tiistaina, lokakuuta 09, 2007

Winclub / Wincapita ja media

(Lue myös tuoreempi arvio helmikuulta 2008: Onko Wincapita huijaus? Wincapitan nettisivut menivät kiinni 7.3.2008. Lue juttu siitä, mistä rikoksista voi olla kyse: Wincapita kaatui?)

Winclubin ja median keskinäinen sananvaihto on muuttunut jo melkoiseksi vääntelyksi ja kääntelyksi. Klubin tänään 9.10.2007 julkaisemassa tiedotteessa otetaan kantaa erityisesti MTV3:n 5.10.2007 julkaistuun uutiseen. Winclub-aihe on ehkä muutoin syytä jättää taakse ainakin siihen asti, että jotakin todella uutta asiassa ilmenee, mutta tasapuolisuuden nimissä kommentoidaan nyt kuitenkin vielä tätä viimeisintä tiedotetta, jonka tekstistä alla olevat lainaukset ovat peräisin.
WinClub vastaa uutisessa esille tuotuihin väittämiin ja esitystapaan:

1) ”WinClubiin värvättäville henkilöille on kerrottu valuuttakaupalla saavutettavista, yli 400 prosentin vuosituotoista, joita sijoitusalan ammattilaiset ovat kuvanneet epäuskottaviksi pitkällä aikavälillä.”

WinClub ei ole koskaan luvannut jäsenistölleen minkäänlaisia tuottoja.

Toimittaja kertoo sijoitusalan ammattilaisista, jotka ovat kuvanneet 400 prosentin vuosituottoja epäuskottaviksi pitkällä aikavälillä. Mediassa aiemmin esiintynyt yliopiston asiantuntija oli kertonut edellä mainittujen tuottojen tekemisen olevan valuuttakaupalla mahdotonta. Hän on kuitenkin perunut näkemyksensä YLE:n TV-uutisille perehdyttyään tarkemmin aiheeseen. Ole hyvä ja katso kyseinen uutinen tiedotteen 4.10.2007 olevasta linkistä. WinClubia ja jäsenistöä kiinnostaisi tietää keitä mahtavat olla nämä muut sijoitusalan ammattilaiset ja ovatko he tarkemmin tutustuneet aiheeseen.
Winclub ei sivuillaan tai ”tiedotteissaan” ilmeisesti todella ole missään vaiheessa esittänyt mitään väitteitä sijoituksista saatavaa tuottoa koskien. Tuoreiden tapausten valossa klubi on kuitenkin jossakin määrin vastuussa myös siitä, millainen käsitys klubiin liittymistä suositellessa on uusille jäsenille annettu. Puheet 400 %:n vuosituotoista voivat toki olla peräisin esimerkiksi netin keskustelupalstoilta, mutta yleensä tällaiset varsin monesti esiin tulleet väitteet kielivät siitä, että tämänkaltaisista tuotoista on suosittelutoiminnassa myös puhuttu.

Winclubin kanssa voi olla täysin yhtä mieltä siitä, etteivät 400 %:n vuosituotot ole valuuttakaupassa missään tapauksessa mahdottomia. Samalla on kuitenkin täysin epäuskottavaa väittää, että joku tietty taho kykenisi pitkässä saatossa tämänkaltaisiin vuosituottoihin – jo siksi, että tuollaisilla tuotoilla kaikki maailman raha olisi muutamessa vuosikymmenessä kerätty näille ”viisasten kiven” keksijöille.
Toimittajan olisi paikallaan tutustua esim. internetin kautta maailmalla toimiviin lukemattomiin muihin sijoitusklubeihin ja heidän ansainta- ja tuottotapoihinsa. Tällaisia klubeja on ollut toiminnassa jo paljon ennen WinClubia ja suomalaisia on mukana tällaisissa sijoitusklubeissa varovaisesti arvioiden kymmeniä tuhansia. Edellä mainituista sijoitusklubeista poiketen WinClubilla on oma tuote; Valuuttakaupan signaalijärjestelmä FxTrader Signals.
Sijoitusklubeja on maailmalla suuri joukko. Hyvin moni klubeista on myös vuosien saatossa valitettavasti osoittautunut huijaukseksi. Yksi tällainen huijausten tyyppi ovat erilaiset ”Forex-huijaukset”, joissa osallistujien sijoituksille luvataan valtavia tuottoja valuuttakaupasta, mutta lopulta suurin osa vain päätyy menettämään sijoituksensa tai osan siitä.
2) ”Pyramidipelistä muistuttaa myös muun muassa asetelma, jossa jäsenet hyötyvät taloudellisesti hankkiessaan alalinjaansa uusia jäseniä.”

WinClubin jäsenillä ei ole ”alalinjaa”, josta hän hyötyisi. Kyseinen termi kuuluu monitasomarkkinointi- tai verkostomarkkinointikonsepteihin. Mikäli jäsen on suositellut jäsenyyttä toiselle jäsenelle, niin suosittelun kautta mukaan lähtenyt ei ole ”alalinjassa”. ”Alalinjasta” puhutaan terminä silloin, kun esim. verkostomarkkinointiyrityksessä hyödytään jäsenistä tai jälleenmyyjistä useammasta kuin yhdestä tasosta.
Sana ”alalinja” tuntuisi todella viittaavan sellaiseen verkostorakenteeseen, jossa jonkinlaista tuottoa on saatavissa useammilta tasoilta. Tässä mielessä sanankäyttö on omiaan antamaan harhaanjohtavan kuvan Winclubin ”organisaatiorakenteesta”. Toisaalta laittoman pyramidipelin määritelmä ei lainkaan edellytä sitä, että käytännössä osallistumismaksuista syntyvää tuottoa ”nousee” useammilta tasoilta, omien ”sponsoroitujen” edelleen ”sponsoroimilta” mukaan liittyviltä.
1) ”Toimittaja jätti viime viikolla yhteydenottopyynnön sähköpostiosoitteeseen, joka on jäsenillekin ainoa kanava lähestyä klubin johtoa. Yhteydenottopyyntöön ei ole vastattu.”

Toimittaja Salla Vuorikoski on jättänyt haastattelupyynnön torstaina 27.9.2007 klo 19:40, jossa hän perää WinClubin johtohenkilöiden nimiä ja puhelinnumeroita. WinClub ei vastaa kyseisen toimittajan haastattelupyyntöihin, eikä myöskään anna kyseiselle toimittajalle haastatteluja. Kyseinen toimittaja on uutisointiensa sisältöön viitaten hakenut vääristelevät, valheelliset ja provosoivat tietonsa keskustelufoorumeilta ja saa hakea tästä eteenkinpäin. WinClub on lähettänyt lehdistötiedotteen MTV3:lle edellä mainitun yhteydenottopyynnön jälkeen samana päivänä ja olisi tämän tehnyt ilman kyseisen toimittajan yhteydenottopyyntöäkin.
Winclub on aiemmassa tiedotteessaan luvannut toimia yhteistyössä poliisin kanssa asian selvittämiseksi. Mediaan klubi ei tietysti ole velvollinen ottamaan yhteyttä, mutta poliisin kanssa toimiminen toki edellyttää, että poliisi tietää, kenen kanssa on tekemisissä. MTV3:n uutisten mukaan poliisi ja klubin johto eivät ole olleet yhteydessä.
2) ”Nelisen vuotta Suomessa toiminut WinClub ilmoittaa olevansa rekisteröitynyt Panamaan nimellä Worldwide Investment Company. Yritystä ei kuitenkaan löydy kyseisellä nimellä Panaman kaupparekisteristä.”

Worldwide Investment Company Corp. löytyy toimittajan väittämän vastaisesti Panaman yritysrekisteristä. Yrityksen tiedot löytyvät seuraavan linkin takaa:

https://www.registro-publico.gob.pa/scripts/nwwisapi.dll/registro/prinpage

Ole hyvä ja valitse valikosta ”Mercantile” / ”Soc. Anonimas”. Valitse tämän jälkeen ”Por Ficha” ja anna yrityksen rekisteröintinumero ”495339” ja saat yrityksen tiedot esille.

Olisi syytä myös huomioida ennen spekulaatioita, että Worldwide Investment Company muutti kotipaikkansa Panamaan USA:sta, jonne yritys oli aiemmin rekisteröity.
Winclubin taustayhteisö löytyy tämän selvityksen perusteella Panamasta nimellä Worlwide (siis ei Worldwide) Investment Company Corp. Tässä mielessä MTV3:n uutisen tiedonanto oli täysin paikkansapitävä. Panaman yritysrekisterin tietojen mukaan yrityksen johtajat ja taustahenkilöt ovat nimeltään Ana Valenzuela Miranda, Juanita Rodriquez Reyna sekä Maria Esther Cherigo Gonzalez.

Aiemmin klubi on ilmeisesti ollut rekisteröitynyt samalla nimellä USA:n Wisconsinin osavaltioon, jonka yritysrekisterin mukaan Worldwide Investment Company on purettu viran puolesta verotusepäselvyyksien vuoksi. Yritys on tämän vuoksi rekisterissä statuksella ”delinquent”, jonka lähin suomenkielinen vastine lienee tässä yhteydessä ”velvollisuudet hoitamatta”.

Mikäli klubin toiminta tapahtuu tosiasiallisesti Suomessa ja sen palvelut luovutetaan Suomessa sijaitsevasta kiinteästä toimipaikasta (jollainen esimerkiksi suomalainen palvelin voi sähköisen kaupankäynnin tai lisenssien kaupan osalta olla), myynti on tapahtunut Suomessa. Tällöin myynti myös verotetaan Suomessa.
3) ”Osuuspankkikeskus kiistää yhteydet WinClubiin”.

WinClub ei kerro jäsentensä nimiä tai yhteystietoja. Keskustelufoorumeilla näyttää olevan ”asiantuntijoita”, jotka esiintyvät WinClubin jäseninä, ja levittävät provosointitarkoituksessa väärää informaatiota. Toimittajan etiikan olisi hyvä nojautua tosiasioihin ja niiden selvittämiseen luotettavista lähteistä, ei huhupuheisiin, eikä varsinkaan internetin keskustelufoorumeiden ”juupas/eipäs” –keskusteluihin.
MTV3:n uutisjutussa haastateltiin (ainakin omien sanojensa mukaan) klubin toiminnassa mukana olevaa ja siitä varsin innostunutta jäsentä, jonka väitteiden mukaan jokin Osuuspankki osallistuu toimintaan. On tietysti lähinnä huvittava ajatus, että jokin liikepankki olisi tämänkaltaisessa sijoitusklubissa mukana; hieman epätodennäköiseltä vaikuttaa kuitenkin sekin, että joku tekeytyisi klubin jäseneksi vain päästäkseen väittämään jotakin tämänkaltaista.

Ei ole mitenkään tavatonta, että erilaisia ”mukana on” -väittämiä esitetään värväystoiminnassa vailla mitään todellisuuspohjaa. Kun ihmisille annetaan mahdollisuus hyötyä taloudellisesti tuomalla toisia ihmisiä johonkin toimintaan mukaan, mitä uskomattomimmat huhut lähtevät helposti liikkeelle siitä yksinkertaisesta syystä, että tämänkaltaisilla väitteillä voidaan kummallisen usein vakuuttaa epäilevästi toimintaan suhtautuvat värvättävät. Jokaisessa laittomassa pyramidipelissäkin on aina väitetty olevan mukana suuri joukko poliiseja, juristeja, opettajia, virkamiehiä ja pankinjohtajia – ja hyvin harvoin toiminnan toimeenpanijat ovat pyrkineet tällaisia puheita millään tavoin hillitsemään, sillä hyöty värväyksen onnistumisesta on ollut yhteinen.
4) ”WinClub ilmoitti epäilyn tultua julkisuuteen lopettavansa uusien jäsenten ottamisen. Uutistoimituksen saamien tietojen mukaan jäseniä on kuitenkin yritetty värvätä myös ilmoituksen jälkeen.”

Ilmeisesti toimittajan ”tieto” on jälleen haettu internetin keskustelufoorumeilta. WinClub ei ota jäsenilleen antamansa tiedotteen mukaisesti toistaiseksi uusia jäseniä. Jäseniä ollaan ottamatta tai otetaan WinClubin kulloisenkin päätöksen mukaisesti, riippumatta toimittajan näkemyksistä ja pyrkimyksistä vaikuttaa yksityiseen sijoitusklubiimme.
On tietysti mahdollista, että klubin päätöksestä tietämättömät tai muuten vain innokkaat jäsenet ovat pyrkineet värväämään uusia jäseniä siitäkin huolimatta, että klubin mukaan uusia jäseniä ei enää oteta. Hieman epäilevästi uutistoimituksen saamiin ”tietoihin” voi toki suhtautua.
Onko sinua painostettu?

WinClubille on saapunut viestejä, että joitakin jäsenistössä on painostettu tekemään rikosilmoitusta WinClubin toiminnasta. Esille on noussut voimakkaasti erään toimittajan nimi.

Mikäli koet, että sinua on painostettu, niin pyydämme sinua lähettämään tietoa painostustoimista jäsenpalveluumme.

WinClub harkitsee vakavasti lakimiestensä kanssa toimenpiteisiin ryhtymistä esille nousseiden painostustoimien ja WinClubin liiketoimintaan kohdistuvien hyökkäysten vuoksi.
Kuten toimittajalta, myös Winclubilta / Wincapitalta voi toivoa, että tämänkaltaiset väitteet painostuksesta eivät ole jotakin keskustelupalstoilla leviäviä kuulopuheita. Ehkä hieman harmillisesti tiedotteesta voi nyt saada sen kuvan, että ”painostaja” on nimenomaan MTV3:n toimittaja, joka tekstissä aiemmin mainitaan, vaikka näin ei välttämättä olekaan asianlaita.
Nähtäväksi jää millä tavalla tämäkin tiedotteemme ”väännetään ja käännetään”.
Toivottavasti ei sentään liian monella tavalla.

Winclub- / Wincapita-aiheeseen palataan tällä sivulla siinä vaiheessa, kun jotakin todellista asiasta ilmenee.

2 kommenttia:

Verccomaha kirjoitti...

Alalinja on ollut sikäli oikein, että näistä winclubia mainostavista sivuista Boulat.com käyttää sitä useasti.
Mainostavat sivut voisi kuvitella olevan hierarkiassa ylhäällä, koska sääntöjen mukaan ei saa mainostaa julkisesti.
Alalinja muodostuu vaikka perinteisiä alalinja palkkioita ei saa.

Muistaakseni palvelimen kotimaa ei määrää kotipaikkaa. En nyt löytänyt sitä juttua missä niin mainittiin.
Palstojen mukaan klubin kokouksia on järjestetty suomessa, niin olisiko se varsinaista toimintaa suomessa?

Anonyymi kirjoitti...

missä viimeiset spekulaatiot viipyy?