sunnuntaina, helmikuuta 17, 2008

Amway ja uskonto

Uskonto liittyy verkostomarkkinointiin erityisesti kahdella tavalla. Ensinnäkin verkostomarkkinoijien toiminnassa on usein nähty uskonlahkon piirteitä: karismaattisia johtajia, lähes uskomatonta tosiasioiden kieltämisen taitoa ja sosiaalista eristäytyneisyyttä. Toiseksi uskontoa käytetään verkostomarkkinoinnin motivaatiopuheissa, koulutuksessa ja levittämisessä usein häikäilemättömästi hyväksi.

Hyvän esimerkin tästä jälkimmäisestä tavasta, uskonnon käyttämisestä hyväksi verkostomarkkinoinnista, antaa Amwayn yhden laajimmalle levinneen koulutusjärjestelmän, ”Yagerin” toiminta. Yager-järjestelmän perustajan ja vetäjän Dexter Yagerin vaimon, Birdie Yagerin puheet eräässä Amwayn kokouksessa ovat jo pitkään olleet katsottavina netissä. Birdie Yager kertoo puheessaan, kuinka hän on saanut suoraan Jumalalta uuden luvun lisättäväksi Apostolien tekoihin, siis yhteen Raamatun kirjoista.

Jokainen saa vetää omat johtopäätöksensä videosta ja Birdien esittämistä väitteistä itse. Tässä muutamia Birdien toteamuksia suomennoksineen:
”Ettekö tiedä, että hän [Jumala] pani kokoon tämän bisneksen? ”

"Don't you know this business was put together by Him?"

”Me emme rakenna tätä bisnestä tullaksemme rikkaiksi. Me rakennamme tätä bisnestä koska Jumala käski meidän rakentaa, ja hän tekee meidät rikkaiksi. Koska hän tekee niin kaikille, jotka tottelevat häntä. Niin hän kertoi meille tekevänsä. Se on yksi asioista, jotka hän kertoi meille tekevänsä, jos me teemme, mitä hän käskee meidän tehdä. Joten hän tekee sen.”

"We're not building this business to get rich. We are building this business because God told us to and he's making us rich. Because he does that with everyone who obeys him. That's what he told us he would do. That's one of the things he told us he would do if we did what he told us to do. So he's doing it."

”Tiedättekö, että Amway-bisneksen kautta Jumala on perustamassa liittoaan tämän maan päälle? Teidän kauttanne? Tiedättekö, kuinka hän sen tekee? Hän kertoi Abrahamille, että hänen liittonsa... että hän perustaisi liittonsa tämän maan päälle... tietääkö kukaan? Vaurauden kautta. Kuinka moni tiesi tämän?”

"Do you know that through the Amway business that God is establishing his covenant on this earth? Through you? Do you know how he's doing that? He told Abraham that his covenant... that he would establish his covenant on this earth through... does anybody know? Wealth. How many knew that?"

”No eikö tämä anna teille lisää motivaatiota tehdä hommia viitenä-kuutena iltana viikossa, kun kuulette Herralta, että se mitä teette on hyvä? Ja suoraan hänen suunsa sanomana, että on upeaa, että te teette mitä teette? Ja hän kertoo, että hän on vieläpä laittanut tiedät siihen sponsorisuhteeseen, jossa olette?”

"Now doesn't it give you more motivation to get out there five and six nights a week after hearing from the Lord what you are doing is okay? And it's right from him from his mouth saying it's wonderful for you to be doing what you're doing? And telling you he's even placed you in the sponsorship you're in?"
Näiden Jumalan kanssa perin läheisissä tekemisissä olevien Yagereiden alalinjassa on myös osa Suomessa vaikuttavista Amway-verkostomarkkinoijista.

Ei kommentteja: