perjantaina, syyskuuta 28, 2007

Winclub / Wincapita mediassa

Median kiinnostus Winclubin tapausta kohtaan on ollut suurta. Klubin toiminta on kuitenkin sen verran sisäänpäinkääntynyttä, että kovin paljoa tietoa mediakaan ei ole saanut kerättyä taustalla vaikuttavista tahoista, klubin sijoitustoiminnasta tai sen jäsenistöstä.

YLE:n Poliisi-tv kertoi eilisessä raportissaan Winclubin taustalla olevan kolme pääkaupunkiseudulla asuvaa miestä. Ohjelmassa Helsingin kauppakorkeakoulun professori Vesa Puttonen kommentoi väitettyjen tuottojen epärealistisuutta pitkässä juoksussa. Jutussa esiintyy myös Sisäministeriön hallitusneuvos Jouni Laiho, jonka mukaan suurimmat ministeriön tietoon tulleet Winclub-satsaukset ovat olleet yli 10 000 euroa.

MTV3:n eilisen uutisen mukaan Winclub-juttu on nyt siirtynyt Keskusrikospoliisin tutkintaan. Jutussa kommentoidaan myös Winclubin eilistä tiedotetta. Aivan lähipäiviksi on Winclubin osalta todennäköisesti odotettavissa uutishiljaisuutta, kun KRP:n tutkimukset lähtevät käyntiin. Mediamylläkkä on nyt kuitenkin tuonut klubin toiminnan monien tietoon, ja pyramidipelit ja niiden riskit ovat jälleen kerran saaneet julkisuutta.

Winclubia koskevat uutiset netissä:
Tällä sivustolla:

torstaina, syyskuuta 27, 2007

Winclub tiedottaa

Winclub on tänään 27.9. lähettänyt lehdistötiedotteen. Koska kyse on julkisesta tiedotteesta ja tälläkin sivulla on aihetta useita kertoja käsitelty, on parasta esittää koko teksti myös tässä muutaman kommentin kera.
Lehdistötiedote 27.9.2007
Hyvät vastaanottajat

Viitaten WinClubista julkisuudessa käytyyn keskusteluun toteamme, että on tullut aika avata toimintamme rakennetta yksipuolisen ja väärinkäsityksiin perustuvan uutisoinnin oikaisemiseksi. Toiminnan yksityisyydestä johtuen tiedottamisemme on keskittynyt jäsenkuntamme informoimiseen.
Pahoittelemme julkisen tiedotuksemme vähäisyyttä ja pyrimme kaikin mahdollisin keinoin jatkossa auttamaan sekä viranomaisia että mediaa ymmärtämään klubin toimintaa, koska se on meidän kaikkien edun mukaista. Liikesalaisuuteen vedoten teemme julkistamisessa vähäisiä rajauksia mutta vain medioiden suuntaan.
WinClub on vuonna 2003 perustettu yksityinen sijoittajaklubi, jonka jäsenmäärä maailmanlaajuisesti on tällä hetkellä noin 6 000 luonnollista henkilöä sekä vähäisessä määrin joitakin yrityksiä.
Klubi tarjoaa yksityisille ihmisille ja yrityksille kehittämäänsä valuuttakaupan signaalijärjestelmää FxTrader Signals, joka tuottaa käyttäjälleen reaaliaikaisesti valuuttaparin EUR/USD osto- ja myyntisignaaleja. Jäsenet ja jäsenten hankkimat asiakkaat ostavat FxTrader Signals –järjestelmän käyttöoikeuksia ja voivat järjestelmää hyväksikäyttäen tehdä itsenäisesti valuuttakauppaa valitsemansa valuuttakauppa-alustan kautta.
Uutisoinnissa WinClubia on syytetty pyramidihuijauksesta, jossa markkinointiketjuun aikaisemmin liittyneiden palkkiot maksetaan myöhemmin mukaan lähteneiden liittymismaksuilla. Pyramidihuijaukseen liittyy keskeisesti palkkiojärjestelmä, jossa palkkioita maksetaan useilta tasoilta näin syntyneessä ketjussa tai verkostossa. Huijaus sinällään on petos, jossa ihmisiä johdetaan harhaan pyrkimyksenä saada heidän rahansa ilman aikomustakaan toimittaa heille minkäänlaista vastiketta.
WinClubin liiketoiminta ja ansaintamekanismi perustuu FxTrader Signals-järjestelmän suositteluun ja hyväksikäyttöön valuuttakaupassa. WinClub ei sijoita jäsentensä varoja valuuttakauppaan. Saamastaan myyntitulosta WinClub sijoittaa osan valuuttakauppaan. FxTrader Signals-järjestelmän käyttöoikeuslisenssejä on rajattu määrä ja jäsenet voivat ostaa ja myydä lisenssejä WinClubin sisäisessä lisenssipörssissä. Jäsenet saavat tuloa suosittelupalkkioina, pörssissä myymiensä lisenssien myyntivoittoina ja valuuttakaupan tuottoina, mutta luonnollisesti myös tappiot ovat mahdollisia. Jäsenemme tietävät, että sijoitustoimintaan liittyy aina riski. WinClub ei ole anna minkäänlaisia lupauksia tuotoista.
Lisenssien pörssihinta on ollut parhaimmillaan yli 30-kertainen alkuperäiseen hankintahintaan nähden. Negatiivinen julkisuus on saanut monet jäsenistössä myymään hankkimiaan käyttöoikeuslisenssejä tappiolla ja lisenssien pörssihinta on laskenut.

WinClubissa ei makseta suosittelupalkkioita useilta tasoilta. Suurin osa jäsenistä ei ole suositellut uusia jäseniä, eikä yksikään WinClubin jäsen ole menettänyt rahojaan. Tällä hetkellä emme ota uusia jäseniä, eikä se ole edellytys toimintamme jatkumiselle. Toiminta on täysin laillista ja kiistämme jyrkästi epäilyt pyramidihuijauksesta.
Valuuttapörssi eli The Foreign Exchange eli Forex on markkinapaikka, jossa pankit ja investoijat käyvät kauppaa vaihtaen valuuttaa toiseen valuuttaan eli tehden kauppaa valuuttaparin välillä. Valuuttakauppaa on tehty 1900-luvun alkupuolelta alkaen. 1990-luvulla tapahtunut internetin ja kotitietokoneiden käytön räjähdysmäinen kasvu on mahdollistanut yksityisten sijoittajien sijoitukset valuuttakauppaan. Tämä kehitys on mahdollistanut myös WinClubin toiminnan valuuttakaupassa kehittämänsä FxTrader Signals –järjestelmän avulla.

Uutisoinnissa on esiintynyt väite, että jäsenemme olisivat vaitiolovelvollisia, mikä ei pidä paikkaansa. Ainoastaan klubin jäsenten oikeutta julkiseen, kaupalliseen ja laajamittaiseen markkinointiin on rajoitettu, mikä on tavanomainen ja kokemuksen osoittama tarpeellinen käytäntö. Väärinkäsitysten välttämiseksi WinClub on halunnut pidättää itsellään oikeuden lausuntojen antamiseen omasta toiminnastaan. Villi myyntityö on uhka kuluttajansuojalle, mikä ei ole pelkästään meidän havaintomme.

Toimimme mielellämme yhteistyössä eri tahojen kanssa, jotta WinClubin
toimintaan liittyvät väärinkäsitykset saadaan oikaistua.
Kunnioittavasti
WinClub
Klubin tiedote on sävyltään huomattavasti aiempaa rauhallisempi ja sovinnonhaluisempi. Kovin paljon tietoa se ei kuitenkaan sisällä, ei edes toiminnan pyörittäjien tietoja.

Winclub väittää, että se ei sijoita jäsentensä varoja valuuttakauppaan. Jäsenen on kuitenkin mukaan liittyessään ostettava lisenssi FxTrader Signals -ohjelmistoon, ja vastineeksi jäsen saa tämän lisenssin osuuden Winclubin sijoitustoiminnan tuotosta. Edelleen näitä lisenssiosuuksia voi myydä ja ostaa klubin sisäisessä "pörssissä". Tällä tavoin klubi tosiasiallisesti sijoittaa varoja, jotka ovat vähintäänkin peräisin sen jäseniltä. Toiminta on hyvin lähellä rahasto- tai arvo-osuuksien kauppaa, joskaan kyseessä eivät ole "oikeat" osakkeet, eikä toiminta ole minkään arvopaperimarkkinoita tarkkailevan tahon kuten Rahoitustarkastuksen valvonnassa. Kyseenalaista onkin, onko kyseessä lopulta luvanvarainen sijoituspalvelujen tarjoaminen.

Winclubin määritelmä pyramidihuijauksesta on tämä:
WinClubia on syytetty pyramidihuijauksesta, jossa markkinointiketjuun aikaisemmin liittyneiden palkkiot maksetaan myöhemmin mukaan lähteneiden liittymismaksuilla. Pyramidihuijaukseen liittyy keskeisesti palkkiojärjestelmä, jossa palkkioita maksetaan useilta tasoilta näin syntyneessä ketjussa tai verkostossa. Huijaus sinällään on petos, jossa ihmisiä johdetaan harhaan pyrkimyksenä saada heidän rahansa ilman aikomustakaan toimittaa heille minkäänlaista vastiketta.
Määritelmä ei ole täysin paikkansapitävä. Pyramidipelit kieltävän rahankeräyslain mukaan pyramidipeli on järjestelmä, jossa toimintaan osallistuvien tulot kokonaan tai osittain riippuvat suorituksista, jotka toiset toimintaan osallistuvat tekevät. Tällöin:
  1. Pyramidipeli voi olla osa laajempaa toimintaa, jossa kaikki tulot eivät tule kielletystä järjestelmästä.
  2. Pyramidipelissä ei ole tarvetta olla useampitasoista palkkiojärjestelmää. Riittää, että yksikin saa palkkion mukaan tuomiensa uusien jäsenten maksamista maksuista.
  3. Pyramidipeli ei välttämättä toimi niin, että rahalle ei anneta minkäänlaista vastiketta. Rahalle saatu vastike ei vain kaiken järjen mukaan ole maksetun hinnan arvoinen, vaan hinta on maksettu (ainakin osittain) oikeudesta saada toisten vastaavista maksuista syntyvää tuottoa, kuten Moven tapauksessa.
  4. Pyramidipelissä suurin osa mukaan liittyvistä ei saa houkuteltua ketään muuta lähtemään mukaan.
  5. Aivan puhtaankin pyramidipelin osallistujien määrän kasvaessa ja järjestelmän sääntöjen estäessä varojen poisnostamisen tiettyinä ajanjaksoina toiminta voi jopa vuosikymmeniä tuottaa luvatunkaltaisia tuottoja osallistujille. Jossakin vaiheessa se kuitenkin väistämättä johtaa tilanteeseen, jossa suurin osa jää häviölle. Pyramidipeli voi olla myös pienempi osa muutoin laillista toimintaa.
Yhtä mieltä Winclubin tiedotteen kanssa voi olla siitä, että "villin myyntityön" rajoittamiseksi on toimittava. Julkinen markkinointi ja mainostaminen olisivat kuitenkin läpinäkyvämpää toimintaa, joka tulisi myös julkisen kritiikin ja tarkastelun alaiseksi.

Yksittäisen ihmisen kertoessa toiselle tällaisesta sijoitusmahdollisuudesta kukaan ei pysty tarkkailemaan ja todistamaan esitettyjä väitteitä. Sijoituspalveluiden tarjoaminen on lisäksi Suomessa luvanvaraista toimintaa, jota Rahoitustarkastus valvoo.

Winclubilla on täysi oikeus kiistää pyramidipeliepäilyt. Mikäli kuitenkin toiminnassa uuden jäsenen mukaan saava jäsen saa tavalla tai toisella osan uuden jäsenen maksamista maksuista ja suorituksista, toiminta voi olla tältä osin rahankeräyslaissa kiellettyä. Vieläkään ei ole selvää, mitä kaikkea tarkalleen ottaen Sisäministeriön epäilyt koskevat, ja mitä jatkossa tapahtuu.

keskiviikkona, syyskuuta 26, 2007

Winclub - suurin huijaus?

MTV3:n uutisten mukaan Winclubia koskeva pyramidipeliepäily on poikimassa rikostutkinnan. Nyt on syytä arvioida sitä, kuinka suuresta jutusta tässä voi olla kysymys.

Valtaosa klubin jäsenistä lienee liittynyt mukaan aikana, jolloin minimipanostus on ollut 3000 euroa - 2000 euroa käyttöoikeusmaksua ja vähintään 1000 euroa sijoituksena. Hyvin suuri osa jäsenistä on kuitenkin todennäköisesti panostanut klubiin tätä enemmän, 4000-5000 euroa.

Winclubia koskevien keskusteluiden suuren aktiivisuuden ja luettuuden vuoksi on syytä arvella, että toiminnassa on mukana huomattava joukko suomalaisia. MTV3:n uutisessaan haastatteleman Petteri Haipolan mukaan Suomessa yksittäiseen verkostopyramidijärjestelmään on tähän asti liittynyt noin hieman alle 10 000 henkilöä.

Toiminnan hieman toisenlaisen luonteen vuoksi Winclubilla voi olla kuitenkin jopa tätä enemmän jäseniä. Jäsenen toiminta edellyttää ainoastaan rahan sijoittamista, ja varsinkin viime aikoina jäsenmäärä on todennäköisesti ollut aivan huomattavassa kasvussa.

Jos esimerkiksi 12 000 ihmistä olisi sijoittanut Winclubiin keskimäärin 4000 euroa, kokonaissumma nousee jo lähes 50 miljoonaan euroon. Mikäli kyseessä on huijaus, se olisi myös Suomen ja Pohjoismaiden historian suurin huijaus - ja samalla suoranainen maailmanluokan huijaus, sillä ainoastaan kymmeniä tai korkeintaan satoja suurempia huijauksia on saatu toimeenpantua sitten Charles Ponzin aikojen.

tiistaina, syyskuuta 25, 2007

Winclub sulkeutui

Winclubin nettisivut on suljettu muutamia minuutteja sitten (n. klo 20.08). Sivuille ilmestyneen tekstin mukaan sivusto on kiinni "tietokantapäivityksen vuoksi".

Vain hetkeä ennen tätä sulkeutumista joku onnistui avaamaan Winclubin koko tietokannan hallintaohjelmiston selaimessa yksinkertaisesti aukaisemalla sopivan osoitteen. Tietokannan hallintaa ei mitenkään oltu suojattu, joten sitä pystyi ilmeisesti tarkastelemaan tai muokkaamaan kuka tahansa pelkästään avaamalla sivun selaimessaan.

Joku myös lähes saman tien poisti koko tietokannan sisällön. Vaihtoehtoja näyttäisi olevan kolme:
  1. Joku sivulle päässeistä poisti sisällön vahingossa tai tahallaan, tai
  2. Winclubin ylläpito poisti sisällön viedäkseen tiedot toisten uloittumattomiin avoimelta nettisivulta, tai
  3. Linkki avoimeen tietokannan hallintaohjelmistoon julkaistiin tahallaan, jotta tietokannan häviämisestä (ja mahdollisesti myös toiminnan päättymisestä ja jälkien katoamisesta) voidaan syyttää ulkopuolisia.
Winclubin serveri sijaitsee Suomessa osoitteessa webserver8.neutech.fi Neutech Oy:n webbihotellissa. Neutech ostaa konesalipalveluita Telenor Oy:ltä. Serveri ei siis ilmeisesti ole ulkomailla.

Klo 20.47: koko Winclubin serverillä olleen hallintaohjelmiston (phpMyAdmin) väitetään tulleen poistetuksi.

Klo 21.08: MTV3 uutisoi aiheesta. Uutisessa on myös juttua mukana olleen kokemuksista.

Klo 22.05: Winclub tiedottaa tilanteesta omilla sivuillaan:
WinClubin sivusto on suljettu tänään 25.9.2007 tietokantapäivitysten vuoksi ja avataan heti kun tietokantapalautus ja ohjelmistomuutokset on suoritettu. MTV3 näyttää uutisoivan väärää tietoa WinClubista, joka vaikuttaa jo ajojahdilta.
Tiedotteen perusteella kukaan ulkopuolinen ei ole koskenut tietokantaan, vaan klubin pyörittäjät ovat poistaneet tietokannan.

Klo 22.12: Winclubin sivujen sulkeutumisesta mainitaan MTV3:n kymmenen uutisissa.

N. klo 23.50: Winclub ilmoittaa sivujensa palaavan käyttöön n. klo 3.00 aamuyöllä.

(26.9.2007)
N. klo 3.30: Winclubin sivut avautuvat uudelleen. Jotakin tavallista päivitystä suurempaa on kuitenkin tapahtunut, koska käyttäjille on lähetetty uudet salasanat järjestelmään. (Onko palvelin kenties siirretty ulkomaille?)

N. klo 10.00: Winclub tiedottaa sivuillaan:
Tiedote ti 25.9.2007 klo 23:20

WinClubin järjestelmää ollaan siirtämässä suuremman kapasiteetin omaavalle serverille. Tänään n. klo 20:00 sivustolle murtauduttiin. Vaihdoimme tietomurron vuoksi järjestelmän salasanat. Sivustolle murtautuminen tapahtui ”sopivasti” tilanteessa, jossa olimme siirtämässä testitietokantaa uuteen serveriympäristöön. Tietomurron vuoksi palautimme myös tuotantotietokannan edellisen yön tilanteesta. FxTrader Signals –järjestelmä toimii eri serverillä USA:ssa ja päivitämme kyseiseen järjestelmään sisäänkirjautumisutiinit keskiviikon 26.9.2007 aikana ja tämän vuoksi FxTrader Signals -järjestelmä on päivitykseen vievän ajan poissa käytöstä.WinClub on lähettänyt kaikille jäsenilleen uuden salasanan toiseen sisäänkirjausvaiheeseen. Salasana on lähetetty sähköpostiosoitteeseen, joka on kirjattu jäsenen perustietoihin. Mikäli jäsenellä ei ole sähköpostiosoitetta kirjattuna, ei salasanaa ole voitu lähettää. Tällöin sinun tulee pyytää uusi salasana jäsenpalvelusta.

Emme voi muuta kuin ihmetellä tyrmistyneinä MTV3:n uutisointia. Asia oli välittömästi MTV3:n sivustolla uutisena ja myöhemmin myös TV-uutisissa. Suomessa on näköjään maan tapa ensin hutkia ja sitten vasta tutkia.
Kuten jo todettu, Winclubin tietokanta oli ilmeisesti kenen tahansa katsottavana täysin suojaamattomalla sivulla ainakin jo klo 19. Aiemman tiedotteen perusteella tämä ei johtunut "hakkeroinnista" vaan yksinkertaisesti siitä, että tietokanta joko väliaikaisesti tai pysyvästi oli jäänyt kokonaan vaille suojausta. Koska tietokantaan pääsi käsiksi, kuka tahansa saattoi tarkastella esimerkiksi klubilaisten salasanoja. Mahdollisesti tämän vuoksi Winclub nyt uusii salasanat lähettämällä ne jäsenilleen sähköpostilla.

Keskusteluiden hiljentymisen perusteella Winclub on muutenkin rauhoitellut jäseniään, joista monet näyttävät uskovan toiminnan jatkuvan täysin normaalisti.

MTV3:n uutinen tuli ulos aikana, jolloin Winclubin nettisivujen sulkeutumisen syystä ei ollut mitään tarkempaa tietoa. Uutisessa ei todettu Winclubin kaatuneen vaan sen nettisivujen olevan kiinni, mikä piti paikkansa.

Klo 11.00: Odotetusti Poliisi-tv aikoo käsitellä Winclubia seuraavassa ohjelmassaan torstaina 27.9. klo 22.05 (YLE tv2).

Klo 13.04: MTV3 julkaisee uuden uutisen Winclubista. Uutisen mukaan juttu on etenemässä poliisitutkintaan, ja Sisäministeriö on saanut viime päivien aikana runsaasti lisätietoa. Jutussa mainitaan myös Winclubin sivuston sulkeutumisesta ja uudelleenavautumisesta.

N. klo 16.00: Winclubin sivuilta löytyy vielä lisää salaamatonta materiaalia. Tietoa ei ole siitä, onko sivut jätetty tahallaan kaikille avoimeksi.

Tälle sivulle päivitetään lisätietoa sitä mukaa kuin sitä tulee.


Netistä löytyviä kuvia Winclubin sivustosta:

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

(Lisää linkkejä voi laittaa kommentteihin.)

maanantaina, syyskuuta 24, 2007

Winclub ja pyramidipeli

Varmuuden saaminen pyramidipelistä epäillyn Winclubin toiminnan todellisesta luonteesta kestää todennäköisesti varsin pitkään. Tämän kirjoituksen tarkoitus on kyseenalaistaa liian yksioikoisia väitteitä siitä, että kyseessä ei missään tapauksessa voi olla Suomen laissa kielletty toiminta. Kun Sisäministeriö tiedottaa tällaisista epäilyksistä, varoitukset on aiempien tapausten perusteella syytä ottaa vakavasti.

Pyramidipelin merkitys


Rahankeräyslaissa pyramidipelillä tarkoitetaan
toimintaa, jossa mukaan liittyvän henkilön ansainta- tai voittomahdollisuudet osaksi tai kokonaan muodostuvat vastikkeetta niistä maksuista, joita toimintaan myöhemmin mukaan liittyvät maksavat osallistumismaksuina tai muina kerta- tai toistuvaissuorituksina. [4 § kohta 5.]
Pyramidipelissä mukaan liittyvän on tehtävä jokin suoritus yleensä suoraan toiminnan pyörittäjälle; tämän suorituksen tehtyään uusi jäsen saa oikeuden tuloihin, jotka syntyvät uusien jäsenten liittyessä mukaan ja maksaessa vastaavanlaisia maksuja. Pyramidipeliä ei koskaan esitellä pyramidipelinä, vaan tulojen väitetään aina tulevan sijoitustoiminnasta tai tuotteiden ja palveluiden kaupasta.

On syytä huomata, että vastikkeettomalla maksulla ei tarkoiteta sellaista maksua, jonka vastineeksi ei saa kerrassaan mitään. Esimerkiksi Moven tapauksessa katsottiin, että edustajien ostaman polkupyöräpaketin hinta oli niin korkea, että osa hinnasta on ollut vastikkeetonta osallistumismaksua, vaikka paketti sisälsikin konkreettisia tuotteita.

Toinen huomionarvoinen asia on se, että pyramidipeli tai ponzihuijaus voi jatkua varsin pitkäänkin ja tuottaa mukaan liittyneille luvatunkaltaisia tuottoja. Erityisesti tämä onnistuu silloin, kun tuottojen ja tehdyn sijoituspanoksen nostamista rahana rajoitetaan eri tavoin.

Winclub-toiminta Suomen lain alaista

Winclubin kotipaikan sanotaan olevan Panamalla. Tästäkin huolimatta vähintäänkin jäsenten toimintaan sovelletaan Suomen lakia: suomalaiset ovat markkinoineet (tai “suositelleet”) Winclubin toimintaa Suomessa toisille suomalaisille. Samoin klubin suomalaisten taustahenkilöiden sanotaan edistäneen toimintaa myös Suomessa. Lisäksi klubin käyttämä palvelin on sijainnut ilmeisesti Suomessa. Toinen asia on, kyetäänkö kaikkia toiminnan taustatahoja saamaan tarvittaessa kuulusteluihin ja oikeuden eteen.

Winclubin suosittelupalkkiot

Winclubin kohdalla Sisäministeriön osoittamat pyramidipeliepäilyt voivat koskea kahta eri asiaa. Ensimmäinen on klubin suosittelupalkkiojärjestelmä, jonka perusteella toimintaan uuden jäsenen tuonut jäsen saa 20 % uuden jäsenen sijoitusten tuotosta. Toinen ovat klubin tuotto-odotukset ylipäätään: jos sijoitetuille varoille sanotaan tulevan jopa 400 %:n vuosituottoa, tulevatko rahat todellisesta kaupankäynnistä vai uusien jäsenien taskusta.

Ensimmäistä kohtaa koskien Winclub toteaa omassa tiedotteessaan:
Jäsenyyttä on voinut suositella ainoastaan henkilökohtaisesti tuntemalleen henkilölle. Suuri osa jäsenistöä ei ole suositellut kenellekään. Suosittelijaa on palkittu suosittelupalkkioilla suosittelupalkkiojärjestelmän mukaisesti. WinClubin käyttämä suosittelupalkkiojärjestelmä on laajalti käytössä eri toimialojen yrityksissä, eikä ole millään tavoin rinnastettavissa verkosto- tai monitasomarkkinointijärjestelmiin.
Missään monitasojärjestelmässä suurin osa mukana olevista ei tleensä ole saanut mukaan ketään muuta. Winclubin järjestelmän merkittävin ero verkostomarkkinoinnissa yleensä käytössä oleviin järjestelmiin on siinä, että palkkioita suosittelusta ei ilmeisesti ole noussut useammille ”ylemmille” tasoille. Mielenkiintoista on silti kysyä, miksi Winclub ylipäätään maksaa suosittelusta palkkioita. Miksi klubin jäsenten määrä on tällä tavoin pyritty maksimoimaan?

Winclubin tiedotteen mukaan klubi ei lainkaan sijoita jäsentensä varoja vaan jakaa jäsenilleen myyntitulojensa sijoittamisesta kertyneitä tuottoja.
On paikallaan vielä tähdentää, että WinClub sijoittaa FxTrader Signals –järjestelmän käyttöoikeusmaksuista eli myyntitulostaan osan valuuttakauppaan. Tämä sijoituspääoma on WinClubin omaisuutta ohjeistusten mukaisesti. WinClub ei sijoita jäsentensä varoja, vaan omiaan, ja jakaa saamastaan tuotosta osan takaisin jäsenilleen. Jäsenet ostavat tuotteen käyttöoikeuksia. Tuote on oikea ja olemassa oleva. Jäsenet voivat tehdä itse valuuttakauppaa FxTrader Signals –järjestelmää hyväksikäyttäen ja näin myös tapahtuu.
Winclubissa saadut palkkiot riippuvat klubin sääntöjen mukaan kuitenkin myös jäsenen itse tekemistä sijoituksesta. Jokainen jäsen ei näytä näin saavan samaa osuutta tuotosta vaan tosiasiassa tuotto-osuudet riippuvat sijoitusten määrästä. Edelleen Winclubin omat säännöt ovat tässä tiettävästi myös muuttuneet: vielä vuoden 2006 alkupuolella FxTrader Signals -järjestelmän käyttöoikeuden ostamista ei nettisivujen perusteella edellytetty.

Näin ei ole välttämättä uskottavaa väittää, että tuotot perustuisivat nimenomaan FxTrader-järjestelmän myyntiin. Esimerkiksi oikeudessa voidaan todeta, että syy käyttöoikeusmaksun maksamiseen on tosiasiallisesti ollut pyrkimys saada tuottoja toisten maksamista vastaavista maksuista ("sijoituksen tuoton" kautta), ei palvelun käyttö sinänsä. Tällöin maksu voidaan katsoa vastikkeettomaksi osallistumismaksuksi, joka on tehty pyramidijärjestelmään liittymisen edellytyksenä, vaikka maksua nimitettäisiinkin miksi tahansa.

Winclubin tuotot

Toinen, vielä merkittävämpi kysymys on se, mistä Winclubin jäsenten sijoituksilleen saamat tuotot ovat todellisuudessa tulleet. Mikäli ne ovat tosiasiassa tulleet kokonaisuudessaan Winclubin tekemien sijoitusten tuotosta, rahankeräyslain näkökulmasta kaiken pitäisi olla kunnossa. Mikäli tuottoja on kuitenkin edes osittain maksettu niistä rahoista, jotka on kerätty uusilta mukaan liittyviltä jäseniltä, kyse on todennäköisesti laissa kielletystä toiminnasta.

Tiedotteensa mukaan Winclub on lopettanut uusien jäsenten hyväksymisen tänään 24.9.2007. Keskustelupalstoilla esitettyjen väitteiden mukaan tämän perusteella pitäisi selvitä melko pian, perustuvatko toiminnan tuotot uusien jäsenten maksamiin maksuihin ja sijoituksiin. Tässä voi kuitenkin kestää varsin pitkään, sillä rahojen ulossaamista on hidastettu merkittävästi.

Mikäli esimerkiksi sijoitukselle luvataan puolessa vuodessa 50 % tuotto ja tuotosta 20 % on heti nostettavissa rahana, riittää, että jäsenelle maksetaan alkuperäisestä pääomasta ainoastaan 10 % takaisin puolen vuoden aikana. Loput 90 % jäävät yhä järjestelmän toimeenpanijoiden käsiin. Edelleen usein huikeisiin tuottoihin sokeasti uskovat jättävät rahansa nostamatta sijoittaen ne uudelleen. Jäsenistön kasvaessa tuottoja nopeammin suuremmatkin tuotot pystytään maksamaan kivutta rahana.

Ainoastaan siinä tapauksessa, että kaikki jäsenet voivat nostaa klubista vähintään sijoittamansa rahasumman verran, voidaan varmuudella todeta, että tuotot ovat ainakin osittain tulleet muualta kuin uusien jäsenten panoksista. Esimerkiksi Winclubissa kukaan ei vielä koe tulleensa mitenkään huijatuksi, koska sääntöjen vuoksi hyvin suuri osa jäsenistöstä ei ole voinut vielä edes yrittää nostaa pois sijoittamiaan varoja tai niitä vastaavaa summaa.

Mikäli kyseessä on pyramidipeli, jossakin vaiheessa suurin osa osallistujista kuitenkin häviää rahansa väistämättä – menee siihen sitten vuosi tai vuosikymmen. Tämän vuoksi pyramidipelit on laissa kielletty.

sunnuntaina, syyskuuta 23, 2007

Pyramidipelin seurauksista

Pyramidipeliin osallistuminen on laissa kiellettyä, ja pyramidipelin toimeenpaneminen ja sen toiminnan edistäminen esimerkiksi osallistujia värväämällä on säädetty rangaistavaksi. Suomessa oikeuteen on tullut kuitenkin vasta harvoja pyramidipelitapauksia.

WGI- ja Move-tapauksien oikeuskäytännön perusteella järjestelmän toimeenpanijat tuomitaan rahankeräysrikoksesta, josta rangaistuksena on sakkoja ja mahdollisesti vankeutta, ja toimintaan osallistuneet ja siitä taloudellisesti hyötyneet rahankeräysrikkomuksesta, josta rangaistuksena on sakkoja. Jokaisessa tapauksessa kielletystä toiminnasta tullut taloudellinen hyöty tuomitaan valtiolle menetetyksi.

Pyramidipelissä mukana ollut on osallistunut kiellettyyn toimintaan; toisaalta hän on voinut tosiasiassa kärsiä taloudellista vahinkoa toiminnasta ja joutua rikoksen uhriksi. Vakiintunutta oikeuskäytäntöä siitä, miten pyramidipeliin rahansa menettäneitä tulisi kohdella, ei vielä ole.

Rahankeräysrikoksen ohella pyramidipelin toiminta voi täyttää myös esimerkiksi markkinointirikoksen ja petoksen tunnusmerkistön, jos osallistujille annetaan valheellinen kuva siitä, mistä toiminnasta tulevat tuotot syntyvät. Osallistujan on mahdollista olla pyramidipeliä koskevassa oikeudenkäynnissä asianomistajana ja vaatia toimeenpanijoilta korvauksia kärsimästään taloudellisesta vahingosta.

Alla on OTK, LL.M. Pekka Riekkisen lähettämä kannanotto pyramidipelissä koetun taloudellisen vahingon korvattavuuteen sekä sen laajempiin yhteiskunnallisiin vaikutuksiin.
Mikäli verkoston organisoijien toiminta ns. pyramidipelissä täyttää rikoksen, kuten rahankeräysrikoksen, tunnusmerkistön, niin tällöin on mahdollista, että verkoston alaorganisaatioon liittynyt henkilö voi vaatia hänelle rikoksella aiheutuneen taloudellisen vahingon korvaamista vahingon aiheuttajilta. Tämä perustuu siihen, että vahinko on aiheutettu rangaistavaksi säädetyllä teolla (vrt. Vahingonkorvauslain 5. Luvun 1 §).

Rahankeräysrikoksen ohella kyseeseen voi mahdollisesti tulla myös petos. Petoksen tunnusmerkistö voi täyttyä, mikäli verkoston liittymissopimuksia tehtäessä verkoston toimijat eivät anna todellisuutta vastaavaa kuvaa verkoston rahankeräyksen logiikan periaatteista ja lopputuloksista, joihin niiden soveltaminen palkkiolaskennassa johtaa, eli tavallisesti siihen, että organisaation yläosa hyötyy toiminnasta monin verroin alaosaa enemmän. Todistelun tasolla voidaan esimerkiksi kysyä, onko näistä tulonjaoista verkoston sisällä esitetty asianmukaista tietoa markkinoitaessa verkostoa tuleville jäsenille?

Suomen oikeudessa taloudellinen vahinko korvataan vain erityistapauksissa, mutta juuri rikoksella aiheutettu vahinko on yksi tyyppitapaus, jossa taloudellinen vahinko voidaan korvata. Edellisen ohella rinnakkainen, täydentävä kanneperuste on jäsentää vahinko oikeudellisesti myös sopimusperusteiseksi siten, että edes alkeellisesti reilun ja osapuolten näkökulmasta avoimen ja yhdenvertaisuuden periaatetta kunnioittavan sopimisen edellytykset eivät ole täyttyneet ja sopimusta vaaditaan tällä perusteella purettavaksi ja liittymismaksut yms. palautettaviksi vahingon kärsijälle. Edellä kuvatulla tavalla verkoston pyramidipeli voidaan alajäsenten yhteistoiminnalla ainakin teoriassa murtaa, jos alajäsenet niin haluavat, mahdollisesti yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Lisäksi on huomattava, että mikäli jonkin verkoston ydinjoukko, joka on vastannut pyramidipelin suunnittelusta ja hallinnoinnista, joutuisi korvaamaan aiheuttamansa vahingon jymäytetyiksi tulleille vahingonkärsijöille, tällä voi olla tulevaisuudessa verkostobisnestä tervehdyttävä vaikutus. Mikäli vain poliisi- ja syyttäjäviranomaiset ajavat asiaa rikosjuttuna, voi käydä niin, että rahankeräysrikoksella pyramidiverkostossa saavutettu hyöty tuomitaan valtiolle menetetyksi, jolloin oikeastaan ihmisiltä huijatut rahat päätyvät valtiolle. Toki tälläkin on pelotevaikutus tulevaisuutta silmällä pitäen ja sillä katetaan valtion rahoitustarvetta, mutta tämä ei juuri hyvitä suoranaisesti pyramidipeliin mukaan vedettyjä ja vahinkoa kärsineitä. Kunkin verkoston alajäsenen osalta menetetty summa toki yleensä on suhteellisen pieni, mutta jos he järjestäytyisivät yhteistoimintaan ja hankkisivat asianajajan tai muun vetäjän itselleen, kukin voisi saada jotain takaisin itselleen. Samalla tulevat pyramidipelien pystyttäjät joutuisivat entistä tarkemmin miettimään tulevia tekemisiään, jos edessä on lain mahdollistama uhkakuva, että sadat ihmiset saattavat jonain päivänä velkoa tehokkaasti pyramidiverkostolle maksamiaan jäsenmaksuja ja vastaavia.

Pekka Riekkinen
OTK, LL.M.
Turku

Winclub / Wincapita - laiton pyramidipeli?

MTV3:n tämänpäiväisten seitsemän uutisten mukaan Suomessa kovasti levinnyttä sijoitusklubi Winclubia epäillään pyramidihuijauksesta. MTV3 on haastatellut Sisäasiainministeriön arpajais- ja asehallintayksikön johtajaa, hallitusneuvos Jouni Laihoa, jonka mukaan toiminta vaikuttaa lainvastaiselta. (Juttu on nyt myös katsottavissa netti-tv:ssä.)

Winclubin jäsenet ovat väittäneet saaneensa sijoittamalleen pääomalle jopa 400 %:n vuosituottoa. Yleensä kun tämänkaltaisia tuottoja luvataan sijoittajille, kyseessä ei voi olla muu kuin jonkinlainen ponzihuijaus, jossa toimintaan myöhemmin mukaan liittyneet käytännössä maksavat aiemmin liittyneiden saamat tulot. Tämäntyyppisen, pyramidipeliksi kutsutun järjestelmän toimeenpaneminen ja sellaiseen osallistuminen on Suomessa kielletty rahankeräyslaissa.

Winclubin tuottojen väitettiin joitakin vuosia sitten tulevan onnistuneesta vedonlyönnistä. Nyttemmin clubin pääomalla käydään mukana olevien mukaan päiväkauppaa eri valuutoilla. Winclubin nettisivuilla saatavissa olevat tiedot päivän aikana tehdyistä kaupoista vaikuttava sinänsä uskottavilta. Ne on kuitenkin myös voitu kyhätä jälkikäteen niin, että tuotot näyttävät tulevan valuuttakaupasta. Tämä tekee toiminnan tarkemman luonteen selvittämisestä erittäin vaikeaa.

Pyramidipelin piirteitä Winclubissa on myös siinä, että uuden jäsenen värvännyt henkilö on saanut sijoituksen kautta uuden jäsenen maksamasta rekisteröitymismaksusta osuutensa. Tämänkaltainen toiminta voi jo sinänsä olla kiellettyä, vaikka tuotot muutoin eivät tulisikaan uusien mukaan lähteneiden maksamista maksuista.

Ponzihuijaus kaatuu väistämättä lopulta siihen, että mukaan ei liity tarpeeksi ihmisiä, jotta vanhemmille jäsenille voitaisiin maksaa tuottoja. Ponzi voi kuitenkin pysyä käynnissä pitkään ja sijoittajat saada tuottoja jopa vuosikymmeniä, jos siihen liittyy jäseniä sopivaa tahtia. Esimerkiksi Kiinassa Swiss Mutual Fund -nimiseen huijaukseen yli 170 000 ihmistä sijoitti yhteensä 180 miljoonaa dollaria. Puolestaan Yhdysvalloissa yksittäisen henkilön toimeenpanema ponzihuijaus keräsi peräti 60 miljoonaa dollaria ennen kuin FBI puuttui peliin.

Winclubissa on todennäköisesti mukana tuhansia sijoittajia ympäri Suomea, ja yksittäisen henkilön klubille tekemät maksut ja sijoitukset ovat yleensä tuhansia euroja. Toimintaa pyörittävät ainakin osittain suomalaiset, mutta on mahdollista, että Suomen toiminta on ainoastaan osa laajempaa järjestelyä.

Järjestelmän tutkiminen vaatii paljon aikaa ja huolellista selvittämistä, koska siitä on todennäköisesti saatavilla vain varsin vähän tietoa. Jotakin melko kouraantuntuvaa aineistoa Sisäministeriöllä on kuitenkin oltava, että tällaisista epäilyistä julkisuudessa tiedotetaan.

maanantaina, syyskuuta 17, 2007

Amway ansaintamahdollisuutena

Verkostomarkkinoinnissa ansaitsemismahdollisuudet ovat, kuten on jo monta kertaa todettu, yleensä varsin kehnot. Tuotteiden myynnistä saatava tulo on vähäistä, tuotteiden myyminen niiden hinnan vuoksi usein hankalaa ja suuren alalinjan rakentaminen – joka yleensä on pääasiallinen tulojen lähde – välttämättä mahdotonta suurimmalle osalle mukana olevista.

Käytännön tasolla verkostomarkkinoijien ansaintamahdollisuuksia on kuitenkin usein hieman hankala arvioida. Palkkiojärjestelmien erilaiset säännöt on laadittu niin, että pikaisella vilkaisulla niissä ei näytä olevan mitään moitittavaa, mutta tosiasiassa ne tavalla tai toisella usein estävät palkkioiden tulouttamisen edustajille. Tämä on tietysti emoyrityksen etu.

Paras esitys siitä, miten palkkiot verkostossa todellisuudessa jakautuvat, on netissä saatavilla oleva Amwayn oma tilasto palkkioiden jakautumisesta vuonna 2000 Amwayn amerikkalaisessa Quixtar-verkostossa. Tilaston otos on 300 000 edustajaa, joten sen pitäisi olla verrattain luotettava esitys.

Kyse on aktiivisista edustajista, jotka ovat vuoden aikana pyrkineet edistämään Amway-toimintaa – rekisteröityneet aktiiviseksi, myyneet tuotteita, osallistuneet kokouksiin jne. Mukana ei siis ole niitä edustajia, jotka ovat joskus rekisteröityneet ja sitten lopettaneet toiminnan.

Seuraavassa Amwayn tilaston tiedot on eritelty osiin, joita tarkastellaan yksi kerrallaan. Vuosituloista on laskettu keskimääräiset kuukausitulot ja rahasummat on muunnettu euroiksi. Koko tilaston voi lukea pdf-tiedostona tästä linkistä.

Taso% osuus maksetuista
Founders Exec. And Above0,50%
Exec. Diamond and Above1,40%
Founders Diamond0,30%
Diamond0,80%
Founders Emerald1,20%
Emerald2,30%
Q-12 Award3,80%
Founders Platinum5,90%
Platinum7,70%
Pinssitasot yhteensä23,90%


Pinssittömät76,10%
Kaikki aktiiviset100,00%


Ei aktiiviset0,00%

Taulukko 1. Tasot ja niiden osuudet verkostoon maksetusta provisiosta.

Alle neljännes palkkioista pinssitasoille

Muutamat asiat tilastossa voisivat vaikuttaa ensi näkemältä aivan hyviltä, esimerkiksi se, että palkkioista ”vain” alle neljännes jaetaan ”pinssitasoille” ja kolme neljännestä edustajille, jotka eivät ole saavuttaneet mitään erityistä pätevöitymistasoa. Kun kuitenkin lähdetään tarkastelemaan tilannetta tarkemmin, huomataan, että pinssitasoilla olevien määrä on niin pieni, ettei tällainen palkkioiden jakautuminen kovin oikeudenmukaiselta vaikuta.

Tasopalkkio / henkilö keskimäärinPalkkiot / kk
Founders Exec. And Above717 948,83 €59 829,07 €
Exec. Diamond and Above329 480,26 €27 456,69 €
Founders Diamond166 228,07 €13 852,34 €
Diamond109 606,73 €9 133,89 €
Founders Emerald65 530,70 €5 460,89 €
Emerald50 527,78 €4 210,65 €
Q-12 Award29 066,52 €2 422,21 €
Founders Platinum22 070,91 €1 839,24 €
Platinum18 239,77 €1 519,98 €
Pinssitasot yhteensä26 613,30 €2 217,77 €



Pinssittömät774,93 €64,58 €
Kaikki aktiiviset1 008,77 €84,06 €



Ei aktiiviset0,00 €0,00 €

Taulukko 2. Eri tasojen edustajien saaman keskimääräisen palkkion suuruus vuodessa ja kuukaudessa.

Aktiivisen edustajan myynti noin 280 euroa kuussa

Useimpien arvioiden mukaan Amway palauttaa jälleenmyyjäverkostoon noin 30 % liikevaihdostaan, siis tuotteiden hinnasta. Tämän perusteella voidaan arvioida, että aktiivisten jälleenmyyjien myynti on keskimäärin noin 3400 euroa vuodessa eli noin 280 euroa kuukaudessa.

Tämä vastaa suurin piirtein minimimyyntiä, jonka Amway vaatii maksaakseen edustajalleen bonuksia. Tämänsuuruisen liikevaihdon syntymiseen riittää jo se, että jokainen aktiivinen edustaja käyttää omassa taloudessaan tuotteita useiden Amwayn koulutusjärjestelmien antamien ohjeiden mukaan.

Keskimääräinen palkkio noin 85 euroa kuukaudessa

Amwayn tilaston mukaan edustajan keskimääräinen palkkio on noin 85 euroa kuukaudessa. 99 % aktiivisista edustajista saa kuitenkin tätä vähemmän, noin 65 euroa kuussa palkkiota. Palkkiot kasautuvat näin erittäin tehokkaasti aivan verkoston ylimmille tasoille.

Tasolkm.% edustajista
Founders Exec. And Above20,0007%
Exec. Diamond and Above130,0042%
Founders Diamond50,0018%
Diamond230,0076%
Founders Emerald560,019%
Emerald1370,046%
Q-12 Award3950,132%
Founders Platinum8110,270%
Platinum12730,424%
Pinssitasot yhteensä27150,905%



Pinssittömät29728599,1%
Kaikki aktiiviset300000100,0%



Ei aktiiviset154545

Taulukko 3. Eri tasojen edustajien osuus kaikista aktiivisista edustajista.

Pinssitasoilla ainoastaan alle 1 % aktiivisista edustajista

Ensimmäisenkään "pinssitason" saavuttaa kaikista aktiivisista edustajista ainoastaan 0,905 %, siis jopa vähemmän kuin yksi sadasta aktiivisesta edustajasta. Pinssitason saavuttavista noin puolet on alimmalla ”platinatasolla”. Pääsääntöisesti vasta pinssitasolle nousseet pääsevät mainittaville tuloille.

Taustalla on verkoston pyramidirakenne: koska lukujen valossa tulot syntyvät lähinnä alalinjan tekemistä ostoksista eivätkä niinkään tuotemyynnistä ulkopuolisille, yhdenkin jonkinlaisia tuloja nauttivan edustajan alla täytyy olla runsain mitoin edustajia, jotka eivät tällaisille tuloille pääse - miten suureksi verkosto sitten kasvaakin.

Verkoston rakenteesta ei voi antaa kovin tarkkoja kuvauksia, mutta jos tietyn tason saavuttaneen edustajan ajatellaan olevan aina tätä alempien tasojen yläpuolella, yhdenkin platinatason saavuttaneen alapuolella on keskimäärin lähes 250 edustajaa ja yhden ”timantin” alapuolella keskimäärin jopa yli 13 000 edustajaa.

Todellisuudessa määrät voivat olla tätäkin suurempia verkoston pyramidimaisen rakenteen vuoksi: esimerkiksi vasta sadan tuhannen edustajan verkosto voi sopivasti rakennuttuaan saada aikaan "timanttien" joukon sen kärkeen.

99 % aktiivisista edustajista tekee tappiota

Aivan ehdoton valtaosa, yli 99 % aktiivisista Amwayn edustajista ansaitsee toiminnallaan noin 65 euroa kuukaudessa palkkioina. Jos tästä vähennetään pienetkin toimintaan liittyvät kulut (sekä mahdolliset verot), on selvää, että käytännössä yli 99 % edustajista tekee tappiota Amway-toiminnallaan. Erityisesti jos edustaja ostaa tuotteet lähinnä itselleen eikä niiden hinta ole järin kilpailukykyinen, tappiot vaikuttavat 99-prosenttisen varmoilta.

keskiviikkona, syyskuuta 12, 2007

Amway ongelmissa

Amway on maailman vanhimpia verkostomarkkinointiyrityksiä. Tänä päivänä se on tiettävästi monilla eri mittareilla mitattuna myös verkostofirmoista suurin. Sillä on kuutisen miljoonaa edustajaa ympäri maailmaa, ja sen maailmanlaajuinen liikevaihto on yli kuusi miljardia dollaria (n. 800 € / vuosi / edustaja).

Aktiivisia edustajia on Amwayn omien tietojen mukaan ollut vuosina 2003-2005 noin 3,6 miljoonaa. Suomessa Amwaylla on tiettävästi joitakin tuhansia edustajia, jotka kuuluvat kahteen eri koulutusjärjestelmään ja verkostoon.

Mutta Amwaylla menee nyt vähemmän hyvin.

Syyskuussa 2006 Intian poliisiviranomaiset tekivät ratsian Amwayn konttoreihin yhdeksässä eri kaupungissa. Amwayn toimintaa epäillään pyramidipelin kaltaisesta huijauksesta. Puolestaan Kiinassa pyramidipelejä torjumaan tehty lainsäädäntö estää Amwayta maksamasta palkkioita alalinjan tekemästä myynnistä.

Ison-Britannian kauppa- ja teollisuusministeriö (Department of Trade and Industry, DTI) käynnisti vuonna 2006 tutkinnan Amwayn ja sen koulutusjärjestelmien toiminnasta. Amwayn oli pakko lopettaa uusien edustajien värvääminen ja kaiken koulutusmateriaalin myynti sekä rajoittaa merkittävästi koulutustilaisuuksien järjestämistä sekä Isossa-Britanniassa että Irlannissa. Nyt vuonna 2007 DTI haastoi Amwayn ja koulutusjärjestelmien taustayritykset oikeuteen.

Jopa Ruotsissa kuluttajaviranomaiset varoittelivat lehtitietojen mukaan Amway-toiminnasta jo 2005.

Aivan merkittävimmät uutiset kantautuvat kuitenkin kotirintamalta. Yhdysvalloissa, Amwayn kotimaassa, jossa Amway käyttää maineensa aiemman tahraantumisen vuoksi nyt nimeä Quixtar, joukko merkittäviä edustajia on haastanut emoyrityksen oikeuteen kaikkien edustajien puolesta nostetulla ryhmäkanteella.

Kyseessä on erittäin huomattava oikeusjuttu jo siksi, että kantajien mukaan heidän alapuolellaan olevien verkostojen myynti on peräti 40 % Amwayn USA:n liikevaihdosta. Lisäksi näin pitkään toiminnassa mukana olleina heillä on käytössään todennäköisesti varsin laajasti sellaista todistusaineistoa, joka muuten ei tulisi täysimittaisena ilmi.

Edustajien nostaman kanteen mukaan Amwayn toiminnassa on kyse pyramidihuijauksesta, joka rikkoo sekä liiketoimintaa koskevaa lainsäädäntöä että välillisesti myös posti- ja lennätinlakeja. Haasteen mukaan Quixtarin / Amwayn pyramidipelissä on kaksi eri osiota: (i) tuotemyyntiin liittyvä pyramidipeli sekä (ii) edustajien koulutukseen ja ”työkaluihin” liittyvä pyramidipeli. Näistä edellistä harjoitetaan Quixtarin välityksellä; jälkimmäinen, joka on pyramidin nokkahenkilöiden pääasiallinen tulonlähde, puolestaan toimii lähinnä Quixtarin suostumuksella.

Yhdysvaltain Federal Trade Commission (FTC) päätti vuonna 1978, että Amway / Quixtar ei ole pyramidihuijaus, koska se noudattaa neljää periaatetta: (1) värväyksestä ei saa suoraa kompensaatiota, (2) edustajan on myytävä tuotteita saadakseen palkkioita, (3) Amway sitoutuu ostamaan takaisin myymättä jääneet tuotteet sekä (4) tuotemyynnistä 70 % tulee tapahtua verkoston ulkopuolelle ja jokaisella edustajalla tulee olla vähintään kymmenen asiakasta joka kuukausi.

Haasteessa väitetään, että Quixtar / Amway ei tosiasiallisesti toimi näiden reunaehtojen mukaisesti. Käytännössä aloittavien edustajien on ostettava Amwayn tuotteita sekä lisäksi koulutusmateriaalia. Tosiasiassa edustajan on irtisanouduttava saadakseen rahansa takaisin myymättä jääneistä tuotteista, eivätkä takaisinoston ehdot ole lainkaan selviä.

Erityisen merkittävää on neljännen kohdan rikkominen. Haasteen mukaan tuotemyyntiä ulkopuolisille ei todellisuudessa valvota vaan päinvastoin edustajia rohkaistaan ostamaan tuotteet itselleen. Haasteeseen on liitetty Amwayn omaa ohjeistusta siitä, miten edustaja kuluttamalla Amwayn tuotteita omassa taloudessaan voi omilla ostoksillaan täyttää kuukausittaisen myyntikiintiönsä.

Quixtarin / Amwayn edustajia ei kehoteta niinkään myymään tuotteita kuin värväämään uusia edustajia, ja myyntikiintiöiden täyttämiseksi hankittavat tuotteet on tarkoitus käyttää itse. Haasteessa todetaan jopa aivan suoraan, että tuotteiden myyminen ulkopuolisille on lähes mahdotonta:
"Hinnat (sekä muut kulut), joita edustajat maksavat Quixtarin tuotteista, ovat niin korkeita, että voiton saaminen tuotemyynnistä on käytännössä mahdotonta. Käytännössä 95 % Quixtarin tuotteista ei tule myydyksi loppuasiakkaille vaan edustajille." (§ 35.)

"The prices IBOs pay for Quixtar’s products (and associated costs) are so high that any profit on retail sales is virtually impossible. In practice, 95 % of Quixtar’s products are not sold to retail consumers, but rather to the IBOs." (§ 35.)
Koulutusmateriaaleja koskeva pyramidi toimii hieman eri tavalla. Quixtar ei suoraan rahallisesti hyödy koulutusmateriaalien myynnistä, mutta koulutusmateriaalien käytöllä voidaan taata se, että edustajaksi ryhtyneet pysyvät toiminnassa tarpeeksi pitkään mukana ja näin kuluttavat enemmän Quixtarin tuotteita.

Amway / Quixtar onkin sallinut ja eri tavoin tukenut tätä ”työkalujen” kauppaa verkostossa. Koulutusmateriaalissa kehotetaan usein sitoutumaan täysin Amway-toimintaan sekä esimerkiksi väheksymään toimintaa kohtaan esitettyä kritiikkiä.

”Työkalujen” kaupasta hyötyvät pyramidin eri tasot. Tietyillä verkoston jäsenillä (nk. Kingpinit), joilla on merkittävä alalinja, on oikeus tuottaa ja levittää erilaista koulutusmateriaalia. Valtaosa materiaalien yleensä varsin vähäisten tuotanto- ja valmistuskustannusten jälkeen jäävästä voitosta jää näille Kingpineille, mutta verkostossa näitä materiaaleja edelleen seuraaville ja taas seuraaville tasoille myyvät saavat kukin osansa.

Yhdysvaltain oikeusjärjestelmä nojaa laajasti oikeuskäytäntöön ja ennakkotapauksiin. Koska oikeuskäytännössä pyramidipelien kaltaiset toiminnot on kielletty, mikäli kantajat onnistuvat tarpeeksi uskottavasti osoittamaan, että FTC:n vuoden 1978 reunaehtoja ei tosiasiassa ole täytetty, Amway voidaan tuomita merkittäviin korvauksiin valtavalle joukolle edustajia. Tällöin juttu voi myös edelleen poikia lisää vahingonkorvausoikeudenkäyntejä.

Tuomion tullessa koko ala, erityisesti Amway, joutuisi merkittävästi tarkastamaan omia käytäntöjään, ja mahdollisesti muuttamaan toimintansa luonnetta täysin. Kingpinien pyörittämä motivaatiomateriaalikauppa tulisi todennäköisesti tiensä päähän, ja kaupankäyntiä verkoston ulkopuolisille valvottaisiin tarkemmin eikä tuotteita tarjottaisi itselle ostettavaksi.

Suomessakin Amway edellyttää omissa ohjeissaan FTC:n reunaehtojen noudattamista, mutta on kyseenalaista, valvotaanko näiden ehtojen noudattamista millään tavalla. Lain näkökulmasta tilanne on kuitenkin Suomessa toinen: meillä vallitsevassa lainsäädännössä tällaisia sinänsä järkeenkäypiä, ulkopuolisia asiakkaita ja palautussäädöksiä koskevia ehtoja ei ole.

Verkostomarkkinoinnin kotimaa on tässä mielessä meitä edellä; toisaalta sielläkään näiden ehtojen noudattamista ei ole kyetty valvomaan. FTC:n kolme vuosikymmentä sitten tekemä päätös mahdollisti verkostomarkkinoinnin toiminnan sellaisena kuin me sen tunnemme – villinä ja valvontaa vailla.