallaan jokaiselle verkostomarkkinoinnista kiinnostuneelle.

Linkit:
Move Networks Oy:n epäillään huijanneen jopa tuhansia suomalaisia (kuva Satakunnan Kansan uutisesta 29.9.2005)
Nätverksföretag utreds av polisen (Vasabladet 29.1.2006)
Kuluttajavirasto: valmismatkaliikerekisteri

Rave toivottaa hyvää juhannusta kaikille tasapuolisesti!!1

Edit: Kuluttajavalituslautakunta ei ole ottanut Moven kampanjapakettikauppaa koskevia valituksia tarkempaan käsittelyyn, koska lautakunnan aiemman käytännön mukaan kaupat eivät kuulu sen toimivaltaan. Tilanne on siitä valitettava, että yhäkin kuluttajaviranomaiset näyttävät olevan erimielisiä verkostokaupan luonteesta, eikä yhtään varsinaista oikeustapausta aiheesta tiettävästi ole. Erityisesti sellaisissa tapauksissa, joissa tuotteita markkinoidaan verkostoyrityksen edustajaksi liittymisen edellytyksenä, kauppaa olisi syytä pitää kuluttajakauppana jo ostajan hyvin selkeästi myyjästä poikkeavan kokemuksen ja asiantuntemuksen vuoksi. Tällöin myös tuotteita ostaneet harvemmin kokisivat tulleensa jollakin tapaa huijatuksi.

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa työtä taas kerran!

Anonyymi kirjoitti...

"Blogin pyrkimys ei ole haitata yhtään ketään. Päinvastoin, tarkoitus on maksutta tarjota lukijoille asiallista tietoa, tuoda esiin verkostomarkkinointialan tapahtumia kriittisestä näkökulmasta tarkasteltuna sekä esittää kannanottoja verkostomarkkinointia koskeviin kiistakysymyksiin."

Entäs tämä rave ja addressit, sekä yhteydenotot yhteistyökumppaneihin ja heidän pelottelu rikollisten (mitään tuomiota ei ole tullut) kanssa toimimisesta on?

mursis kirjoitti...

Ketä RAVE oikein haittaa? Kuka on ottanut yhteyttä johonkin "yhteistyökumppaniin" ja pelotellut heitä? Onko sinulla esimerkiksi näyttää edes jonkun jollekin yhteistyökumppanille lähettämä viesti, jossa puhutaan rikollisista tai annetaan totuudenvastaista tietoa Moveen kohdistuvista rikosepäilyistä tai jostakin muusta seikasta?

Olisi mielenkiintoista nähdä, mutta veikkaan, ettet vastaa.

Anonyymi kirjoitti...

Vesa Virtanen: ”Juristimme Juha Wallenlind asiainajotoimisto wallenlind&companysta jättää huomenna rikosilmoituksen ja tutkintapyynnön vahingonteosta sekä kunnianloukkauksesta”.

...Juhlikaamme sitä tosiseikkaa, että Wallenlind kyllä osaa veloittaa "työstään", joten ainakin mahdollisella vääryydellä saadut rahat eivät jää Moven omiin taskuihin.... >:) Ja niin, Wallenlindin yritys ei ole asianajotoimisto, vaan lakiasiaintoimisto - siinä on suuri ero - asianajajan nimikettä saa käyttää vain sellainen lakimies, joka on hyväksytty Suomen Asianajajaliiton jäseneksi.

Anonyymi kirjoitti...

Anonymous said...

"Blogin pyrkimys ei ole haitata yhtään ketään. Päinvastoin, tarkoitus on maksutta tarjota lukijoille asiallista tietoa, tuoda esiin verkostomarkkinointialan tapahtumia kriittisestä näkökulmasta tarkasteltuna sekä esittää kannanottoja verkostomarkkinointia koskeviin kiistakysymyksiin."

Entäs tämä rave ja addressit, sekä yhteydenotot yhteistyökumppaneihin ja heidän pelottelu rikollisten (mitään tuomiota ei ole tullut) kanssa toimimisesta on?

11:37 PM
mursis said...

Ketä RAVE oikein haittaa? Kuka on ottanut yhteyttä johonkin "yhteistyökumppaniin" ja pelotellut heitä?
-->> Onko sinulla esimerkiksi näyttää edes jonkun jollekin yhteistyökumppanille lähettämä viesti, jossa puhutaan rikollisista tai annetaan totuudenvastaista tietoa Moveen kohdistuvista rikosepäilyistä tai jostakin muusta seikasta? <<--

Olisi mielenkiintoista nähdä, mutta veikkaan, ettet vastaa.

Niin tekö ette todellakaan ole välittäneet sitä virheellistä tietoa
yhteistyökumppaneille..? ---->

" 12:12 PM Sahkoposti: Mikkopa@hotmail.com
Viesti: Tiesittekö te että olette S2E nimisen verkostomarkkinointi Nettikaupan yhteistyökumppani?Ainakin nämä teidän sivut löytyvät sieltä.Koska esimerkiksi unikulma jonka myös piti olla S2Een(entinen Move networks)yhteistyökumppani,ei tiennyt asiasta mitään ja alkoi toimiin asian oikaisemiseksi.Move on
menossa oikeuteen ja ei varmaan anna hyvää kuvaa yrityksestänne kun XXXX Oy:n nimi nousee julkisuuteen sen yhteydessä.Tiesittekö siis olevanne mukana tässä rikollisessa toiminnassa? "

Jepjep.. Viattomiahan te olette.

mursis kirjoitti...

Vaikka tuo tähän kopioitu viesti onkin jyrkkäsanainen, tottahan se kuitenkin oli, että Move on menossa oikeuteen, kuten nyt on nähty. Yhteistyökumppani voi itse tarkastaa faktat ja selvittää, onko totta, että Moveen kohdistuvat rikosepäilyt ovat johtaneet syytteisiin.

Joka tapauksessa ihmettelen yhä, miksi rikosilmoituksilla uhkaillaan. Paitsi että se voi antaa aika merkillisen kuvan koko toiminnasta, vieläkään kukaan ei ole näyttänyt, missä tälläkin kotisivulla on virheellisiä (ja loukkaamistarkoituksessa esitettyjä) väitteitä.

kvaak kirjoitti...

Päivittäkää sivut. Vai on tämän "sonnan kaivamiseen" kyllästytty. Wahahahahaa!!
EI-menestyjät eivät ota riskejä. EI-menestyjät ovat kateellisia. EI-menestyjien on helppo maata kotisohvalla ja tuijottaa töllöä.
EI-menestyjien on helppo dissata kaikkea.
Ei-menestyjät ovat ERNUJA!!!

Anonyymi kirjoitti...

Kvaak, se parhaiten nauraa, joka ei ole tuhlannut tonnia tuommoiseen sontaan (eli minä, et sinä). Vaikka oletkin "menestyjä", tienaan opintotuellakin enemmän kuukaudessa.

Anonyymi kirjoitti...

No sama sen väliä minulla ei ainakaan ole varaa jättää hommaa keske JOS tai KUN sama se YRITYSJOHTO todetaan syyttömiksi (YRITYSTÄHÄN VASTAAN EI SYYTTEITÄ NOSTETTU) ja toiminta kasvaa
suureksi ja ihmiset rupeaa tienaamaan ! ja itse olen jättänyt hommat sikseen jonkun suomi24 foorumin takia niin kyllä harmittelisin lopunikää kun en käyttänyt mahdollisuutta!!! En ainakaan itse näe mitään hävittävääkään jos homma ei toimi ni voi voi ainakin olen uusia YSTÄVIÄ saanut bisneksen kautta ja yhteisiä projekteja suunniteltu joten vaikken tienaisi senttiäkään nii tyytyväinen olen jo kaikkeen muuhunkin!!! siitä kiitos kaikille team infinityn jäsenille!!!!!

Anonyymi kirjoitti...

Pukuihin pukeutuvia "wannabe" liikemiehiä, jotka eivät pysty myöntämään, että ovat polkaisseet syvälle paskaan.

Anonyymi kirjoitti...

hyvin sanottu

Anonyymi kirjoitti...

Kylläpäs on taas saatu joku aivopestyä hyvin.

Jotenkin tuntuu että nuo sanat on kuultu monta kertaa jo ennemminkin.