sunnuntaina, syyskuuta 23, 2007

Winclub / Wincapita - laiton pyramidipeli?

MTV3:n tämänpäiväisten seitsemän uutisten mukaan Suomessa kovasti levinnyttä sijoitusklubi Winclubia epäillään pyramidihuijauksesta. MTV3 on haastatellut Sisäasiainministeriön arpajais- ja asehallintayksikön johtajaa, hallitusneuvos Jouni Laihoa, jonka mukaan toiminta vaikuttaa lainvastaiselta. (Juttu on nyt myös katsottavissa netti-tv:ssä.)

Winclubin jäsenet ovat väittäneet saaneensa sijoittamalleen pääomalle jopa 400 %:n vuosituottoa. Yleensä kun tämänkaltaisia tuottoja luvataan sijoittajille, kyseessä ei voi olla muu kuin jonkinlainen ponzihuijaus, jossa toimintaan myöhemmin mukaan liittyneet käytännössä maksavat aiemmin liittyneiden saamat tulot. Tämäntyyppisen, pyramidipeliksi kutsutun järjestelmän toimeenpaneminen ja sellaiseen osallistuminen on Suomessa kielletty rahankeräyslaissa.

Winclubin tuottojen väitettiin joitakin vuosia sitten tulevan onnistuneesta vedonlyönnistä. Nyttemmin clubin pääomalla käydään mukana olevien mukaan päiväkauppaa eri valuutoilla. Winclubin nettisivuilla saatavissa olevat tiedot päivän aikana tehdyistä kaupoista vaikuttava sinänsä uskottavilta. Ne on kuitenkin myös voitu kyhätä jälkikäteen niin, että tuotot näyttävät tulevan valuuttakaupasta. Tämä tekee toiminnan tarkemman luonteen selvittämisestä erittäin vaikeaa.

Pyramidipelin piirteitä Winclubissa on myös siinä, että uuden jäsenen värvännyt henkilö on saanut sijoituksen kautta uuden jäsenen maksamasta rekisteröitymismaksusta osuutensa. Tämänkaltainen toiminta voi jo sinänsä olla kiellettyä, vaikka tuotot muutoin eivät tulisikaan uusien mukaan lähteneiden maksamista maksuista.

Ponzihuijaus kaatuu väistämättä lopulta siihen, että mukaan ei liity tarpeeksi ihmisiä, jotta vanhemmille jäsenille voitaisiin maksaa tuottoja. Ponzi voi kuitenkin pysyä käynnissä pitkään ja sijoittajat saada tuottoja jopa vuosikymmeniä, jos siihen liittyy jäseniä sopivaa tahtia. Esimerkiksi Kiinassa Swiss Mutual Fund -nimiseen huijaukseen yli 170 000 ihmistä sijoitti yhteensä 180 miljoonaa dollaria. Puolestaan Yhdysvalloissa yksittäisen henkilön toimeenpanema ponzihuijaus keräsi peräti 60 miljoonaa dollaria ennen kuin FBI puuttui peliin.

Winclubissa on todennäköisesti mukana tuhansia sijoittajia ympäri Suomea, ja yksittäisen henkilön klubille tekemät maksut ja sijoitukset ovat yleensä tuhansia euroja. Toimintaa pyörittävät ainakin osittain suomalaiset, mutta on mahdollista, että Suomen toiminta on ainoastaan osa laajempaa järjestelyä.

Järjestelmän tutkiminen vaatii paljon aikaa ja huolellista selvittämistä, koska siitä on todennäköisesti saatavilla vain varsin vähän tietoa. Jotakin melko kouraantuntuvaa aineistoa Sisäministeriöllä on kuitenkin oltava, että tällaisista epäilyistä julkisuudessa tiedotetaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Valuuttasijoitusta harjoittavan Winclubin saama julkisuus on herättänyt vilkkaan keskustelun.

Keskusrikospoliisi on saanut klubin jäseniltä runsaasti yhteydenottoja, joissa jotkut jäsenet kyselevät asiasta huolestuneina ja toiset kehuvat toimintaa.

Rikosilmoituksia ei ole poliisin tietojen mukaan tehty missään eikä tutkintaan siten aiota nyt ryhtyä. Päivi Tuominen.

Kuuntele uutinen yle karjala:)

Anonyymi kirjoitti...

Ketä kiinnostaa enää kuunella, kun alkaa ihmisten silmät aueta. Vielä 2 viikkoa sitten se ei voinu olla kuin huijaus... Nyt nämä sijoitus "ammattilaiset" muuttaa omia näkemyksiä mahdollisuuksista. Tais pojat perehtyä itse aiheeseen.