sunnuntaina, maaliskuuta 16, 2008

Wincapitan kohtalon hetket

Maaliskuun 16. päivä ei tuonut Wincapitan jäsenille lohtua. Toisin kuin väitettiin, Wincapitan sivut eivät näytä aukeavan eikä mitään tietoa toiminnan jatkumisesta ole.

Sitkeimmät yhä väittävät, että Wincapitan sivusto vielä aukeaisi - tällä kertaa 1.4. Tämäkin päivämäärä on taas täysin hatusta repäisty. Wincapitan sivuilla asiasta ei ole tiedotettu, eikä sähköpostia jäsenistölle ole Wincapitasta tullut. Kenties joku sponsori on lähettänyt joukolle sponsoroimiaan tämänkaltaista tietoa, ja sanomaa on välitetty edelleen, mutta mihinkään toiminnan pyörittäjiltä saatuihin tietoihin uusi aikataulu ei perustu.

Melko varmasti lisää päivämääriä ehdotellaan vielä jatkossa. Usko Wincapitaan on yllättävänkin lujaa, vaikka kaikki alkaakin jo viitata siihen, ettei toiminta ole ollut kestävällä pohjalla. Kun panokset ovat suuria, jokainen oljenkorsi kelpaa.

Mikäli Wincapitan tuotot eivät perustuneet väitetyllä tavalla valuuttakauppaan ja toimintaan osallistuneille on aiheutunut taloudellista vahinkoa, klubin toiminnassa on voinut täyttyä useiden eri rikosten tunnusmerkit.

Wincapitan jäsenten joukosta ilmeisesti useat ovat jo tehneet toiminnasta rikosilmoituksen. Rikosilmoituksen tekemistä harkitsevia on kuitenkin jo uhkailtu syytteillä väärästä ilmiannosta. Tätä rikosta ei kuitenkaan pääse tapahtumaan, kun poliisille kertoo tapahtumat tarkoin ja totuudenmukaisesti.

Poliisille ei tarvitse esittää mitään rikosnimikkeitä vaan poliisi määrittää itse, millä rikosnimikkeellä tapausta ryhdytään tutkimaan. Nimike voi myöhemmin myös muuttua. Halutessaan rikosilmoituksen sijasta voi tehdä myös tutkintapyynnön. Ilmoitus on syytä tehdä henkilökohtaisesti poliisille lähimmällä poliisiasemalla, vaikka jutun laajuuden vuoksi sitä tulee todennäköisesti selvittämään Keskusrikospoliisi.

Jokaisen omaan harkintaan jää, esittääkö toimintaan matkaan houkutelleen sponsorin mahdollisesti syyllistyneen kiellettyyn tekoon. Sponsoreita on varmasti ollut varsin erilaisia.

Sponsori - tai joku muu - voi esittää, että toimintaan mukaan liittynyt on ottanut tietoisesti suuren riskin. Kysymys kun nyt ei ole siitä, että valuuttakaupan suuret riskit olisivat realisoituneet, vaan siitä, että sijoitusklubi on hävinnyt kuin tuhka tuuleen sijoittajien rahojen kera. Muista riskeistä puhuminen kertoo vain, että puhuja itsekään ei ole uskonut toiminnan olevan muutoin kestävällä pohjalla.

Rikosilmoituksen tai tutkintapyynnön tekeminen on ainoa keino, jolla rikoksen uhriksi tullut voi saada vahingoistaan korvausta. Erityisesti mikäli jutun rikosnimikkeeksi tulee petos, on selvää, että kaikkien rikoksen uhriksi tulleiden on mahdollista vaatia menetystensä korvaamista. Kuten aiemmin on jo todettu, nopealla ja yhtäaikaisella toiminnalla kaikki rikoksen uhriksi itsensä kokevat voivat saada juttunsa käsittelyyn samalla kertaa.

MTV3:n tietojen mukaan Wincapitan toiminnan keskeisellä taustahenkilöllä on jo valmiiksi talousrikostuomio ja muhkeat velat maksamattomina ulosotossa. Rahoihin kiinni pääseminen voi tuottaa viranomaisille melkoisia vaikeuksia.

Toivoa kuitenkin on: koska rahojen välittämiseen käytetty Moneybookers sulki Wincapitan tilin varsin varhaisessa vaiheessa, on mahdollista, että tilille on jäänyt myös huomattavia summia rahaa. Jos toiminta ei perustunutkaan menestyksekkääseen valuuttakauppaan, on mahdollista, että klubiin sijoitetuista rahoista suuri osa vaihtoi omistajaa suoraan klubin Moneybookers-tililtä: osaa klubiin tulleista rahoista ei koskaan nostettu Moneybookersista mihinkään vaan niitä käytettiin suoraan tuottojen maksuun.

Wincapitan toiminnassa on ollut mukana jopa 10 000 suomalaista, joiden tekemät sijoitukset voivat nousta kymmeniin miljooniin euroihin. Mikäli Wincapita paljastui nyt täydeksi huijaukseksi, suuria menetyksiä kokeneita kohtalotovereita riittää, ja kokemuksia on syytä jakaa.

Jostakin syystä näissä tilanteissa tyypillistä kuitenkin on, että ongelmista syytellään aivan vääriä ihmisiä, kuten toimintaan pettyneitä, rikosilmoituksen tekijöitä tai keskustelupalstoilla kokemuksiaan jakavia jäseniä. Väitetyn valuuttakaupan onnistumiseen media, toiset jäsenet tai netin keskustelupalstat eivät kuitenkaan liiemmin vaikuta. Syylliset ovat juuri siellä missä menetetyt rahatkin.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Asiallista analyysiä jälleen kerran...

Anonyymi kirjoitti...

Sitkeimmät yhä väittävät, että Wincapitan sivusto vielä aukeaisi - tällä kertaa 1.4. Tämäkin päivämäärä on taas täysin hatusta repäisty.

Aprillia aprillia?