perjantaina, huhtikuuta 28, 2006

Move Poliisi-tvssä

YLE:n Poliisi-tv -ohjelmassa 27.4.2006 oli yhtenä aiheena pyramidipelit. Ohjelman mukaan pyramidipelit ovat nyt korvanneet julkisuudessa suuren kritiikin kohteeksi tulleet epäselvät rahankeräykset, joissa rahaa kerättiin lahjoituksina hyvään tarkoitukseen, mutta kerätyt varat päätyivätkin lopulta valtaosaltaan keräysten perustajien taskuun palkkoina ja palkkioina. Pyramidipeleissä vuorostaan toimitaan verkostomarkkinoinnin keinoin ja toimintaan liittyy tosiasiallista tuotekauppaa, mutta lähinnä tarkoitus on kerätä rahaa uusien jäsenten värväämisellä. Jutussa todetaan:

Kyseenalaisia pyramidikeräyksiä, tai pyramideiksi luokiteltuja verkostomarkkinointeja onkin käynnissä viranomaisten mukaan ilmeisesti useita. Niissä pyramidia kasvatetaan kunkin jäsenmaksuilla ja jäsenten hankkimilla uusilla jäsenillä. Huipulla sijaitsevat johtajat käärivät suuret voitot. Mukana on yleensä myös kaupankäyntiä ja siitä saatuja [provisioita], mutta varsinainen raha liikkuu uusien jäsenten värväämisessä.

Ohjelmassa otettiin esiin WGI-ennakkotapaus sekä Move Networks Oy, joka on WGI:n jälkeen seuraava syyteharkintaan asti edennyt pyramidipeliepäily. YLEn mukaan:

Lahden käräjäoikeus jakoi viime vuonna tuomiot ulkomailta johdetussa World Games International -jutussa. Siinä tuomittiin Suomessa suurimman hyödyn keränneet pelin johtajat. Nyt Turussa on syyteharkinnassa Move Networks -niminen pyramidirakennelma, jossa täysjäseneksi pääsi ostamalla 200 euron bulgarialaisen polkupyörän hieman vajaalla tuhannella eurolla. Move Networks on nettikauppa ja siinä on myös laillisen kaupankäynnin piirteitä.

Elämme sikäli mielenkiintoisia aikoja, että rajaa laittomien pyramidipelien ja "laillisten" verkostopyramidien välillä ollaan viimeinkin vetämässä tosissaan. Erilaiset pyramidipelit ovat korvanneet viime vuosikymmenten ketjukirjeet, ja niihin suurten tulojen toivossa liittyviä ihmisiä näyttää taas kerran löytyvän. On hienoa, että mediassa pidetään nyt esillä uuden oikeuskäytännön muotoutumista ja samalla kenties saadaan ihmiset harkitsemaan tarkkaan sitä, millaiseen toimintaan he oikeastaan ovat lähdössä mukaan.

Edit: Julkisen sanan neuvosto on käsitellyt kyseistä YLE:n ohjelmaa koskevan valituksen. Lue ratkaisu tästä.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Nyt Turussa on syyteharkinnassa Move Networks -niminen pyramidirakennelma, jossa täysjäseneksi pääsi ostamalla 200 euron bulgarialaisen polkupyörän hieman vajaalla tuhannella eurolla."

Tähän yhteyteen pitäisi lisätä ne pari muutakin asiaa mitä siihen tuhanteen euroon sisältyy. Tämä on VIRHEELLISTÄ tietoa (1000e = yksi 200e arvoinen fillari) todellisuudessa pikkasen enemmän, omien halujen mukaan.

mursis kirjoitti...

Voit sitten varmaankin kertoa, mitä nämä pari muutakin asiaa ovat? Jostakin syystä YLEn ohjelmassa niitä ei eds vaivauduttu mainitsemaan.

Mitä laskelman perusteella 800 eurolla saa? Ja miten omat halut siihen liittyvät?

Anonyymi kirjoitti...

"Nyt Turussa on syyteharkinnassa Move Networks -niminen pyramidirakennelma, jossa täysjäseneksi pääsi ostamalla 200 euron bulgarialaisen polkupyörän hieman vajaalla tuhannella eurolla."

Onko mursis itse henkilökohtaisesti nähnyt tämän aloituspakkauksen? Tiedätkö mitä siihen kuuluu?

Veikkaan että et ole nähnyt eikä sulla ole hajuakaan.
Tuo pyörä on vaan bonus siihen tonnin arvoisen aloituspakkauksen päälle. Kaikki tuotteet mitä aloituspakkaus sisältää on erikseen hinnoiteltu ja laskettu.. Niistä tulisi yhteensä paljon enemmän kuin tuo 999€.
Älä siis puhu täällä sellaisista asioista joista et mitään tiedä.

mursis kirjoitti...

Tuo lainaus on Yleisradiolta. Olen kyllä nähnyt pakkauksen. Kuten jo tuossa aiemmin kysyin, anna palaa ja kerro, mitä muuta siihen pakkaukseen sisältyy ja mikä niiden tuotteiden hinta on.

Ihmeellistä, että ensin väitetään, mutta sitten ei vastata.

Anonyymi kirjoitti...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!