tiistaina, elokuuta 12, 2008

Wincapita kokonaan kuulusteluun

STT:n haastatteleman Krp:n rikoskomisario Seppo Rautavan mukaan jokainen Wincapitaan rahojaan sijoittanut kuulustellaan jossakin vaiheessa. Tämä on poliisilta järkevä liike.

Kuulusteluissa saadaan lisätietoa Wincapitan värväystoiminnasta ja "sponsorien" esittämistä väitteistä. Samalla kukaan mukana ollut ei jätä tekemättä rikosilmoitusta poliisikuulustelun pelossa, koska tapaaminen poliisin kanssa on joka tapauksessa edessä.

Kuten aiemmin arvelin, Wincapitan jäsenet jakautuvat rikostutkinnassa ja tulevissa oikeudenkäynneissä kolmeen eri joukkoon.

Pelkästään rahoja sijoittaneet ovat jutussa asianomistajana. Samoin asianomistajan asemassa ovat ne toimintaan muita mukaan "sponsoroineet", jotka ovat toimineet hyvässä uskossa.

Mikäli sponsori on värvätessä esittänyt tieten tahtoen valheellisia väitteitä koko toimintaa tai esimerkiksi omia tulojaan koskien, häntä voidaan epäillä rahankeräysrikoksesta ja petoksesta.

Kolmas, pienin ryhmä ovat toimintaa varsinaisesti pyörittäneet jäsenet ja perustajat, jotka ovat tienneet asioiden todellisen laidan. Heidän kohdallaan rikosnimikkeet ovat todennäköisesti ainakin rahankeräysrikos ja petos. Myös muita rikoksia kuten veropetoksia voi tulla ilmi tutkinnan kuluessa.

Erityisesti asianomistajan asemassa olevien on syytä muistaa, että poliisikuulusteluissa tulee puhua totta. Ainoastaan kertomalla asioiden oikean laidan voidaan toiminnasta vastuulliset saattaa oikeuden eteen ja mahdollistaa omien menetysten saaminen takaisin.

Rautavan mukaan ensimmäiset tutkinnan perusteella nousseet rikosepäilyt on tarkoitus viedä syyteharkintaan vielä tänä vuonna.

Ei kommentteja: