maanantaina, tammikuuta 30, 2006

Move - Kolme rikosepäilyä

Satakunnan Kansan mukaan Move Networks Oy:ä epäillään peräti kolmesta eri rikoksesta:
Movea epäillään kolmesta rikoksesta
(Päivitetty: 20:22) (30.01 19:00) Poliisitutkinnassa olevaa turkulaista verkostomarkkinointifirma Move Networks Oy:tä epäillään rahankeräysrikoksesta ja markkinointirikoksesta.Tutkinnanjohtaja Kaarle Lönnrot Turun poliisista kertoo, että yritystä epäillään myös kolmannesta rikoksesta, jota ei tutkinnallisista syistä kerrota vielä julkisuuteen. Firmaan kohdistunut poliisitutkinta siirtyy ensi viikolla syyttäjälle. [Lainaus lehden pikauutisista, jotka häviävät uusien tullessa - artikkeli aiheesta todennäköisesti jo huomisen lehdessä.]
Rahankeräysrikos on pyramidipeli, jota jo aiemmassa viestissäni kuvasin. Markkinointirikoksesta on rikoslain mukaan kysymys, kun ylipäätään yleisölle annetaan markkinoidessa selvästi harhaanjohtavaa ja jopa valheellista tietoa. Markkinointirikoksena voidaan tuomita myös kuluttajansuojalain säädösten törkeä noudattamatta jättäminen.

Kolmas rikos on tietysti kysymysmerkki. Tästä emme kuitenkaan voi tietää mitään ennen kuin poliisitutkinnan materiaali tulee julkiseksi joko mediassa tai oikeudenkäynnin tai syyttämättäjättämispäätöksen yhteydessä.

Rahankeräysrikoksessa mukanaolo (käytännössä jonkinlaisen rikoksella saadun hyödyn saaminen) on jo tuomittava teko, josta seurauksena on rikoksella saadun hyödyn menettäminen sekä sakkoja ja mahdollisesti vankeutta. Kielletyn rahankeräyksen toimeenpano voi johtaa pidempiin vankeusrangaistuksiin.

Edit 1.2.2006: Moven kolmas rikosepäily koskee Talous-Sanomien mukaan rekisterimerkintärikosta.

1 kommentti:

Calileon kirjoitti...

Salista tulleet raportit kertovat ettei syyttäjällä ole juttua. Syyttäjän todistajat toimivat lähinnä puolustuksen todistajina. Entiset edustajat jotka todistivat movea vastaan, lopulta myönsivät etteivät olleet oikeasti edes yrittäneet myydä tuotteita saati hankkia uusia edustajia mukaan toimintaan. Olivat siis tekemättä mitään ja olettivat että rahaa tulee! Jopa Laiho todisti lopulta Moven olevan laillinen.

Syyttäjän todistajat :
Olli Arpalahti
Vesa Virtanen
4 ex-movelaista
Jouni Laiho

Puolustuksen Todistajat :
Martti Kähkönen, edustaja
Tuomas Koponen, edustaja
Johan Illman, edustaja
Jari Perko, Suomen suoramarkkinointiliitto
Pontus Eggert, toim. joht. S2E
Johanna Höglund, opertatiivinen joht. MOVE
Peter Adams, ulkopuolinen asiantuntija
Reijo Lehtimäki, kirjanpitäjä
+ yksi polkupyörien asiantuntija sekä Aracom Median edustaja joiden nimiä en tiedä

Polkupyörä expertti todisti että pyörä on hintansa arvoinen ja Aracom Median edustaja että "pakettiin" kuuluva lehtitilaus on alihinnoiteltu. Syyttäjä ei esittänyt vastalausetta vaan tyytyi uskomaan viisaampiaan.

Loppulausunnot lausuttu torstaina ja päätös pitäisi tulla kuun vaihteessa, ja se tulee olemaan paitsi voitto Movelle niin myös koko verkostomarkkinoinnille.