perjantaina, lokakuuta 13, 2006

Ponzi-huijaukset

UUTINEN: Sisäministeriö epäilee Winclubia pyramidipelistä. Lue lisää aiheesta.
Toinen uutinen 25.9.2007: Winclub sulki sivunsa.

Palatakseni hetkeksi ensimmäisen tyypin verkostomarkkinointiin - ketjukirjeisiin, Ponzi-huijauksiin ja erilaisiin nettipyramideihin - on syytä esitellä lyhyesti se, millä tavoin Ponzi-huijaus pääperiaatteissaan toimii.

Ponzi-huijaus on kaikessa yksinkertaisuudessaan seuraavanlainen. Joku perustaa "yrityksen", joka "sijoittaa" ihmisten rahoja erittäin "tuottavasti". Usein saa vielä rahaa siitäkin, kun on saanut jonkun toisen "sijoittamaan tuottavasti" ja edelleen ehkä näiden mukaan saamien "sijoitusten tuotoista" saa jonkinlaista lisää.

Tämä voi kuulostaa järkevältä. Lisäksi useimmiten väitetty sijoituskohde on tarpeeksi erikoinen tai eksoottinen, jotta tavallinen, sijoitustoimintaan perehtymätön ihminen ei tajua sitä, ettei sitä ole olemassa tai etteivät luvatut tuotot ole mahdollisia.

Ponzi-huijauksen yleensä takuuvarma merkki on luvattu tietynsuuruinen, varsin korkea tuotto tietyssä ajassa. Tällaista tuottoa, vaikka sitä joissakin käsittämättömissä tapauksissa olisi mahdollista saadakin, ei voi sijoitustoiminnassa koskaan luvata. Edelleen hyvän sijoituskohteen löytänyt ei yleensä ylipäätään pyri tällaista apajaa jakamaan.

Vertailukohteeksi voidaan ottaa esimerkiksi sijoitusrahastot, joiden toteutunut vuotuinen tuotto yleensä vaihtelee 0-20 % välillä. Jos jokin ”sijoitusmuoto” edes vihjaa tätä suuremman vuotuisen tuoton mahdollisuudesta, kyseessä on mitä suurimmalla todennäköisyydellä huijaus. Erityisesti jos järjestelmässä ei ole tarkoitus myydä mitään vaan ainoastaan ansaita suuri tuotto omien ja toisten sijoitusten kautta, ei kyseessä oikein voi olla muu kuin vedätys.

Lisäksi usein Ponzi-järjestelmien esittelyissä väitetään esimerkiksi ettei mukaan pääse kuin tietyn ajan sisällä ihmisten päätösten nopeuttamiseksi ja uskon lisäämiseksi. Ihmiset ovat yleensä terveesti epäluottavaisia näiden juttujen suhteen, joten he usein aloittavat "sijoittamalla" vähän, esimerkiksi muutamia kymppejä. Tämän sijoituksen "tuotot" tulevatkin nopeasti korkojen kera tilille. Tämän jälkeen ihminen onkin valmis sekä sijoittamaan enemmän että kertomaan, kuinka "homma toimii" kaikille kavereilleen. Ja tässä vaiheessa kaikki ei välttämättä menekään suunnitelmien mukaan.

Todellisuudessa ainakin 90 % kaikkien Ponzi-huijausten "tuotoista" tulee suoraan uusien mukaan liittyvien maksamista maksuista tai ”sijoituksista”. Järjestelmä on olemassa ja "tuottoja" maksetaan niin kauan kuin uusia ihmisiä saadaan mukaan "sijoittamaan”. Ponzi-huijauksen tulos on kuitenkin lopulta aina se, että yli 90 % häviää käytännössä koko sijoittamansa summan ja korkeintaan muutama prosentti, yleensä ensimmäisenä mukaan lähteneet, pääsevät omilleen, kun kaikki yhtäkkiä viikkojen tai vain päivien sisällä romahtaa.

Keskimäärin voi sanoa, että jos ulkomainen Ponzi-huijaus on leviämässä jo Suomessa, se on varsin lähellä tiensä päätä, ja vaikka rikosoikeudelliseen vastuuseen toiminnasta ei joutuisi, rahansa häviää lähes takuuvarmasti.

Ponzi-huijauksen toimeenpaneminen tai edistäminen Suomessa voi tulla tuomituksi mm. rahankeräysrikoksena tai petoksena. FBI on hyvin kiinnostunut kansainvälisistä ponzeista. FBI pidätti Suomessakin kuuluisaksi tulleen 12DailyPron pyörittäjän (erään kotirouvan jenkkien itärannikolta). Hän oli saanut kerättyä kymmeniä miljoonia näitä "sijoitusvaroja", myös suomalaisilta.

Myös Suomessa levinneiden FX Club- ja Winclub-nimisten järjestelmien luonteesta on käyty jonkin verran keskustelua. Näihin klubeihin sijoitetuille rahoille väitetään syntyvän jopa satojen prosenttien vuosituottoja. Tämä jo sinänsä on omiaan herättämään vakavia epäilyksiä.

Edelleen missään ei ole annettu kovin tarkkaa tietoa siitä, mistä sijoituksista tarkalleen ottaen näistä järjestelmistä syntyväksi väitetty huomattava tuotto tosiasiassa muodostuu, ja ketkä toiminnan taustalla lopulta ovat - edes siitä, mihin rahat tarkalleen ottaen menevät. Lopullinen totuus on ainoastaan järjestelmän pyörittäjien hallussa. Tällaisiin "sijoituskerhoihin" osallistumista harkitsevien kannattaisi miettiä uudemman kerran.

22 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eräs tuttava, joka on sijoittanut Winclubiin esitteli sivustoa ja sen toimintaa minulle saadakseen minut mukaan toimintaan. Ensinnäkin sivuille eivät pääse muut kuin sijoittajat omilla tunnuksillaan joten ulkopuolisen on turhaa yrittää tutustua toimintaan etukäteen ennen kuin on heittänyt jo kirveen kaivoon.

Winclubin toiminta perustuu sivuston infon mukaan valuuttakauppaan EUR/USD. Luottolimiitin mainostetaan olevan 100-kertainen pääomaan nähden. Myynnissä oli A- ja B-luokan offshoreosakkeita (mitä nyt meinaavatkaan).

Suurimmat "tuotot" näyttivät tulevan ns. "Traderista", johon pystyi sijoittamaan 50 senttiä jokaista omistamaansa osaketta kohden. Pelkästään liittymismaksu tähän traderiin oli 1000€ josta osa meni Winclubille, osa henkilölle jonka kautta liityit ja osa omalle trader-tilille. Tuotoksi luvattiin 470% puolessa vuodessa. Myös tulevista voitoista 20% menee suoraan henkilölle jonka kautta liityit clubiin. Traderiin liittyminen vaati liittymismaksun lisäksi myös vähintään viidensadan osakkeen salkun.

Osakkeista eikä niiden tuotoista (osingot, arvonnousu jne.) ollut sen tarkempaa tietoa; hurjia tuottoprosentteja vain lupailtiin..

Siinä pähkinänkuoressa oma käsitykseni Winclubin toiminnasta. Hieman sijoitustoimintaan perehtyneenä pidän omat näppini erossa tällaisesta toiminnasta enkä usko että tällä tarinalla on onnellinen loppunsa Winclubiin sijoittaneiden näkökulmasta. Mutta toivottavasti olen väärässä ja Suomeen saadaan uusia miljonäärejä...

Anonyymi kirjoitti...

Olen itsekin törmannyt samaiseen Winclubiin jota eräs tuttavani minulle aikanaan esitteli. Sivuille todellakin pääsee vain kirjautumalla jäseneksi ja maksamalla jäsenmaksun tai vastaavan maksun. Asiat joihin aikanani en saanut vastausta oli esim. se kuinka sijoitukset kotiutetaan.Tuttavani kertoi,että he käyttävät moneybookersia jonka palvelua käyttäen he siirtävät rahaa winclubilta omille tileilleen. Mutta moneybookersillakin on selvät rajat kuinka paljon voi esimerkiksi kuukaudessa kotiuttaa voittoja. Muistaakseni 5000 EUR kuukaudessa. Suurempia summia siireltäessä pitää muistaakseni lähetellä kuvalliset henkilöllisyystiedot moneubookersille. Asiani ydin on tässä se,että winclubiin kuuluvilla jäsenillä voi olla suuriakin summia rahaa klubin tileillä mutta rahojen kotiuttaminen tai virtuaalirahan muuttaminen oikeaksi onkin sitten jo kokonaan toinen juttu. Suosittelen liittymisen osalta tervettä harkintaa asiassa.

Anonyymi kirjoitti...

Huijausta! Kannattaa mennä pankin sijoitusneuvojalle jos oikeasti haluaa rikastua. Myykää Winin osakkeet äkkiä ja ottakaa omat pois! (jotta minä voin ostaa lisää...) :)

Anonyymi kirjoitti...

Arvoisat lukijat, sijoittajat.

Winclubin ja FXclubin taustalla on todellakin täysi Ponzi -rakennelma. Itse kumpikaan yhtiö EI ole Ponzi vaan ne suuret yhtiöt, jotka TARJOAVAT näitä 100, 200 tai jopa 300 -kertaisia valuuttatreidaus -vipurakenteita. Esim. FXclub käyttää maailman suurinta, 2. suurinta ja 3. suurinta tällaista yhtiötä. Ja NÄMÄ ovat 100% Ponzi rakenteita. Niiden suosio on kuitenkin nyt niin suuressa nousussa, että ennustaisin niiden kestävän vielä ½-1 vuotta ennen täyttä romahtamista. Aikaa siis vielä on, ansaita reilustikin.

Suomen ja Ruotsin rahoitustarkastusvirastot ovat äskettäin läpikäyneet FXclubin toiminnan, mutteivat löytäneet siitä mitään moitteen aihetta. No, eihän tuossa yhtiössä olekaan, vaan niissä yhtiöissä, joita se käyttää, eli MISSÄ SEN ELI MEIDÄN RAHAT OVAT!. Sitäpaitsi mainitut virastot eivät ole läpikäneet sitä kokemuksen kovaa koulua, joka opettaa erottomaan sen todella oleellisen epäolennaisesta.

Ne, jotka sattuvat lukemaan tämän, älkää säikähtäkö, Suomi ja Ruotsi ovat pikkutekijöitä, meillä on vielä aikaa ansaita rahaa ja kotiuttaa se isompien nokan edestä, kun meitä on nyt varoitettu ajoissa :)

Hyvät syksyt!

Nim. Paljon nähnyt ja kokenut

Anonyymi kirjoitti...

Voitko hiukan täsmentää, minkä nimisiä nämä suuret ponzi yhtiöt ovat?

Tuossa esim. 100 kertaisessa limiitissä ei mielestäni ole mitään ihmeellistä. Oletko ottanut selvää miten tuo toimii?

Anonyymi kirjoitti...

Winclub ja Fxclub

Linkissä peilautuu mahdolliseen keskusteluun osallistuvien henkilöiden kolme-neljä arkkityyppiä:

* potentiaalinen asiakas - utelias mutta terveesti epäilevällä kurssilla
* asiaa tuntematon ikuinen epäilijä ja pessimisti - vaikka saisi todisteet asian toimivuudesta niin ei uskoisi
* sivusta seuraajia, kommentit -laidasta laitaan
* jonkin sortin asiantuntijoita - päätyvät asiapohjalta tiettyyn yhteisymmärrykseen

http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=500000000000003&conference=4500000000000561&posting=22000000024207912

Anonyymi kirjoitti...

Tulisikohan tämä linkki kokonaisena?

http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=500000000000003&conference=4500000000000561&posting=22000000024207912

TPolso kirjoitti...

Olisiko aika päivittää tämän WinClubin tietoja tälle sivustolle?

Pulju on vielä pystyssä, ja ystäväni näytti juuri, miten on saanut mainioita tuottoja winclubilla.

Mutta kun kukaan - hänkään - ei tunnu tarkalleen ottaen tietävän, mihin tämän keksinnön toiminta perustuu! Ja silti se toimii (ainakin vielä). Eihän rahaa voi tyhjästä tupsahtaa? Vai voiko?

Anonyymi kirjoitti...

Pitaisikö kaverilta joka kertoo saaneensa voittoja kysyä suoraan, että monikokertaisesti hän on kotiuttanut rahana, sen PÄÄOMAN mitä sijoitti?

Jos sijoitti 5000, onko kotiuttanut 500, joka voidaan selittää 10%:n tuotoksi tai esim 2000 kulujen jälkeen 16,6 %:n tuotoksi, vaikka tosiasiassa hän on saanut takaisin vasta 1/10 mitä hän on sijoittanut!!!!!!!!!

Siis kysymys voittoja "saaneelle" kaverille, paljonko hänellä on takaisin kädessään PÄÄOMASTA jonka sijoitti, siis tässä esimerkissä 5000:sta!

Ihan yksinkertaista kun sen vain niin katsoo. Jään odottamaan..

Anonyymi kirjoitti...

Lähdin Winclubiin kesällä 2005 jolloin laitoin sisään 2000€. Tänä keväänä lisäsin vielä 500€ eli olen sijoittanut 2500€ kyseiseen clubiin.
Nyt olen kotiuttanut n.5800€ ja lisää tulossa eli olen yli 3000€ voitolla:)

Anonyymi kirjoitti...

No joku on jo VARHAISeläkkeellä... No 30v aika sopivaa.... Toisaalta voi tehdä mitä haluaa TAI voi käydä 62v töissä ja jäädä sit eläkkeelle? Kukin käyttää aikansa ja varansa niin kun itse tahtoo! Kaikille skeptisille hyvää syksyä!

Anonyymi kirjoitti...

Tämä Winclub kuulostaa kyllä todella hyvälle ollakseen totta!? Minua houkutellaan nyt mukaan parinkin eri tuttavan toimesta (eivät tunne toisiaan). Molemmat vakuuttelevat saavansa todella isoja tuottoja ja kehuvat sitä, miten heidän tuttavansa ovat jääneet jo töistä pois, kun on tulossa yli 200000€ tilejä tässä lähiaikoina.
Liittymisestä olen kuullut sen verran, että nyt se maksaisi 3000€ a jotkut olisivat päässeet peliin mukaan jopa ilmaiseksi saamalla jonkin lopettaneen tunnukset itselleen?
Onkos tässä nyt mitään totuuden häivää vai miten??
Kysyvä ja ihmettelevä ei tieltä eksy??

Anonyymi kirjoitti...

Winclub toimii. Itse olen sijoittanut 10.000. Nyt pelipaikan arvo on yli 40.000 ja tuottoa tullut reilu 20.000. Kaveri joka suositteli on nostanut jo neljän vuoden aikana yli 500.000!! Sijoitti 15.000 ja on saanut mukaan usieta isoja tekijöitä. Jäi muuten alle 30v pois päivätöistä!

Anonyymi kirjoitti...

tämä on täyttä PASKAA

Anonyymi kirjoitti...

kyllä se totta on että suomalaiset on kateellista kansaa. Olen ollut Winclubissa kohta neljä vuotta ja aloittanut pienellä pääomalla. Rehellisempää clubia eikä sen jäseniä ole. terv. onnellinen clubilainen

Anonyymi kirjoitti...

Ihmisten olisi hyvä ottaa asioista selvää ennenkun lähtevät jauhamaan pa**aa julkisesti. Käyttäjätunnuksissa ei ole mitään ihmeellistä ja on paljon paikkoja mihin ei pääse tutustumaan ilman niitä. Jos joku suosittelee vastaavia asioita niin sivuille pääsee tutustumaan ko. henkilön kautta. Tämänkään clubin toiminnassa ei ole mitään epäselvää. Toiminta, rahojen kotiutus jne. on täysin normaalia, hyväksyttävää ja toimivaa. Moneybookersin kaltaisia systeemejä on muitakin ja niille on mahdollista saada rajattomia luottoja. Kyllähän "köyhillä" on VISA-kortteja 3000 euron luotolla, mutta on myös ihmisiä joita luottorajat eivät koske. Tutustukaa eri sijoitusmuotoihin ja valitkaa omanne ja lopettakaa tuo katkeruus siitä että muut vaurastuvat. Jos ette uskalla ottaa riskejä, niin turha sitä on täällä itkeä. Ja minkä takia puhutaan luvatuista tuotoista? Kukaan ei lupaa yhtään mitään. Riskit mainitaan ja mahdollisuus menettää kaiken kuten muussakin sijoitustoiminnassa. Suurituottoisissa sijoituksissa riskitkin ovat suuremmat. Katsokaa miten paljon esim. Intian rahastot ovat tuottaneet julkisilla listoilla? Satoja prosentteja. Tarkoittaa se että niin suuret tuotot johtuvat siitä että sijoitusyhtiöt ja pankit tekevät kauppaa laittomasti koska laillisesti sellaisia tuottoja ei saa? Omituista vainoa ihmisten ja nyt jopa virkavallan taholta. Täytynee harkita omaisuuden siirtämistä ulkomaille. Jos Suomessa ei saa tienata niin miksi tänne pitäisi maksaa verojakaan.

Anonyymi kirjoitti...

NIIN SAMAA MIELTÄ KANSSASI!!!! V.....KO TÄÄLLÄ OLEMAAN JOS EI SAA SIJOITAA RAUHASSA OMIA VAROJAAN. VAJOTKAA P....N JAUHAJAT JONNEKIN MISSÄ EI OLE NETTIÄ JA POTKIKAA KANTOJA KYLLÄSTYMISEENNE JA HUUDELKAA ORAVILLE......

Anonyymi kirjoitti...

Moropaketissa hyvää juttua ko clubista.
http://keskustelu.plaza.fi/muropaketti/bbs/t492865

Anonyymi kirjoitti...

hahhaha, tossa oli kyl kaikenlaista soopaa että tämä kyseinen winclub kaatuu puolen/vuoden päästä ja tosta viestin lähetyksestä on vajaa 2vuotta, naurattaa, en tiedä ONKO TÄMÄ LOPPUJEN LOPUKSI KUSETUSTA MUTTA SUKULAISENI ON TÄSSÄ MUKANA SEKÄ OMAT VANHEMMAT, TIEDÄN MYÖS HENKILÖITÄ JOTKA OVAT SAANEET SIELTÄ HELVETIN PALJON NORMAALIIN PANKKEIHIN VERRATTUN ARAHAA JA IHAN ÄLYTTÖMÄLTÄ KUULOSTAA, MUTTA LUE TÄMÄ, ON SIELTÄ SAATU MONINKERTAISESTI MUTTA VOI SE OLLA KUSETUSTAKIN! piste :D

Anonyymi kirjoitti...

niin tohon edelliseen vielä että krp on tutkinu clubia useaan otteeseen... tuloksetta =)

Anonyymi kirjoitti...

Ei se ole lainkaan mahdotonta, eikä tietenkään väärin, että ihmiset ovat tehneet suuria voittoja. Se on pelkästään hiukan arveluttavaa äkkiseltään katsottuna. Nytpä kuitenkin sivut ovat hävinneet ja alkaa monilla olla hätä kädessä. Tämä tietystikään ei haita pari vuotta sitten aloittaneita, sillä he ovat jo jääneet paljon voitolle. Ikävää tämä on vain niille, jotka houkuttuivat mukaan näiden ihmisten puheista ja eivät ole ehtineet kerätä voittoa ja ovat saattaneet laittaa puljuun kamalasti rahaa. Nyt kaikki on mennyt. Tehkää omat johtopäätöksenne, mutta näyttää siltä että toisen onni toisen turma tällaisissa tapauksissa.

Anonyymi kirjoitti...

Mä sanon et tollaset klubit on ihan täyttä soopaa. Käskekääpäs ystävät kavereidenne näyttää jotakin faktatietoa niistä tuotoista. Ei tollasia luvattuja tuottoja ole olemassakaan rehellisellä pelillä. Ja jos kerran kaikki on toimivaa ja menee rehellisen kaavan mukaan, niin miksei kyseisen firman sivuilla voi käydä etukäteen tutustumassa sen toimintaan. Kyllä pankissakin saa tutustua sijoituskohteisiin ensin ennen kuin laittaa omaa rahaa jakoon.